Haberler

ABD'den Türkiye'ye yönelik yaptırımlara ilişkin ilginç açıklama: İki ülke arasında uzlaşma fırsatı sağlayacak

Güncelleme:
Abone Ol

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Müsteşarı Clarke Cooper, ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaptırımların iki ülke arasında uzlaşma fırsatı sağlayacağını belirten Cooper, "Uzlaşma arayışında olmamak bizim çıkarımıza değildir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Müsteşarı R. Clarke Cooper, Türkiye'ye yönelik ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) yaptırımlarının iki ülke arasında "uzlaşma ve gidilecek yolları belirleme fırsatı sağlayacağını" söyledi.

Cooper, New York Yabancı Basın Merkezi tarafından düzenlenen "Tercih Edilen Güvenlik Ortağı Olarak ABD: 2020'nin Önemli Noktaları ve 2021'e Bakış" konulu brifingde gazetecilere konuştu.

ABD'den yaptırımlara ilişkin ilginç açıklama: İki ülke arasında uzlaşma fırsatı sağlayacakR. Clarke Cooper

BAŞKA ALTERNATİFLERİNİN KALMADIĞINI SAVUNDU

Türkiye'ye yönelik alınan yaptırımlar konusuna değinerek bu konuda başka alternatifleri kalmadığını savunan Cooper, "Yaptırımlar (ABD-Türkiye ilişkilerinde) yeni bir uzlaşı ve gidilecek yolları belirlemek için imkan sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

"UZLAŞMA ARAMAK ZORUNDAYIZ"

Cooper, iki ülkenin müttefik olduğuna vurgu yaparak, "Birlikte olmak Türkiye'nin, ABD'nin ve NATO ittifakının en iyi çıkarına olan bir durumdur ve bu alanda uzlaşma aramak en iyisidir. Bu bizim ve Ankara'daki mevkidaşlarımız için biraz çaba gerektirecek bir durumdur." ifadelerini kullandı.

"ABD, TÜRKİYE İLE YAKIN İLİŞKİLERİ SÜRDÜRMEK İSTİYOR"

Türkiye'nin uzun vadede NATO müttefiki olarak kalmasını istediklerini vurgulayan Cooper, "ABD (Türkiye ile) yakın ikili ilişkileri sürdürmek istiyor. Tekrar ediyorum, bu alanda uzlaşma arayışında olmamak bizim çıkarımıza değildir" dedi.

Cooper, "Bu alanda yapılması gereken işler var. Birlikte çalışılabilirlik ve müttefiklik noktasında sadece hava savunma perspektifine değil, Türkiye'ye entegre bir hava savunma perspektifine hitap edecek çözümler var." diye konuştu.

YAPTIRIM LİSTESİNDE SAVUNMA SANAYİ BAŞKANLIĞI VE 4 YÖNETİCİSİ VAR

ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı.

Amerikan Hazine Bakanlığı'nın sitesinden yayınlanan açıklamada, Savunma Sanayi Başkanlığı ve kurumun başkanı İsmail'in Demir'in yanı sıra Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, Savunma Sanayi Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığından Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz'in de yaptırım listesine alındığı belirtildi.

Yaptırımlar çerçevesinde İsmail Demir ile diğer üç ismin ABD'deki olası malvarlıkları dondurulacak, bu isimlere vize kısıtlaması getirilecek. Ayrıca, yaptırımlar kapsamında Türkiye'nin Savunma Sanayi Başkanlığı'na ABD'den ihracat lisansı ve izni verilmeyecek.

CAATSA YASASI NEDİR?

Trump'ın, Kongre'nin baskısıyla 2017'de imzaladığı yasa, esas olarak Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale girişimi, Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıları desteklemesine karşı Obama döneminde getirilen yaptırımların güvence altına alınması amacını taşıyor.

2 Ağustos 2017'de resmen yürürlüğe giren CAATSA yasası, ABD'nin ulusal güvenliğine "tehdit" olarak değerlendirdiği İran, Rusya ve Kuzey Kore'ye karşı yaptırımların alınmasını öngörüyor.

Yasanın 231. maddesine göre, Rusya ile savunma ve istihbarat alanlarında çalışan kişilere karşı da yaptırım getirilebiliyor.

