Haberler

AB'ye Neo -Con Komplosu

Abone Ol

AB'nin Yeni Anayasası Sayılan Lizbon Anlaşması, Haziran Ayında İrlanda'da Yapılan Referandumda Milyoner Declan Ganley'nin Yürüttüğü 'Hayır' Kampanyasıyla Reddedilmişti.

AB’nin yeni anayasası sayılan Lizbon Anlaşması, haziran ayında İrlanda’da yapılan referandumda milyoner Declan Ganley’nin yürüttüğü ’hayır’ kampanyasıyla reddedilmişti.

Pentagon’a güvenli haberleşme sağlayan sistemlerden satan bir şirketin başında olan Ganley’nin şimdi ABD’deki neo-muhafazakar çevrelerden gelen paralarla bu kampanyayı yürüttüğü şüphesi doğdu. Avrupa Parlamentosu iddiaları araştırıyor.

İRLANDA’nın vetosunu Amerikalı neo-conlar mı finanse etti? Dublin ve Brüksel’deki kulislerde şimdi bu söylenti dolaşıyor. İddiaya göre dünya sahnesinde entegre bir Avrupa Birliği görmek istemeyen Amerikalı askeri çevreler ve neo-conlar, Declan Ganley aracılığıyla İrlanda’da Lizbon Anlaşması’nın reddedilmesi için çalıştı.

AB Anayasası’nın Hollanda ve Fransa’da reddedilmesinin ardından AB, bütünlüğünü koruyabilmek için tepki çeken unsurları ayıklayarak Lizbon Anlaşması diye adlandırılan özet bir metin hazırlamıştı. Bazı ülkeler, yine de Lizbon Anlaşması’nın halk oyuna sunma kararı almıştı. Bunlardan biri de İrlanda’ydı.

İrlanda’da 40 yaşındaki işadamı Declan Ganley’nin başını çektiği Libertas isimli bir grup, anlaşmanın reddedilmesi için yoğun bir kampanya yürütmüştü. İrlanda’nın Avrupa Bakanı Dick Roche’a göre Libertas sadece sokak lambalarına ve duyuru panolarına asılan ’Hayır’ afişleri için 2 milyon Euro harcadı. Ganley ise toplam harcamanın 800 bin Euro olduğu iddiasında. 200 binini kendisinin karşıladığını, geri kalanın ise küçük bağışçıların desteği olduğunu savunuyor. AB ise bu açıklamadan tatmin olmuşa benzemiyor.

AP iddiaları araştırıyor

12 Haziran’daki referandumda Lizbon Anlaşması reddedilmiş, Brüksel bir kez daha anayasa kriziyle karşı karşıya kalmıştı. Şimdi Avrupa Parlamentosu’ndan bir çalışma grubu, İrlandalı muhataplarıyla ’hayır’ kampanyasının para kaynağını bulmaya çalışıyor. Hatta Washington’a gidip Kongre’de araştırma yapmaya bile niyetleri var. Genç yaşta mülti-milyoner olan Declan Ganley’nin sahibi olduğu Rivada Networks, modern teknik cihazlar pazarlıyor. Rivada’nın güvenli haberleşme sistemi sayesinde cephedeki askerler, merkezle güvenli bağlantı kurabiliyor. Ganley’nin yakın zamanda Washington’dan 200 milyon dolarlık yeni bir sipariş aldığına dair iddialar var. Şirketin yönetim kurulunda iki Amerikalı amiral bulunuyor.

AB karşıtlarını birleştiriyor

İş bağlantıları sayesinde Amerika’da üst düzey tanıdıkları bulunan Declan Ganley, Washington’daki neo-con çevrelerde de ilgiyle karşılanan bir isim. 15 Temmuz’da "Özgürlük için Margaret Thatcher" ve muhafazakar "Heritage Vakfı"nın düzenlediği panele katılan Ganley, İrlanda’daki ’hayır’ referandumuna katkılarından ötürü "modern barış savaşçısı" diye takdim edilmişti. Haziran ayında Avrupa Parlamentosu seçimleri yapılacak. Ganley şimdiden Avrupa’daki AB karşıtlarıyla yakınlaşmaya başlamış durumda. AP’ye tepki oylarının artmasından endişe duyuluyor. AP’nin Yeşiller milletvekili Daniel Cohn-Bendit, iddiaların doğrulanması halinde "ABD’li bazı güçlerin, güçlü ve tek başına durabilen bir Avrupa’yı istikrarsızlaştırmak için bazı kişilere ödeme yaptığının kanıtlanacağını" söylüyor.

Sıfırdan mülti milyonerliğe

DECLAN Ganley, Amerikalılara yakın bir isim. İngiltere’de İrlandalı bir misafir işçinin oğlu olarak dünyaya gelmiş. Çok küçük yaşta çalışmaya başlayan Ganley, 19 yaşında Batı’nın araştırma uydularını, Rus roketleriyle uzaya yollamayı akıl etmiş. Sibirya’dan alüminyum ihracatına girişen Ganley, sonrasında kereste imparatoru olduğunu savunuyor. Ancak kimse bu iddiaların ne kadarının doğru olduğunu bilmiyor. Açık olan ise Ganley’nin çok genç yaşlarda mülti-milyoner olduğu. Declan Ganley, şimdi modern haberleşme cihazı satan Rivada Networks isimli şirketin sahibi. İş bağlantıları sayesinde Amerika’da pekçok tanıdığı var.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title