Haberler

İtfaiyeden Karbonmonoksit Gazı Uyarısı

Abone Ol

İtfaiyeden karbonmonoksit gazı uyarısı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Veysel Yiğit: "Karbonmonoksit, tedbir alınmazsa 3 dakika içinde öldürebilir"DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Veysel Yiğit, kış aylarında zehirlenme sayısı artan ve...

İtfaiyeden karbonmonoksit gazı uyarısı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Veysel Yiğit :

"Karbonmonoksit, tedbir alınmazsa 3 dakika içinde öldürebilir"

DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Veysel Yiğit, kış aylarında zehirlenme sayısı artan ve vücuda girdiğinde 30 saniye ile 3 dakika arasında insanların ölümüne sebep olabilen karbonmonoksit gazına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Veysel Yiğit, havaların soğumasıyla beraber soba ve kombilerden kaynaklı zehirlenme vakalarının arttığını belirterek, soba, baca ve kombilerin kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Karbonmonoksit gazının çok tehlikeli ve zehirli bir gaz olduğunu vurgulayan Yiğit, "Aynı zamanda renksiz ve kokusuz oluşu ve 5 duyu organı ile fark edemeyeceğimiz bir gazdır. Sobaları yakarken özellikle kovanın 3'te 2'sini doldurmamız gerekiyor ki 3'te 1'lik hava boşluğu kalsın. Halk arasında yanlış bir anlayış var. Boruları ne kadar çok dolaştırırsak oda o kadar ısınır mantığı yanlıştır. Bacanın iyi çekebilmesi için tek dirsek ve yakın bir mesafe ile sobamızı bağlamamız gerekiyor. Eğer bu doğalgaz ise temizlememiz gerekiyor. Baca boruları gözden geçirilmelidir. Eğer bu ihmal edilirse, baca borularında kuşlar yuva yapabiliyor. Eğer böyle bir şey olursa çok sağlıklı bir yanma oluşmaz ve dolayısıyla doğalgazın içeriye karbonmonoksit verme ihtimali yükselir. Soba bacaları yetkili kişilerce temizletilmeli ve katı yakıt yakılıyorsa yılda iki sefer periyodik olarak temizletilmeli. Ticari işletmeler, özellikle lokantalar ve fırınlar bunu 3 ayda bir tekrar etmeliler. Yangın çıkış sebeplerinden bir tanesi de baca yangınlarıdır. Bacaların o açıdan izolesi ve temizlenmesi önemlidir" dedi.

"3 dakika içerinde ölüm gerçekleşebilir"

Doğalgazda çoklukla ihmal edilen menfez konusuna de değinen Yiğit, "Menfezler, zorunlu olarak açılmasına rağmen vatandaşlarımız tarafından kapatılıyor. İçeriye soğuk hava gelir diye koli bandıyla menfezleri kapatıyorlar. Bu çok tehlikelidir. Hem doğalgaz kaçırmasında hem de karbonmonoksit gazı havadan hafif olduğu için yukarıda birikecek ve siz menfezleri kapatırsanız bunun tahliyesini engellemiş olacaksınız. Uyur vaziyette buna maruz kalınırsa ve yeterli konsantrasyon olursa kişinin ölüm riski artmaktadır. Karbonmonoksit gazını hissedemediğimizden dolayı kana karışır ve havada yeterli konsantrasyon varsa 30 saniye ile 3 dakika içerisinde kişi hayatını kaybedebilir. Öyle bir duruma maruz kalındığında oda derhal havalandırmalı ve hasta yere yakın düzeyden dışarı çıkarılmalı. Hasta temiz bir ortama alınmalı ve üşümemesi için üzeri örtülmeli. Bunun yanında özellikle bölgemizde elektrikli ısıtıcılar daha çok kullanılmakta ve dolayısıyla bu ısıtıcılar eğer gevşek prizlere bağlı ise bir prize yükünden fazla elektronik cihaz bağlanmış ise elektrik kontakları ve ısıtıcılardan kaynaklı yangınlara rastlamaktayız. Ayaklı ısıtıcıların yön değiştirme ihtimali var. Eğer perdeye ya da yanıcı maddeye yakın bırakılmışsa yangın riskini doğurmaktadır. Vatandaşlarımızın elektrik ısıtıcıları kullanırken mutlaka yanıcı maddelerden uzak yerlere bırakılmalı ve yine elektrik enerjisini kesebilecek sensörlü ısıtıcılar kullanmalıdır ki herhangi bir devrilme esnasında kendi kendini söndürebilsin. Yangın istatistiklerimize baktığımızda en çok çıkan yangınların sigara izmariti ve elektrik kontağından kaynaklandığı görülmektedir" diye konuştu.

"Yangın merdivenleri konulan eşyalar kaçışı engelliyor"

Yangın merdivenlere konulan eşyaların yangın esnasında kaçışı engellediğine dikkat çeken Yiğit, şunları kaydetti:

"Özellikle yangın kaçış yollarını kapatıcı ve kullanmadığımız eşyaları bırakmamamız gerekiyor. Yangın merdiveni yapılmış ama buralara kullanmadıkları eşyaları bırakıyorlar ve yangın esnasında kaçışı engelliyorlar. Bunun özellikle site yöneticilerinin gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Bina boşluklarına dikkat etmemiz gerekiyor. Asansör boşluklarına da çöp atmamamız gerekiyor. Özellikle lodoslu havalarda alçak basınç olduğundan sobalarımızı mümkün olduğu kadar yakmamamız gerekiyor. Ancak çok zorunlu ise yatmadan önce kesinlikle boşaltmamız gerekecek ve yanan sobanın kovasına ikinci bir yanıcı madde atmamamız gerekiyor. Parlayıcı ve patlayıcı malzeme ile tutuşturmamamız gerekiyor. Mazotla tutuşturursak başka bir kazaya sebebiyet veririz. Sadece doğalgazlar değil sobalı evlerde de menfez kullanılmasını uygun görüyoruz ve hatta gerekirse karbonmonoksit dedektörlerinin de takılmasını tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımız soba baca emiş aralığını kesinlikle sıvayla sıvamalı ve en küçük bir sızıntının karbonmonoksit gazını çıkaracağını unutmamalılar bazı kombilerde yumuşak borular kullanılmakta. Bu boruları tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu borular kalemle delinebilecek incelikte olan borulardır. Bunun yerine fleks çelik boruları tavsiye ediyoruz."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3. Sayfa

Veysel Yiğit 3. Sayfa Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title