Haberler

Kartalkaya'da facia göz göre gelmiş: Yangın tüpü yok, alarm var ama çalışmıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Bolu'da 79 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasına ilişkin ihmaller ortaya çıkmaya başladı. Otel görevlilerinden Halil Gümüş, "Ahşap bir bina. Yangın alarmı olsa bu kadar insan vefat etmezdi. Yani var ama çalışmıyor" ifadelerini kullanırken Neçirvan Öner ise "Katlarda yangın tüpleri yok, yangın alarmları çalışmıyor" dedi. Öte yandan; olayla ilgili otel sahibi dahil 9 kişi gözaltında.

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 238 kişinin konakladığı otelde çıkan yangında 79 kişi yaşamını yitirdi. Türkiye'yi yasa boğan olayla ilgili 9 kişi gözaltına alınırken, otel çalışanlarının ifadeleri ihmaller zincirini gözler önüne seriyor.

Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de çıkan yangında konukları kurtarmak için çabalayan otel görevlileri yaşadıklarını anlattı. Otel görevlisi Halil Gümüş, gece uyandıktan sonra çalışma arkadaşlarıyla oteldeki yangına ilk müdahaleyi kendilerinin yaptığını söyledi. Gümüş, "Çığlık sesleriyle uyandım. Aslında o sesler hala kulağımda çınlıyor. İnsanların 'Kurtarın beni' demekten başka hiçbir çaresi yoktu." dedi.

Kartalkaya'da facia göz göre gelmiş: Yangın tüpü yok, alarm var ama çalışmıyor

"YORGAN AÇTIK, ATLAMAK İSTEYENLER OLDU"

Buldukları merdivenlerle konukları tahliye etmeye başladıklarını dile getiren Gümüş, "Üst katlardan tahliyeyi yapamadık çünkü bu bizim için çok zordu. Yorgan açmaya başladık. Atlamak isteyenler oldu, kendi imkanlarımızla atlamayı önlemeyi denedik. Çünkü 3 yaşındaki çocuk sallandırılıyordu, dumana maruz kaldı. İki ekibe bölünerek kendi imkanlarımızla müdahaleye başladık. Yaklaşık 25 kişi kurtardık." ifadelerini kullandı.

Kartalkaya'da facia göz göre gelmiş: Yangın tüpü yok, alarm var ama çalışmıyor

"HEMŞİRE YANGINDAN KORKUP KENDİNİ AŞAĞI ATTI"

İtfaiye gelene kadar arkadaşlarıyla konukları kurtarmaya çalıştıklarını anlatan otel personeli Kemal Gümüş ise o anlara ilişkin, "Birçok kişi kurtulmak için atladı. Bir hemşire arkadaşımız vardı, rahmetli oldu. Allah rahmet eylesin. Yangından korkup kendini aşağı attı." diye konuştu. Yangının çok geç fark edildiğini söyleyen Gümüş, "Ahşap bir bina. Yangın alarmı olsa bu kadar insan vefat etmezdi. Yani var ama çalışmıyor. Hani insanların çoğu zaten dumandan öldü. Dumandan ölmeyenler aşağı atladı. Korkudan aşağı atladılar zaten." açıklamasında bulundu.

Kartalkaya'da facia göz göre gelmiş: Yangın tüpü yok, alarm var ama çalışmıyor

"ÇOCUK SESLERİ GELİYORDU"

Otelde temizlik görevlisi olarak çalışan Neçirvan Öner de otelin giriş kapısını göstererek, şunları kaydetti; "Yüzüme bir maske aldım, maskeyi ıslatıp içeri girdim. Çocuk sesleri geliyordu. Yanıma 2 çocuk aldım. Çocukların ailesine de arkamdan ışık tutarak, 'Beni takip edin' dedim. 2,5-3 dakika ben o dumanın içinde kaldım. Dışarı çıktığımda aileyi direkt ambulans görevlilerine teslim ettim. Sonra içeri tekrar gidip bakacaktım. Çünkü daha sesler geliyordu ilk kattan. Sonra benim başım dönmeye başladı. Fenalaştım, dışarı çıktım. Yan binaya geçtim. Biraz soluklanayım dedim. Dumandan zehirlenmişim. Arkadaşım gelmese, beni öyle fark etmese belki ben şu an burada yaşıyor olmayacaktım. Beni sırtına aldı, ambulansa taşıdı."

Kartalkaya'da facia göz göre gelmiş: Yangın tüpü yok, alarm var ama çalışmıyor

"DÜZGÜN BİR YANGIN MERDİVENİ YOK, YANGIN TÜPLERİ YOK"

Otel içerisinde insanların dumandan yollarını bulamadıklarını, otelin arka yüzüne konumundan dolayı müdahale edilemediğini ve otelde yangına karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu anlatan Öner, "Düzgün bir yangın merdiveni yok, katlarda yangın tüpleri yok, yangın alarmları çalışmıyor." dedi.

Kartalkaya'da facia göz göre gelmiş: Yangın tüpü yok, alarm var ama çalışmıyor

"HİÇBİR ÖNLEM YOKTU"

Öner, otelin en üst katında kalan bir misafirin kurtulma sürecine ilişkin yaşananları şu sözlerle dile getirdi; "İtfaiyenin geldiğini söyledim, çarşafları ıslatıp kapının kenarlarına ve altına koymasını istedim. Hiçbir şekilde boşluk olmaması gerektiğini anlattım, adam dediğimi yaptı. Bugün hastanede bana, 'Ben yaşıyorsam bu canı sana borçluyum. Hiçbir önlem yoktu, benim çocuklarım olmasaydı ben de kendimi aşağı atacaktım' dedi. İtfaiye tarafından sepetle alındılar." Yangına ilişkin 9 kişi gözaltına alındı.

