Haberler

Fransız gazetesinden ülkede gündem yaratan iddia: Fas hükümeti, casus yazılım "Pegasus" ile Macron'u dinledi

Güncelleme:
Abone Ol

Fransa'nın önde gelen gazeteleri arasında yer alan Le Monde tarafından dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Monde, Fas hükümetinin İsrail merkezli NSO Group tarafından geliştirilen "Pegasus" casus yazılımını kullanarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ait akıllı telefonu dinlediği ve takip ettiğini ileri sürdü. Paris Savcılığının, gazetecilerin şikayetinin ardından Pegasus tarafından soruşturma başlattığı öğrenildi.

İsrail merkezli siber silah firması NSO Group tarafından geliştirilen "Pegasus" casus yazılımıyla 50 binden fazla kişinin telefonunun dinlediği haberinin ardından olayla ilgili iddialar ortaya atılmaya devam ediyor. Fransa'da yayın yapan Le Monde gazetesinden, "Pegasus" yazılım olayıyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre yazılımla dinlenenler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Macron da yer alıyor.

Le Monde gazetesi, Fas hükümetinin Pegasus casus yazılımı kullanarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ait akıllı telefonu dinlediğini iddia etti. Gündemi sarsan iddiaların ardından Paris Savcılığı, gazeteciler tarafından yapılan şikayet nedeniyle Pegasus şirketi hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİĞİNDEN BERİ

Fas'ın 2019'da Cumhurbaşkanı Macron'u, Fransa'nın eski Başbakanı Edouard Philippe'i ve hükümetin diğer 14 üst düzey üyesini dinlemeyi hedeflediğini iddia edilen haberde, Macron'un hedef alınan telefonunu en az 2017'de Cumhurbaşkanı seçildiğinden bu yana kullandığı kaydedildi. İddiaların ardından Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, "Eğer bu bulgular doğruysa, bu çok ciddi bir durum. Tüm ışık bu açıklamalara tutulacak" ifadeleri kullanıldı. Fas hükümeti ise iddialara yönelik henüz bir açıklamada bulunmadı.

"ÖZEL BİLGİLERİNİN HEPSİNİ ELE GEÇİRMİŞ OLABİLİRLER"

Le Monde tarafından yayınlanan iddiaların gerçek olması ve Pegasus casus yazılımının gerçekten Cumhurbaşkanı Macron'un telefonuna yüklenmiş olması halinde, Fas istihbaratının potansiyel olarak Macron'un gündemi, metin mesajları, potansiyel hassas e-postaları ve telefon görüşmeleri dahil olmak üzere neredeyse tüm özel bilgilerine erişebileceği ifade ediliyor. Ayrıca Fas'ın teorik olarak bu sayede telefonun mikrofonunu açabileceği veya kamerasını istediği zaman etkinleştirebileceği belirtiliyor.

JET HIZIYLA SORUŞTURMA BAŞLATTILAR

Fransa'da, aralarında önde gelen Fransız haber kuruluşlarına üye gazetecilerinde bulunduğu en az bin Fransız vatandaşının bilgisayar korsanlığıyla hedef alınmıştı. Bugün Paris Savcılığı tarafından olaya ilişkin yapılan açıklamada, gazetecilerin şikayette bulunmasının ardından Pegasus'a yönelik soruşturma başlattığı kaydedildi. Soruşturmanın ise, aralarında mahremiyet ihlali, bir bilgisayar sistemine sahte erişim ve yazışmaya müdahale gibi birtakım suçlamaları içerdiği bildirildi.

"KANITLANIRSA SON DERECE CİDDİ BİR DURUM"

Fransa Hükümet sözcüsü Gabriel Attal dün yaptığı basın açıklamasında, haberlerde yer alan Pegasus'un yaygın kullanımıyla ilgili açıklamaları, "Kesinlikle şok edici gerçekler. Eğer kanıtlanırlarsa, son derece ciddi bir durum" olarak nitelendirdi.

DİĞER LİDERLERİN TELEFONLARIYLA İLGİLİ İDDİALAR VAR

NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımı kullanılarak, telefonları ele geçirilen 50 binde fazla kişinin arasında birçok dünya liderinin ve üst düzey yetkilinin de yer aldığına inanılıyor. Bu liderler arasında Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Pakistan, Mısır ve Fas Başbakanları ve Lübnan, Uganda ve Belçika gibi ülkelerden 7 eski hükümet Lideri ile Fas Kralı 6. Muhammed yer alıyor.

34 ÜLKEDE 600'DEN FAZLA POLİTİKACI

Yazılım ile ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ve Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) en az bir çalışan ile toplamda 34 ülkeden 600'den fazla yetkili ve politikacının hedef alındığı belirtiliyor. Bu 34 ülke arasında ise, ABD, İngiltere, Afganistan, Azerbaycan, Bahreyn, Burundi, Butan, Çin, Kongo, Mısır, Macaristan, Hindistan, İran, Kazakistan, Kuveyt, Mali, Meksika, Nepal, Katar, Ruanda, Suudi Arabistan, Togo, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de bulunuyor.

CASUS YAZILIMI SAVUNDULAR

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri'nin istihbarat birimi olan "Unit 8200'ün" 3 eski üyesi tarafından kurulan NSO Group tarafından yapılan açıklamalarda, firmanın casus yazılımlarını teröristlere ve suçlulara karşı kullanılmak üzere hükümetlere sattığını ve Pegasus'un "on binlerce" hayat kurtardığı iddia ediliyor. Uluslararası medya kuruluşlarından oluşan bir kurul tarafından pazar günü yayınlanan haberlerde ise, yazılımın gazetecilere, siyasi liderlere, muhalif politikacılara ve aktivistlere karşı kullanıldığının tespit edildiği belirtiliyor. Ayrıca NSO Group, varlığı ilk olarak 2016 yılında keşfedilen Pegasus yazılımına ek olarak İsrail hükümeti için korona virüs (Covid-19) "takip ve izleme" uygulamaları da oluşturuyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3. Sayfa

NSO Group Pegasus Fransa Fas 3. Sayfa Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title