Bu yaptırımlar, Rusya Federasyonu için veya onun adına çalışan kişilerle bilerek "önemli işlem" yapan gerçek ve tüzel kişiler için de geçerli olabiliyor.

Bu kapsamda Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemlerini alması, "önemli işlem" kategorisinde değerlendiriliyor ve yaptırım öngörülüyor.

YAPTIRIM LİSTESİNDE 12 MADDE VAR

CAATSA'nın 235. maddesi, ABD Başkanı'nın "ilgili kişi ve kuruluşlara getireceği" yaptırımları 12 maddede düzenliyor:

  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat ithalat bankası desteğinin kesilmesi
  • Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi
  • ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi
  • Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi
  • Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması
  • Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması
  • Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması
  • ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması
  • Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD'ye giriş yasağı
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması."

Yasanın ilgili maddesine göre, Başkan, bu 12 maddeden en az 5'ini seçip uygulamakla yükümlü.

Kaynak: AA / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı New York Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (27)

en:

neden satana rusyaya putine laf yok ; satan hakli alan suclu bu nasil bir mantik , , , , abd in zart zurt politakasi

Yanıtla113
en:

abd sen bir sey alip satarken kime soruyorsun, , , , sen kendini dunyanin tanrisimi saniyorsun, , , tube tube

Yanıtla110
Hüseyin:

O Amerika birleşmiş milletleri takmıyor Türkiye dahil tüm müttefik ülkelerin Amerikan çıkarlarına hizmet etmek zorunda düzeni kurmuşlar

11
hikmet:

niye matık dışı olsun masada elleri kuvvetli olsun ellerinde koz olsun diye yaptırım uyguladılar ve bu kozu kullanarak türkiyeyi masada ikna edip kendi istediğimiz şekilde anlaşacağız diyorlar akıllarınca bence pirim vermemeli masaya oturmdan önce incirlik kapatılmalı ki türkiyenin elinde de poazarlıkta kullanabileceği bir koz olsun

Yanıtla19
camış:

bizim savunma sanayimizin hedef alınması tam da savunma alanında bağımsız ve yerli ürünler üretirken çok manidar

Yanıtla19
mert:

akıllarınca yaptırımla dize getirip istediklerini kabul ettirerek uzlaşma derdindeler. asla uzlaşmaya yanaşmamalı. incirliği kapatın natodan çıkın böyle müttefiklik olmaz. . . abd 20 yıl içinde çökecek zaten uzlaşmaya gerek yok

Yanıtla35
dr:

bizim dusmanlara atom nukler sayisiz silah ver sorun yok biz aldim mi yaptik mi sorun var ilk israil de nukler silah ne olacak bizim kim koruyacak usa bize hep dusman bunu herkes biliyor onun icin sayisiz nukler silahlar icin adim atma zamani daha guc silahlar yapmak gerek ne olur bir kac yil biraz sorun olur amma allahin izni ile daha guclu cikarir zamanin da neronlari vermedi ne oldu daha iyisi yaptik fuze vermediler ne oldu daha iyisi bir de seytani basi almanya var iyi darbe vurmak gerek

Yanıtla17
tosun:

ulan usa senin yaptiginda turkiyenin cikarina degildir ve turkiyeye karsi dusman (pkk)besliyen bir ulkeden bize ne hayir varki bizim cikarimiza karsi gelen ulkeyle tum baglar koparilmali amerika musluman ulkelerine bir kanser gibi ne kadar erken mudehale edilrse o kadar iyi olur

Yanıtla33
Emekli vatandaş:

Vay be bu ne şahlanış böyle bütün dünya yanlış bir tek biz doğru işler yapıyoruz ekonomiden demokrasiye sağlıktan kültüre onun için halk konteynırlardan ekmek topluyor ey ABD ey AB haddinizi bilin

Yanıtla24
VATANDAŞ.:

ÇATLASANIZDA PATLASANIZDATÜRKİYE DOĞRU BİLDİĞİ ADIMLARI ATMAKTAN HİÇ BİR ZAMAN VAZGEÇMEYECEKTİR.

Yanıtla23
Tüm 27 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title