Haberler

Türkiye'nin ilk kadın sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'nin ilk kadın sümeroloğu olan Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayata veda etti.

Türkiye'nin ilk, dünyanın da en önemli Sümerologlarından biri olan Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. "Son Sümer Kraliçesi olarak bilinen ünlü yazarın vefat haberini yazarı olduğu Kaynak Yayınları duyurdu.

SÜMEROLOG MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ HAYATINI KAYBETTİ

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: " Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağolsun."

Türkiye'nin ilk kadın sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti

BAKAN ERSOY'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da başsağlığı mesajında şu ifadelere yer verdi: "Türk kültürüne ve tarihine eşsiz katkılar sunmuş, Sümerolog, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ'ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Ömrünü insanlık tarihinin en eski izlerini aydınlatmaya adamış bu değerli bilim insanımız, araştırmaları ve eserleriyle nesiller boyu hatırlanacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyorum. Türk bilim dünyasının başı sağ olsun.

Türkiye'nin ilk kadın sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti

MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ KİMDİR?

Anne ve babası Türkiye'ye göç etmiş Kırım Tatarları olan Çığ, I. Dünya Savaşı'nın başlamasından birkaç hafta önce, 1914 yılında Bursa'da doğdu. 1919'da, beş yaşındayken, Yunan Ordusu'nun İzmir işgali sırasında, öğretmen olan babası ailesini Çorum'a taşıdı. Çığ burada ilköğrenimini tamamladı ve Fransızca ile keman dersleri aldı. 1926'da Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girdi ve 1931'de mezun oldu.

Türkiye'nin ilk kadın sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti

1936'da Ankara Üniversitesi'nde Hititoloji bölümünde eğitimine başladı ve 1940'ta mezun oldu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde çalışmaya başlayan Çığ, Sümer, Asur ve Hitit uygarlıkları üzerine uzmanlaştı. Özellikle Sümer tabletlerinin çözümlenmesi ve yayınlanmasında önemli katkılarda bulundu. Muazzez İlmiye Çığ, aynı zamanda laiklik ve kadın hakları savunucusuydu. Çalışmaları ve yazılarıyla tanınan Çığ, birçok kitap ve makale yayımladı. Muazzez İlmiye Çığ'ın en önemli eserlerinden biri, Sümer tabletlerinin çözümlenmesi ve yayınlanması üzerine yaptığı çalışmalardır.

Özellikle "Sümerlilerde Tufan, Tufan Hikayeleri ve Nuh Tufanı" adlı kitabı büyük ilgi görmüştür. Bu eser, Sümer mitolojisi ve kültürü hakkında derinlemesine bilgi sunar ve Çığ'ın uzmanlık alanındaki önemli katkılarından biridir.

Kaynak: Haberler.com / 3.Sayfa

Muazzez İlmiye Çığ Muazzez İlmiye Çığ Kültür Sanat Türkiye 3-sayfa Eğitim Yaşam 3.Sayfa Eğitim Yaşam Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (15)

orhan eren:

aziz nesin gibi inkar yolunda gitti vardi, milleti de bayagi bir ugrastirdi fitneleriyle.

Yanıtla11697
Alkurt:

Allah rahmet eylesin, tarihi ekol

Yanıtla82105
Mustafa Yörükoglu:

Allah rahmet mi eylesin,Kur'anı Kerim Sümerlerden gelme diyene mi,başörtüsü faişe geleneği diye mi,başörtusu kadını dazlaklaştırma diyene mi?

00
Mehmet Ergün:

Allah rahmet eylesin??

Yanıtla7261
Gürsel İşlek:

Ateist ti Allah yardımcısı olsun

Yanıtla8142
Namık Kemal Bayraktar:

ateist deyip Allah yardıcısı olsun lafı da ne demek komiksin.

16
tayfun najim:

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun

Yanıtla5748
Ercan Sönmez:

Neredeyse Sümerler kadar yaşamış.

Yanıtla962
ferhat ekinci:

Ahmet Necdet Sezer buna ödül vermişti Nedenini söylüyorum. sümerler de baş örtüsünü hayat kadınları takardı dedigi icin cahiller için daha açıklayıcı olsun İslam düşmanı idi

Yanıtla1319
Aytemur Sapaz:

Cennet mekanı devri daim olsun??Allah rahmet eylesin ??????

Yanıtla136
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title