Haberler

Dinç Bilgin Biyografisi

Dinç Bilgin
Doğum Yeriİzmir / Türkiye
Doğum Tarihi1.1.1940

Dinç Bilgin Kimdir ?

1940 İzmir doğumlu olan Dinç Bilgin, Sabah gazetesinin ve ATV'nin eski sahibi, işadamı ve gazetecidir.
Yeni Asır Gazetesi'nin eski sahibi Şevket Bilgin’in oğludur. İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi (İİTİA)’de okudu. Gazeteciliğe Yeni Asır Gazetesi'nde başladı.

İş hayatına dedesinin 1885 yılında Selanik'te kurduğu, babası Şevket Bilgin'in 1924 yılında İzmir'e taşıdığı Yeni Asır Gazetesi'nde muhasebe servisinde sıradan bir memur olarak başladı. Baba Şevket Bilgin, oğlunun bir gazete işleyişindeki tüm ayrıntıları "çeşme başında" öğrenmesini istiyordu. Muhasebe, bir kurumun yaşaması için en önemli yerlerden biriydi. Gazeteciliği sonra da öğrenebilirdi...

Yeni Asır Gazetesi'nde hiyerarşik yapı içindeki "mecburi hizmetini" tamamlayan Dinç Bilgin, sonunda yönetime geldi. Dizginleri "kısmen" de olsa ele geçirmesi, Yeni Asır'a ataklarla dolu bir gelecek hazırladı. Bir bölge gazetesi olmasına rağmen Yeni Asır kısa süre içinde Türkiye'de ulusal yayın yapan birçok gazetenin tirajını yakaladı ve geçti.. Türkiye'de baskı kalitesine aşırı önem veren tek gazete olarak dikkat çekmeye başladı.
İzmir'de olmasına rağmen dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeleri yakından izleyen Dinç Bilgin, 60'lı yılların sonunda Haldun Simavi'nin ofset tekniği ile basılan Günaydın Gazetesi'ni görünce, bir anda Linotype ve Intertype adı verilen kurşun dizgi sistemini ve kurşun kalıplarda basılan rotatif baskı makinelerini terk eden ilk gazete oldu.
Bu atılımlar, İstanbul gazetelerinden önce gerçekleşmesine rağmen, Yeni Asır bir bölge gazetesi olduğu için İstanbul'da fark edilmedi. İstanbul'da yayınlanan ulusal gazeteler, yıllarca Ege Bölgesi'nde Yeni Asır'ın kendilerinden fazla tiraja sahip olmasının nedenini de bu yüzden kavramakta güçlük çekti.
Bir yandan pırıl pırıl bir gazete hazırlayan, yerel gazetecilik kavramının ötesinde, global bir tarz izleyen, mükemmel kadrolaşan ve bölge halkının nabzını tutmayı iyi bilen Dinç Bilgin, bu üstünlüğünü yıllar boyu sürdürdü. Ve Yeni Asır adı ilk kez TRT ekranında yayınlanan sürekli bir tartışma programına çağrılan Türkiye'deki yedi büyük gazeteden biri olarak bölge dışında da duyuldu.
Haberciliğe aşırı önem veren Dinç Bilgin, Ankara Bürosunun ardından, İstanbul'da da küçük bir büro açtı. Artık habercilikte de büyük gazetelerle rekabete başlamıştı. Ancak gözü yeniliklerdeydi. Ve basın dünyasında en büyük bombayı patlattı. Yeni Asır artık bilgisayar teknolojisi ile hazırlanacaktı.

Yeni Asır bir bölge gazetesiydi ve Dinç Bilgin, İsrtanbul'da Yeni Asır'ı bir süre çıkarıp ,22 Nisan 1985 yılında İstanbul’da Sabah gazetesini yayınlamaya başladı. Dinç Bilgin'in İstanbul'da yayınlayacağı gazetenin adı kondu. Bilgin, SABAH Gazetesi ile hem ulusal basına girecek, hem de İzmir ile köprüleri atacaktı. İlk gün 680 bin tirajla "siftah" yapan SABAH, her geçen gün baskı ve satış sayısını arttırdı.

Üstün teknoloji ile rekabetin anlamsızlığını farkeden diğer gazeteler de "delilikle" suçladıkları Dinç Bilgin'i izlediler ve elektronik yayıncılığa dönüş hazırlıklarına başladılar.

"Büyük hayal"e adım atılan SABAH'ın Mecidiyeköy Atakan Sokak 14 numaralı 4 katlı binası, Dinç Bilgin'in gerçekleştirmeyi düşündüğü projelere "dar" geliyordu. O günlerde basının Bab-ı Ali olarak tanındığı Cağaloğlu'nu terk etmesi de söz konusuydu.
Ve, Dinç Bilgin yine diğerlerinden önce davranmış ve İkitelli'de muhteşem bir bina yaptırmıştı. Bu kompleks, aynı zamanda Türkiye'de "plaza" olarak gelecek yıllarda anılmaya başlayacak mimari türün ilk örneği idi. Otoparkı, yüzme havuzu, jimnastik salonu, lokantaları, berberi, matbaası ile "mahalle" görünümlü bu kompleks, görenlere parmak ısırtıyordu. Üstelik bu yapı, mimari yeniliğin yanı sıra ultra HI-Tech bir teknoloji ile donatılmıştı. Daha prototip aşamasında olan Crosfield ve Scitex renk ayırım teknolojileri ve Goss 70 baskı makinesi dünyada ilk kez olarak SABAH tesislerinde kuruldu.

Foto Maç, Yeni Yüzyıl, Yeni Binyıl, Ateş, Takvim, Bugün gazeteleri ve Aktüel başta olmak üzere bir çok dergi yayınladı. ATV’yi kurdu. Özelleştirme çerçevesinde Etibank'ı aldı.
2000 yılı içinde ekonomik krize giren Sabah Grubu, daha sonra el değiştirdi.

Evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce biliyor. İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Gazete Sahipleri Birliği üyesidir.

title