ABD'den Flaş 'Suriye Politikası' Açıklaması
Earnest, günlük basın brifinginde ABD'nin Suriye'deki politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Earnest, günlük basın brifinginde ABD'nin Suriye'deki politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Obama'nın birkaç gün önce yaptığı, "En kötü hatam, Libya'da Kaddafi sonrası için yeterince hazırlık yapmamaktı" şeklindeki açıklamasına ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Eğer ABD Esad'ı devirseydi burada da aynı durumda olacaklardı" yorumunun sorulması üzerine Earnest, bu ifadelerin doğru olmadığını belirtti.
"Biz hiçbir zaman Esad'ı görevinden askeri yollarla indirmeye yönelik bir hazırlık içinde olmadık" diyen Earnest, Obama'nın da, Esad'ın askeri yollarla görevinden uzaklaştırılmasını hiçbir zaman savunmadığını kaydetti.
Obama'nın Suriye'deki durumun farkında olduğunu ve ülkeyi uzun vadeli bir "karmaşanın" içine sokabilecek bir sorundan uzak kaldığını dile getiren Earnest, ABD'nin "IŞİD'le mücadele" ile " Suriye'deki kriz" arasında bir ayrım yaptığını açıkladı.
Bu ayrıma binaen Obama'nın IŞİD'le askeri olarak mücadele etmek için Suriye ve Irak'ta şu anki adımları attığını anlatan Earnest, Suriye'deki soruna ise diplomatik bir çözümün bulunması gerektiğine inandıklarını ifade etti.
Suriye'ye büyük çapta asker yığmanın ABD'nin çıkarlarına uygun olmadığını kaydeden Earnest, "Amerikan halkını IŞİD'ten korumak için gerekli adımları atıp, aynı zamanda kaos içindeki Suriye'ye askeri bir çözüm empoze ederek ABD'yi Ortadoğu'da yeniden kara savaşına sokabilecek bir yolu izlemedik" şeklinde konuştu.
Obama, ilk kez 2011 yazında "Esed gitmeli" sözünü kullanmış, 2012 yılının ağustos ayında Şam yönetimi kimyasal silah kullanınca da aynı argümanı sürdürmüştü.
Suriye'de 5 yılı aşkın bir süre devam eden iç savaşta şu ana kadar 250 bin civarında sivil öldü, 20 binden fazla çocuk hayatını kaybetti, 4,5 milyona yakın kişi mülteci konumuna düştü.