Haberler

Mersin'de Darbe Girişimi Davası Başladı

Abone Ol

Mersin'de darbe girişimi davası başladı FETÖ'nün 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişimine ilişkin, aralarında tutuklu eski tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve eski 3.

Mersin'de darbe girişimi davası başladı

FETÖ'nün 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişimine ilişkin, aralarında tutuklu eski tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve eski 3. sınıf emniyet müdürü Hasan Basri Dağdelen'in de bulunduğu, çoğunluğu rütbeli askerlerden oluşan 25'i tutuklu 29 şüphelinin yargılanmasına başlandı

Sanıklar, 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 78'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak

İddianamede, kendini sözde 'sıkıyönetim komutan yardımcısı' ilan eden Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Demirhan'ın lojmanından çıkarken nöbetçi askerlere, "Askerler, kapıya polis geldiği zaman almayacaksınız, gerekirse vuracaksınız" diyerek emir verdiği belirtildi

MERSİN - Mersin'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, aralarında tutuklu eski tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve eski 3. sınıf emniyet müdürü Hasan Basri Dağdelen'in de bulunduğu, çoğunluğu rütbeli askerlerden oluşan 25'i tutuklu 29 şüphelinin yargılanmasına başlandı. Sanıklar, 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 78'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Mersin Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Güngör tarafından hazırlanan ve Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 462 sayfalık iddianame kapsamında sanıklar ilk kez bugün hakim karşısına çıktı. FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davada, darbe gecesinde kendisini sözde 'sıkıyönetim komutanı' ilan eden eski Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Demirhan ve 3. sınıf emniyet müdürü Dağdelen'in aralarında olduğu, çoğunluğu rütbeli askerlerden oluşan 25'i tutuklu 29 sanık yargılanacak. İddianamede, 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek, cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı isyan, silahlı terör örgütüne üye olmak ve bu suçlar için anlaşmak' suçlarını işledikleri kaydedilen sanıklar, haklarında 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 78'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Kendini sözde sıkı yönetim komutanı ilan eden amiralden "polisleri vurun" emri

İddianamede, ayrıca darbe girişimi gecesine ilişkin kamera kayıtları, telefon mesajları ve telsiz konuşmaları başta olmak üzere çok sayıda delile yer verilirken, darbe girişiminin Mersin'deki yöneticisi olarak gösterilen Demirhan'ın makamında bulunan bir evrakta, 16-21 Temmuz tarihlerindeki tüm randevu ve planlamalarının üzerini çizerek iptal ettiği belirtiliyor. Demirhan'ın, kendisine bağlı birlik komutanlarına darbe girişimi gecesi, "Durum değişti, toplanma planı uygulanacak, personelin toplanması gerektiği" şeklinde sözler söyleyerek tüm personeli görevi başına çektiği, lojmanından çıkarken nöbetçi askerlere, "Askerler, kapıya polis geldiği zaman almayacaksınız, gerekirse vuracaksınız" diyerek emir verdiği de iddianamede yer alırken, darbe gecesinde makamına gelen Müdür Dağdelen ile işbirliği yaparak polis telsizinden sıkıyönetim ilanı yapmaya çalıştığı yer aldı.

Öte yandan, iddianamede Demirhan'ın, birliğe polislerin geldiğinin kendisine iletilmesi üzerine, "Kim size engel olursa vurma yetkisine sahipsiniz" dediği, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanının talimatıyla karargah binasını izleyen sahil güvenlik botunun kendilerine yönelmiş olduğunu görünce de TCG Taşucu Gemisi'nin komutanını arayarak, silahlarını sahil güvenlik botu ve limandaki polislere doğrultmasını, gerekirse ateş etmesini emrettiğinin altı çizildi.

Kendini sözde 'sıkıyönetim komutan yardımcısı' ilan eden Dağdelen'in ise darbeci komutanın emriyle denizde hazır bekleyen botla birlikte kaçışının planlandığı, limandan çıkışın yasaklanması üzerine tanınmamak için işçi kıyafeti giydiği, saklanmak için girdiği bir camide de polislerce yakalandığı iddianamede yerini aldı.

Geniş güvenlik önlemleri alındı

Bugün sabah saatlerinde ceza evinden zırhlı araçlarla getirilen zanlılar, adliyenin arkasından içeri girdirildi. Güvenlik gerekçesiyle araçla adliyenin aşağısına kadar indirilen şahıslar, askerlerin eşliğinde tek tek içeri alındı. Öte yandan hem adliyenin arka ve ön girişinde hemde çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. TOMA'lar, zırhlı araçlar ve özel hareket polislerinin yanı sıra jandarma komando timleri de bölgede güvenlik önlemi aldı. Adliyeye gelen vatandaşlar tek tek arandıktan sonra içeri alınırken, çantalarda tek tek kontrol edildi. Ayrıca mahkeme salonunun bulunduğu bölge güvenlik gerekçesiyle normal vatandaşlara kapatılırken, bomba arama köpekleriyle de salon kontrol edildi ve mahkeme salonuna girecek kişiler de tek tek aranarak içeri alındı. Bugün başlayan davanın 4 gün sürmesi bekleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3. Sayfa

Türkiye Akdeniz Mersin 3. Sayfa Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title