Haberler

AB Müzakerelerinde Bir İlk

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde "olumsuz bir ilk" yaşanıyor.

Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde son bir yılda bir tek başlık açılamadı Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde "olumsuz bir ilk" yaşanıyor. 2005 yılında resmen açılan müzakere sürecinde ilk defa 12 aylık bir sürede bir tek başlık açılamadı.

Türk yetkilileri, "bu fasılın açılması için ellerimizden gelen her çabayı yaptık" derken, Avrupa Komisyonu'nun "ikincil kriterleri de şimdiden talep ettiği"ni söylediler. Ankara'daki bazı AB diplomatları da, Avrupa Komisyonu'nun "yeşil ışık" yakmaya "direndiği"ne işaret etti.

1 Temmuz'da başlayan Macaristan Dönem Başkanlığı 30 Haziran itibariyle sona eriyor. Türkiye'nin AB üyelik hedefine destek veren Macaristan başkanlığı döneminde, önceki altı ayda, Belçika başkanlığı sırasında bir türlü açılamayan "Rekabet Politikası" faslındaki müzakerelerin başlatılabileceği umuluyordu.

Macaristan da, başlığını açma yönünde çabalar gösterdi ancak bu konudaki umutlar gerçekleşmedi. Türk yetkilileri, "Biz şimdiye kadar bu fasılın açılması için ellerimizden gelen her çabayı yaptık" derken Avrupa Komisyonu'ndan yakındılar.

Türk yetkilileri "Komisyon, bizden ikincil kriteleri de şimdiden istemeye başladı. Halbuki bu ikincil kriterler, diğer aday ülkelerden başlığın açılması sonrası müzakere süreci sırasında talep edilmişti" şeklinde konuşuyorlar.

AB tarafı ise, "zorlu" bir fasıl olarak bilinen "Rekabet Politikası"nın müzakerelere açılması için şart konulan "açılış kriteleri"nin Türkiye tarafından tam olarak yerine getirilmediğini savunurken Ankara'nın, yapması gerekenlerin bir kısmını daha sonra yapacağını söylediğini savunuyorlar. Buna karşın, Ankara'daki kimi AB diplomatları da, Avrupa Komisyonu'na işaret ediyorlar. Bu diplomatlara göre, Komisyon'un rekabetten sorumlu üyesi olan Başkan Yardımcısı Joaquin Almunia'nın "direndiği"ni söylediler. Almunia'nın, "kriterler tam olarak yerine getirilmeden" bu başlıkta müzakerelerin başlamasına yeşil ışık yakacak "teknik rapor"u vermeye yanaşmadığını ifade ediliyor.

-POLONYA VE RUM BAŞKANLIKLARI GELİYOR-

Macaristan, 1 Temmuz itibariyle AB Dönem Başkanlığını, Polonya'ya devredecek. Polonya da AB'de "Türk dostu" ülkeler arasında yer alıyor. Son bir yılda açılamayan "Rekabet Politikası" başlığının Polonya döneminde açılıp açılmayacağı da bilinmiyor.

AB diplomatik kaynakları, Türk hükümetinin, Macaristan Başkanlık döneminin önemli bir kısmında seçim çalışmaları ile meşgul olduğunu belirterek bundan sonra Ankara'nın AB konularına daha fazla odaklanması umudunu dile getiriyorlar.

Polonya'nın ardından 1 Ocak 2012'de Türkiye ile ilişkileri pek sıcak olmayan Danimarka'nın başkanlık dönemi başlayacak. Danimarka'nın ardından da Temmuz 2012'de başkanlık, Kıbrıs Rum Kesimi'ne geçecek. Rum Kesimi, halen bazı müzakere başlıklarını tek taraflı olarak bloke ediyor.

Ekim 2005'de resmen başlatılan müzakere sürecinde şimdiye kadar ancak 13 fasıl, açılırken bunlardan sadece biri geçici olarak kapatılabildi.

Başlıklardan 8'i, Avrupa Konseyince 2006 yılının Aralık ayında Türkiye'nin, havaalanlarını Rumlara açılmasına ilişkin Ek Protokolü uygulamadığı gerekçesiyle askıya alındı.

Buna ek olarak, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Nicolas Sarkozy'nin Cumhurbaşkanı olmasından sonra Fransa, onun ardından da Rum Yönetimi, bazı başlıkları tek taraflı olarak bloke etmişlerdi.

Sonuç olarak, 18 başlık dondurulmuş iken siyasi engellere takılmayıp açılabilecek durumda olan sadece "Rekabet Politikası", "Kamu Alımları" ve "Sosyal Politika ve İstihdam" olmak üzere, 3 fasıl kalıyor. - Ankara

Kaynak: ANKA / Dünya

Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title