Isaac Newton'un Kitabı 3.7 Milyon Dolara Satılarak Rekor Kırdı
Sir Isaac Newton'un üç hareket ve evrensel yer çekimi kanununu açıkladığı latince el yazması kitabın 80 orjinal kopyasından birisi, 3.7 milyon dolara satılarak şu ana kadarki en pahalı bilim kitabı oldu.
Sir Isaac Newton'un Principia Mathematica kitabının birinci baskısı, geçtiğimiz hafta Christie's açık arttırmasında 3.7 milyon dolara (yaklaşık 13 Milyon TL) satılarak, bir açık arttırmada satılan en pahalı bilim kitabı oldu. Albert Einstein, Newton'un 1687 yılı çalışmasını "belki de herhangi bir insanın attığı en büyük entelektüel adım" olarak tanımlamaktaydı.
AVRUPA'DAKİ 80 BASKIDAN BİRİSİ
Keçi derisi kaplı kitap, Avrupa kıtasında basılmış olan birinci baskı 80 Principia Mathematica'dan biriydi. İsimsiz alıcı, Christie's'in beklentilerinin üç katı ödeme yaptı. Geçtiğimiz 50 yıl içerisinde sadece bir adet daha hayvan derisi kaplı orijinal Principia Mathematica kopyası satılmıştı ve bu, Kral James II için üretilmiş olan bir kopyaydı. Bu kopya, 2013 yılı Aralık ayında Christie's'de 2.5 milyon dolara satılmıştı.
"YAYIMLANMIŞ EN İYİ KİTAP"
Londra'daki Royal Society kütüphanesi lideri Keith Moore, Principia Mathematica'nın sadece bilimin gelişimi ve tarihi olmadığını, şimdiye kadar yayımlanmış en iyi kitaplardan biri olduğunu söylemekte.
EVRENSEL YER ÇEKİMİ KANUNU AÇIKLANIYOR
Sir Isaac Newton tarafından 5 Temmuz 1687'de yayımlanan 3 ciltlik bir çalışma olan Principia Mathematica, klasik mekaniğin temellerini oluşturan Newton'un hareket kanunlarını ve kütleçekim kanununu içeriyor. Latince yazılan kitapta ispatlar geometri ile yapılmış, evrensel kütle çekimi açıklanmış ve cisimlerin kütleleri ile doğru orantılı, mesafeleri ile ters orantılı birbirlerini çektikleri açıklanmıştı. Principia Mathematica'da Newton, üç hareket kanununu ve evrensel yer çekimi kanununu açıklıyor.