ABD'li Senatörlerin "Gülen Mektubu" Sahte Çıktı
ABD'li 6 senatörün Dışişleri Bakanı John Kerry'e yazdığı ve Fetullah Gülen'i övücü sözler içerdiği öne sürülen mektup Türk ve Amerikalı yetkililere göre sahte.
6 senatörün Dışişleri Bakanı John Kerry'e yazdığı ve Fetullah Gülen'i övücü sözler içerdiği öne sürülen mektup tartışma yaratmıştı. hurriyet.com.tr'ye konuşan Türk ve Amerikalı yetkililere göre o mektup sahte. Bir Türk yetkili bu sahteciliğin arkasında, dezenformasyon yapmak isteyen FETÖ'nün veya yabancı bir istihbarat servisinin olabileceğini söyledi.
DEMOKRATLARIN İMZASI VAR
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'e hitap eden mektup, 15 Şubat 2016 tarihli. Altında, Demokratların başkan adayı Hillary Clinton'ın başkan yardımcısı adayı olan Tim Kaine ve Cumhuriyetçi Parti'nin ağır toplarından Marco Rubio'nun yanı sıra Rand Paul, Bob Corker, Ron Johnson ve Tom Udall imzaları var.
O dönemde Türk topçuları, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı olarak nitelenen PYD'nin ele geçirdiği bölgeleri vuruyordu. "Erdoğan Yönetimi'nin Suriyeli Kürtlere karşı saldırganlığını durdurması için ABD'nin güçlü bir sinyal vermesi gerektiğini" öne süren mektubun imla hatası da içeren bir cümlesinde, Türkiye'nin "laik bir devletten radikal İslamcılar için bir sığınağa dönüştüğü" savunuluyordu.
Ardından mektupta şu ifadeler kullanılıyordu: "Türk toplumunun dini açıdan daha fazla radikalleşmesinin engellenmesi tüm küresel topluluk için hayati önemdedir. İnanıyoruz ki bu hedefe, ülke yönetiminde demokratik ilkelere uymanın yanı sıra inançlar ve kültür arası diyaloğun da arkasında duran saygın Türk Müslüman alim Fethullah Gülen'in desteklenmesiyle ulaşılabilir. Sayın Gülen'in yetkisi dünya topluluğunun desteğiyle güçlendirilirse Türkiye'yi radikal İslam'dan uzaklaştırmamız mümkün olabilir."
ASLINDA MEKTUP SAHTE
Birkaç gündür Türkiye'de de birçok haber sitesinde gerçekmiş gibi yer alan, hatta hakkında köşe yazıları mektup, aslında sahte. ABD'li senatörlerin ofislerinden hurriyet.com.tr'ye yapılan açıklamalara göre hiçbir senatör böyle bir mektup imzalamadı. Rand Paul'un basın bürosu, mektup için "fabrication" (sahte, uydurma) ifadesini kullandı.
DEZENFORMASYON OLABİLİR
Mektubun sahte olduğunu doğrulayan bir Türk yetkiliye göre bu sahteciliği ya FETÖ üyeleri veya yabancı bir istihbarat servisi yaptı. Gerçekten yazılmış benzer mektuplar olabileceğini belirten bu yetkiliye göre sahte mektup, gelecekte ortaya çıkabilecek öteki mektupların gerçekliğini sorgulatan bir dezenformasyon çalışmasının parçası olabilir.