Haberler

3. Avrupalı Hukukçular Eğitim Programı Viyana'da Yapıldı

Abone Ol

3.Avrupalı Hukukçular Eğitim Programı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından 30 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlendi.
T.C.Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları...

3. Avrupalı Hukukçular Eğitim Programı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından 30 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlendi.

T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkan Yardımcısı Dr. Gürsel Dönmez, Viyana Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş, Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan Atay programın açılış konuşmasını yaptılar.

"Aile ve Sosyal Güvenlik Hukuku Alanında Temel Uygulama Sorunları" üzerine yapılan eğitim programına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dışilişkiler Uzmanı Fuat Boztepe, Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı yetkilileri, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu üyesi Süleyman Mortaş,Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Birinci Hukuk Müşaviri H. Galip Küçükyiğit ve Türkiye'deki hukuk fakültelerinden akademisyenlerin ortak katılımıyla gerçekleştirilen programa Fransa, Almanya, Hollanda, Avusturya, Belçika, İngiltere, Macaristan, Danimarka ve Belçika'dan 75 Avrupalı Türk hukukçu katıldı.

Açılış konuşmasını yapan T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkan Yardımcısı Dr. Gürsel Dönmez, şunları söyledi: "Avrupa'da sorunlarımız var. Biz Türkiye olarak buralara sorun olarak bakmıyoruz. Bunu söylerken de sorunları gözardı etmek demek değildir bu. Ama fırsat odaklı pozitif bir yaklaşımla bakıyoruz. Avrupa'da nereye gidersek gidelim güzel manzaralar ile de karşılaşıyoruz. Bu güzel manzaranın bir parçasını da sizlere borçluyuz. Avrupa'da insanlarımızın hakkını, hukukunu korumak ya da insanımızla ilgili fırsatları hukukun çerçevelerine oturtmak gibi işler sizlere ait olan işler. Sizler de işlerin gereğini yerine getiriyorsunuz. Önümüzde gerçekleşecek 7-8. Programlarda hukukçularımızı ve finans dünyasını da bir araya getirmeyi düşünebiliriz. Avrupa'da yazarlarımız, sanatçılarımız da yer alıyor, onlarla da buluşabiliriz. Sizlerin belirleyeceği gibi çeşitli meslek grupları da belirlenebilir. Biz Avrupa'da Türkiye olarak güçlü bir imaja sahip olmak istiyoruz. Bu kuru kuruya bir isteyişle olmuyor. Sizlere büyük pay düştüğünü sizler zaten biliyorsunuz.Karşılıklı kurumsal anlamda ve bireysel düzlemlerde birbirimize verebileceğimiz çok şeyler olduğunu artık hep birlikte tespit etmiş durumdayız."

Viyana Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş ise, konuşmasında şunları ifade etti: " Avusturya'daki sorunları yakından biliyorum. Önümüzdeki yıl Türkiye'den Avusturya'ya göçümüzün 50. yılını idrak edeceğiz. Burada birçok programı da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile birlikte yürütebiliriz. Artık misafir ve göçmen işçi tabirlerini de kullanmamak lazım. Çünkü kimse misafir ve göçmen değil. Bulunduğunuz ülkelerin birer gerçek vatandaşısınız. Bu tür seminerlerin yapılmasının çok büyük önem taşıdığını biliyorum."

İki günlük program boyunca, yurtdışında yaşayan Türklerin bulundukları ülkelerde yerel ve uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının bilinirliğinin arttırılması ve vatandaşlarımızın yaşadıkları çeşitli hukuksal sorunların ele alınarak çözüm yolları geliştirilmesi hedeflendi. Velayet hakkının sınırları, uluslararası hukuk ve Türk Yüksek Yargı içtihatlarında çocuk kaçırma eylemi, opsiyon modeli, anayasa hukuku, Avrupa hukuku ve içtihatlar bakımından değerlendirmeler yapıldı. Programda ayrıca aile birleşimi vizesinde dil sınavı şartı, AB hukuku ve AB adalet divanı içtihatları bakımından değerlendirildi. Avrupa insan hakları mahkemesi içtihatlarında ailebütünlüğünün korunması, Avusturya idari sistemi ve yabancı ülke vatandaşlarının hukuki statüleri, Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki sosyal güvenlik sözleşmeleri ve uygulanması ele alındı. Yurtdışı hizmet borçlanması, 3201 sayılı kanun uygulamaları ve AB ülkelerinde ikamet eden Türk vatandaşları bakımından analizi, sosyal güvenlik ödeneklerinin transferi, mevcut hukuki durum ve uygulamada karşılaşılan sorunlar, benzer sorunlar ve yapılacak eylemler ele alındı.

Toplantıya ilgili İhlas Haber Ajansı'na konuşan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Birinci Hukuk Müşaviri H.Galip Küçükyiğit, şunları ifade etti: "Programa Avrupa'nın 13 ülkesinden katılan 75 hukukçumuz var. Aile ve sosyal güvenlik hukuku alanında çeşitli konuları müzakere ediyoruz. Türkiye'den, Avrupa'dan katılımcılar ve hukukçular birlikte eğitim verecekler. Bu toplantıya katılanlar arasında sosyal iletişim imkanları olacak. Farklı ülkelerden gelenler birbirleriyle tanışacaklar. Uzun vadeli eğitimin yanında işbirliği imkanları da gelişeceğini ümit ediyoruz. Bu toplantıların amacı yurtdışındaki vatandaşlarımızın haklarını öğrenmeleri ve o yönde çeşitli bilgilere sahip olmaları. Tabiiki bu hakların takip edilmesi de öğrenmenin yanında önemli. Bilindiği gibi vatandaşımız her zaman kendi hakkını kendi başına takip edemiyor. Avukatlık sistemi bütün dünyada geçerli bir sistem. Burada avukatlarımızla bir araya gelerek vatandaşlarımızın haklarını nasıl daha iyi müdafa edebilecekleri, gerek Türkiye'de ve yaşadıkları ülkelerin veya uluslararası düzeydeki davalarda kendilerini daha iyi savunmalarını sağlayacağız bu eğitimlerle. Bu da doğrudan doğruya vatandaşlarımıza aksetmiş olacak."

Toplantı sonuç bildirgesinde yapılan açıklamada çalışmalarla oluşturulan ağ sayesinde erişilen ve toplanan bilgiler en kısa sürede oluşturulacak Internet sitesinde ülkeler bazında hukukçular tarafından kazanılan davaların emsal teşkil etmesi için yayınlanması öngörüldü.

Program sonunda katılımcılara "Eğitim Sertifikaları" verildi. - VİYANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Avrupa Birliği Avusturya Türkiye Viyana Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title