Haberler

1000 Yıl Sonra Tarihi Buluşma

Güncelleme:
Abone Ol

959 yıl aradan sonra Papa ve Ortodoksların ruhani lideri Fener Rum Patriği Vatikan'da bir araya geldi.

16. Benediktus'un görevinden feragat etmesinin ardından boşalan Papalık makamına geçen hafta seçilen Kardinal Jose Mario Bergoglio'nun resmen Papa ilan edildiği resmi ayin gerçekleştirildi.

PAPA'NIN GÖREVE BAŞLAMA TÖRENİNE KATILDI

Katolik ile Ortodoks kiliselerinin 959 yıl önce ayrılmasından bu yana ilk kez Ortodoksların ruhani lideri Fener Rum Patriği Bartholomeos, Papa'nın göreve başlama törenine katıldı. Papa, herkesi barışa davet ettiği vaazının hemen ardından, önce Patrik Bartholomeos, ardından da Ermeni Patriği II. Karekin'le kucaklaştı.

KATOLİKLER VE ORTODOKSLAR ARASINDAKİ KAVGANIN SEBEBİ

Roma imparatoru Konstantin'in emriyle Hıristiyanlara tam bir özgürlük sağlanmış ve böylece baskılar durmuş oldu. M.S. 395'te ise Roma imparatorluğu Doğu'da Konstantilop (İstanbul) ve Batı'da da Roma şehirleri başkent olmak üzere ikiye ayrıldı. Yozlaşmaya başlayan Hıristiyanlık güç ardına koşmaya başlayıp, Batılılar Roma'nın, Doğulular da Konstantilop'un dinsel merkez olması gerektiğini ileri sürmeye başladılar.

BİRBİRLERİNİ AFOROZ ETTİLER

Roma devletinin desteğiyle günden güne güçlenen Roma kilisesinin rahibi kendisinin elçi Petrus'un halefi olduğunu, kilisenin tek evrensel şefi ve papası (babası) olduğunu bidirerek, Konstantilop patriğinin de onun yetkisini kabul etmesi gerektiğini ileri sürünce doğu kiliseleri buna karşı çıkıp birbirlerini aforoz ettiler ve bu şekilde 1054'te Batı'da Roma Katolik ve Doğuda da Ortodoks kilisesi oluşmuş oldu.

ORTODOKS'UN KELİME ANLAMI DOĞRU

Ortodoks kelimesi 'doğru' anlamına gelip, doğru inanca veya görüşe sahip olan demektir. Papa'nın yanılmazlığı ve evrensel yetkisinin kabul edilmemesinin dışında Ortodoksları Katoliklerden ayıran diğer birkaç nokta da şunlar:

KATOLİKLER VE ORTODOKSLAR ARASINDAKİ FARKLAR

Katolik kilisesi rahiplerinin evlenmelerini yasaklarken Ortodoks kilisesi rahiplerinin evlenmelerine müsade eder.

Katolikler Kutsal Ruh'un hem Baba'dan hem de Oğul'dan çıktığını ileri sürerken Ortodokslar Kutsal Ruh'un yalnızca Baba'dan, İsa aracılığıyla çıktığını ileri sürerler.

Roma Katolik kiliselerinde vaftiz uygulaması yalnızca su serpmekle yapılırken, doğu Ortodoks kiliselerinde bu tamamen suya daldırılmak suretiyle yapılıyordu. Ortodokslar yalnızca resimlerle yetinmekteyken batı kiliseleri heykel veya statüler de yapıyor ve bunları da şereflendiriyordu.

Ortodokslar Rabbin Sofrasını ekmek ve şarapla yaparken Roma Katolikleri bunu yalnızca şaraba bulandırılmış kutsal ekmekle yapmaktaydı.

Ortodokslar ayinlerinde özellikle Yunancayı kullanırken, Roma Katolikleri Latinceyi kullanıyordu.

Ortodokslar bazı Hıristiyan kutlamaların Katoliklerden ayrı tarihlerde kutlarlar. Örneğin Katolikler İsa'nın doğuşunu 25 Aralıkta kutlarken Ortodoksluk sistemi altında olan Ermeniler 6 Ocağı kutlarlar. Bu farklılıkların dışında bu iki kilise diğer bütün konularda hemen hemen aynı inanç sistemini paylaşmaktadır.

Ortodoksların yoğun olduğu bölgeler doğu bölgeleridir. Ortodoks ve Katolikler arasında var olan bu ayrılık uçurumu tarih boyunca politik nedenlerden dolayı daha da derinleşti.

Ama son dönemlerde Katolik kilisesi Ortodoksları yeniden kendi denetimine almak amacıyla çeşitli taktik ve atılımlarda bulunmuştur ve bu hala da devam etmektedir.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Bartholomeos Vatikan Dünya Roma Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title