Haberler

Ordu Mahkeme, 3 Dakika Arayla Kesilen Tedes Radar Cezalarını Hukuka Aykırı Buldu

Abone Ol

Ordu'da 3 ay önce hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kapsamında, otomobiliyle Karadeniz Sahil Yolu'nda 17 kez hız ihlali yaparak radara giren Samsunlu 35 yaşındaki Fahri Kaya, 4 bin 680 TL'lik trafik cezasının iptali için mahkemeye başvurdu.

Ordu'da 3 ay önce hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kapsamında, otomobiliyle Karadeniz Sahil Yolu'nda 17 kez hız ihlali yaparak radara giren Samsunlu 35 yaşındaki Fahri Kaya, 4 bin 680 TL'lik trafik cezasının iptali için mahkemeye başvurdu. Mahkeme 3 dakika arayla kesilen TEDES radar cezasını hukuka aykırı bularak cezayı iptal ederken, sonuçlanan diğer 4 cezanın ise uygunluğuna kanaat getirdi.

Samsun'da yaşayan ve inşaatlarda çalışan kalıp ustası, evli ve 2 çocuk babası Fahri Kaya, iş için 20-22 Kasım 2015'de Giresun'a gidip geri döndü. 15 gün sonra Ordu'dan geçişi sırasında 18 Kasım 2015'de hizmete giren, TEDES kapsamında hız limitini aşması nedeniyle trafik cezaları gelmeye başladı. Kaya'ya 20-22 Kasım'daki seyahatinde Ordu'dan geçişi sırasında hız limitini aşımı nedeniyle toplamda 4 bin 680 TL'lik 17 adet trafik cezası geldi. 17 trafik cezası karşısında şok yaşayan Kaya, cezaların iptali için Ordu 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi ve Ünye Sulh Ceza Mahkemesi'ne 17 ayrı iptal davası açtı. Bunlardan 5'i sonuçlandı. Mahkemeler; Karayollarında geçerli olan hız limitlerinin yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş olduğu, tüm sürücülerin de bu kurallara uyma yükümlülüğünün bulunduğu, radar olan ilgili yolda hız limitlerini gösterir uyarı levhalarının da bulunduğuna dikkat çekerek, Fahri Kaya'ya kesilen 4 radar cezasının hukuka uygun olduğuna, birinin de uygun olmadığına kanaat getirdi.

'BİR KİŞİYE BİNLERCE KEZ CEZA YAZILABİLİR

Ordu 2'nci Sulh Ceza Hakimliği 20 Kasım 2015'de saat 04.55'de 79 kilometre hıza kesilen cezayı onaylarken, aynı tarihte 3 dakika arayla saat 04.58'te de 91 kilometre hıza kesilen cezayı iptal etti. Mahkeme gerekçe olarak, aynı mülki idari sınırlar içerisinde, aynı hız limitinin geçerli olduğu yolda, aynı seyrisefer sırasında yakın zaman aralığında birden fazla tespit edilen, hız ihlali eyleminin hukuk tekniği açısından 'kesintisiz olarak devam eden tek eylem' olarak değerlendirilip, tek bir idari yaptırım olarak uygulanması gerektiğini belirterek, 'Aynı hız limitinin uygulandığı bir yolda çok sayıda kamera konulması sadece tespitin doğru ve hatasız yapılabilmesi amacı taşımalıdır. Aksi halde her metreye ayrı bir mobese kamera sisteminin konulması durumunda yolun başından sonuna kadar bir kişiye binlerce kez ceza yazılabilir. Sürücünün kesintisiz olarak devam eden tek eylemine birden fazla idari para cezası verilmesi hukuka ve TKK'nın ruhuna uygun değildir. 5326 Sayılı Kabahatler Kanu'nun 15/2 maddesinde 'Kesintisiz fiille işlenebilen kabahatlerde, bu nedenle idari yaptırım kararı verilinceye kadar fiil tek sayılır' hükmü yer almaktadır. Kesintiye uğradığı ispat edilemeyen, devam eden aynı eylemine yönelik olarak kısa bir zaman aralığında ikinci bir idari yaptırım kararı verilmesi hukuka uygun bulunmamıştırö ifadelerine yer verildi.

İtirazlarından sadece 1'inde haklı çıkmasına şaşırdığını söyleyen Fahri Kaya, 'Henüz 5 dava sonuçlandı 4'ü benim aleyhime. Bu nasıl karar anlamadım. Aynı mahkeme 3 dakika arayla aldığım cezanın birini onaylıyor birini iptal ediyor. Ben, inşaatta çalışarak eşim, 2 çocuğum ve anne babama bakıyorum. Bu kadar ceza çok fazla. Nasıl altından kalkacağım bilmiyorum. Mahkemeye başvurduktan sonra 3 kez daha radar cezası geldi. Artık bu kararlardan sonra onlara da itiraz etmeyeceğim, arabamı satacağımö dedi.

3 AYDA 150 BİN SÜRÜCÜYE RADAR CEZASI

TEDES kapsamında kentten geçen Karadeniz Sahil Yolu'na yerleştirilen 19 kule radar cihazı ile 11 araç plaka sistemi, kırmızı ışık ihlali ve hız limitini aşan sürücüleri fotoğraflayıp videosunu kaydediyor. Ceza makbuzları da fotoğraflarıyla birlikte sürücülerin adreslerine gönderiliyor. Yaz döneminde yaklaşık 110 bin aracın geçiş yaptığı Karadeniz Sahil Yolu'nda bu rakam kış döneminde 45-55 bin arasında değişiyor. Sistemin faaliyete geçtiği 3 ayda yaklaşık 150 bin sürücünün, belirlenen hız limitlerini aşarak ceza yediği öğrenildi. Hız limitleri ise yüzde 10 toleranslı olarak; şehir içi 70 kilometre, tüneller 80 kilometre, transit geçişler için ise 110 kilometre olarak belirlendi. Kule radarların bulunduğu hız koridoru olan yollarda, sistemin faaliyete geçtiği ilk anda yerleştirilen küçük uyarı levhaları yanına ise sürücülerin tepkisi üzerine büyük levhalarda yerleştirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / 3.Sayfa

Karadeniz Sahil Yolu Fahri Kaya 3-sayfa Samsun Ordu 3.Sayfa Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title