ABD Savunma Sanayisinden 'Soykırım' Tasarısı Uyarısı
Amerikan Havacılık ve Savunma Sanayisinin Temsilcileri, ABD Temsilciler Meclisi Üyelerini Yarın Dış İlişkiler Komitesi'nde Oylanacak Olan Sözde Ermeni "Soykırımı" Tasarısını Reddetmeye Çağırdı.
Amerikan havacılık ve savunma sanayisinin temsilcileri, ABD Temsilciler Meclisi üyelerini yarın Dış İlişkiler Komitesi'nde oylanacak olan sözde Ermeni "soykırımı" tasarısını reddetmeye çağırdı.
Nadir olarak birlikte tavır aldığı belirtilen savunma, havacılık ve uzay sanayisi alanındaki önde gelen şirketlerin CEO'larının, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Demokrat Başkanı Howard Berman'a, 26 Şubat'ta ortak bir mektup göndererek, tasarının geçmesinin Türkiye'ye ihracatı tehlikeye atacağı uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.
Boeing Co, Lockheed Martin Corp, Raytheon Co, United Technologies Corp ve Northrop Grumman Corp'un yöneticileri, gönderdikleri mektupta, tasarının Komite'den geçmesinin Türk-Amerikan ilişkilerinde çatlağa yol açacağını ve Amerikalıların iş faaliyetlerini riske atacağını yazdı.
"ONBİNLER BU SANAYİDEN GEÇİNİYOR"
Mektupta, "Önemli bir NATO müttefiki ve ticaret ortağı olan Türkiye'yi küstürmenin, ABD'nin jeopolitik çıkarlarına ve hem ihracat hem de iş sahalarını artırma çabalarına olumsuz etkileri olur" denildi. Türkiye'ye Amerikan savunma ve havacılık endüstrisinin ihracatının geçen yıl 7 milyar doları geçtiği, 2010'da da aynı rakamlara yaklaşıldığı ve bu rakamların onbinlerce Amerikalıya istihdam sağladığı vurgulandı.
ABD'li CEO'lar, Türkiye'nin Türkiye ile Lockheed arasındaki F-35 savaş uçağı, Boeing ile 14 CH-47 Chinook helikopterini içeren 1.2 milyar dolarlık helikopter anlaşması ve Patriot füzeleri satış görüşmelerinin tehlikeye gireceğinden endişe ediyor.
Reuters haber ajansına konuşan Virginia merkezli savunma danışmanı Jim McAleese, Türkiye'nin 300 milyar dolarlık F-35 programının son derece önemli ortaklarından biri olduğunu, uçak siparişlerinin bulunduğunu ve bunu geri çekebileceğini söyledi.
HAVACILIK SANAYİSİ DE UYARDI
ABD’de hava silahları ve araçları üreten 270 şirketi temsil eden Havacılık Sanayisi Birliği (AIA) de ayrı bir mektupla ABD Temsilciler Meclisi'ne uyarıda bulundu.
AIA mektupta, Türkiye’ye yönelik silah satışının 2008 yılında üç katına çıkarak 10 milyar dolara ulaştığı hatırlatarak, halen birçok firmanın da Türkiye’ye silah satışı konusunda çalışmaları olduğunu söyledi. ABD’nin en büyük ticaret grubu olan AIA’nın başkanı Marion Blakey, "Mevcut ekonomik şartlarda en önemli ticari ortaklarımızdan biri ile ilişkilerimizi tehlikeye atarak, ABD’de istihdam ve ihracatı artırma çabasını sürdüremeyiz" dedi.
ABD Temsiciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde yarın oylanacak olan 252 no'lu tasarı "Amerikan dış politikasının Ermeni "soykırımı" iddialarına ilişkin duyarlılığı yansıtmasını" ve ABD Başkanı Barack Obama'yı 1915 olaylarını resmen "soykırım" olarak tanımaya çağırıyor.
Türkiye, tasarının Komite'den geçmesi halinde ABD ile olan ilişkilerin zarar göreceği uyarısında bulunmuştu.