Kartalkaya'da facia göz göre gelmiş: Yangın tüpü yok, alarm var ama çalışmıyor

Kaynak: AA / 3.Sayfa

Kayak Merkezi Kartalkaya 3-sayfa Güncel Gümüş Yaşam Bolu 3.Sayfa Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (84)

TIRNAKÇI CEMİL AMCANIZ:

Kültür ve Turizm Bakanını hemen görevden alacaksın denetleme denetim yok diye, daha bunun açıklaması yok, hala utanmadan röportaj veriliyor otelin önünden.

Yanıtla96847
Mehmet Aydın:

Bir tane onur sahibi sorumlu yokmu istifa yada görevden alma Yazık ki çok yazık

Yanıtla23672
ferhat toraman:

Mehmet aydın onur şeref hekeezde olmuyor maalesef bunlar şeref yoksunu

08
Erol Birol :

Artık TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE bazı şeylerin değişmesi lazım. Bu iktidar ülkeyi bitme noktasına getirdi.

Yanıtla123423
Hakan Kara:

turizm bakanının derhal istifa etmesi gerek içişleri bakanı derhal istifa aslında ..... parti komple istifa etmesi gerekir oraya ahşap bina izni veren turizm bakanlığı betonarme olsa belkide 1 tane bile insna ölmeyebilirdi geceliği 1000 dolar deniyor 36 milyar bre vicdansız para göz köpekler hiç mi önlem alınmaz hiç mi gavurun otelind ekonaklama yerinde işyerinde sigara dumanındna su fıskiyeleri devreye giriyor nedne istifa yok çok acı Allah rahmet etsin sabır versin ailelere

Yanıtla80409
Rauf Runy:

iyice araştırın yazın. köpekler. Peki Bolu Belediyesi ne yapmış?Hem 2021’de, hem 2024’te bu yanan oteli denetlemiş.Sonra “yangın yeterlilik belgesi” düzenlemiş..Bolu Belediyesi’ne göre Grand Kartal Oteli’nin yangın yönünden her şeyi tastamammış.Bolu Belediyesi’nin son faaliyet raporunda da bu övünerek işlenmiş. Bolu Belediyesi’nin 2023 Faaliyet Raporu’nun 116’ıncı sayfasında şunlar yazılı:

113
Rauf Runy:

Kaotik durumlarda neyin suçluya yarayacağını iyi bilir. Kısır kavgalar, suçlular lehine hedef şaşırtmaya yarar… Buradaki yalan belki Tanju Özcan’ı çarpmaz.. Fakat suçu olan, ehil olmayan yetkilileri de kurtarmaz.. Canın yitirildiği yerde lafın ve kuru kavgaların hükmü olmaz. Şeyh Edebali’nin öğüdü her kamu görevlisinin kulağına küpedir: İnsan yaşamazsa.. İnsan canının değeri beş paralık olursa.. Devlet yaşamaz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, belediye yaşasın; dayıoğlu.

63
Rauf Runy:

“İlimiz dahilindeki konaklama tesisleri yangın güvenliği tarafından denetlemeler yapılmış olup, raporlar tanzim edilmiştir.”Yani Turizm Bakanlığı yangın yeterlilik belgesi falan vermez. Bu işler belediyenin işidir.Ama Tanju Özcan ne yapıyor? Yangın yeterlilik belgesi üzerinden değil, taa 30 yıl önce verilmiş “turizm ruhsatı” üzerinden Bakanlığı suçlamaya kalkıyor..Özcan’ın tuhaflığı ve tutarsızlığı bununla sınırlı değil.Alakasız bir konu üzerinden yangın faciasının mesuliyetini “yalan”

63
Rauf Runy:

Alakasız bir konu üzerinden yangın faciasının mesuliyetini “yalan” ve “panikle” Bakanlığa yıkmaya kalkan Tanju Özcan’ın yönettiği Bolu Belediyesi’nin “yangın güvenliği açısından tesislerde denetleme yapan” birimi hangisi? Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü. Bu birim kime bağlı? Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener’e. Sedat Gülener kim? Tanju Özcan’dan dinleyelim kim olduğunu: “Sedat Gülener, benim dayımın oğlu. Bu doğru. Bunu bütün Bolu biliyor…”

62
Rauf Runy:

Tanju Özcan’ın ifadesiyle öz dayısının oğlu olan Sedat Gülener.. Tanju Özcan belediye başkanı olduktan sonra oturduğu Belediye Başkan Yardımcılığı koltuğunda.. İtfaiye Müdürlüğü’nden sorumlu isim olarak yetkilendiriliyor.. Yani o “dayıoğlu”, o tesiste yapılan yangın yeterlilik denetiminin tam tepesinde yer alıyor… Yani o “dayıoğlu”, küle dönüp 76 kişiye mezar olan Grand Kartal Otel’e “yangına karşı yeterli” raporu veren ekibin başında bulunuyor…

62
Tüm 84 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title