ABD: Suriye'de Seçim Demokrasi Parodisi
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Şam yönetiminin seçim kararını "demokrasi parodisi" olarak nitelendirdi.
Beyaz Saray Basın Danışmanı Jay Carney, Suriye'de 2014 yılı haziran ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleşmesinin bir demokrasi parodisi olacağını belirtti.
"DEMOKRASİ PARODİSİ"
Beyaz Saray'da gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Basın Danışmanı Jay Carney, Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Muhammed El Lyahama'nın yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 3 Haziran'da gerçekleşeceğini ilan etmesini yönündeki bir soru üzerine "Suriye'de 2014 yılı haziran ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleşmesinin bir demokrasi parodisi olacağını" ifade etti.
"MEŞRU DEĞİL"
Carney'e göre, mevcut Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad demokratik olarak seçilmiş bir lider olduğu şeklindeki kendi iddialarını gülünç bir hale getiriyor. ABD İdaresi Sözcüsü ayrıca haziran seçimlerinin bir demokrasi parodisi olacağı ve Suriye içi ve dışında meşru olmayacağına inandığını söyledi.
"SEÇİM SONUÇLARI ŞİMDİDEN REDDEDİLDİ "
İngiltere'den de benzer bir açıklama geldi ve yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları şimdiden reddedildi. İtar Tass Ajansı'nın yayınladığı İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Simmonds'un sözlerinde "Esad'ın seçimleri gerçekleştirme planı sadece diktatörlüğü koruma amaçlı olabilir. Seçimler rejimin sivillere yönelik durmayan saldırıları ortamında, yüz binlerce kişinin rejim güçlerinin kuşatması altında korkunç koşullarda ve korku atmosferinde, aynı zamanda şiddet içermeyen Esad muhaliflerinin tutuklu veya kayıp oldukları bir ortamda gerçekleşecek" ifadelerine yer verildi.
BM'DEN DE TEPKİ
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Suriye hükümetinin seçim planlarını kınadı. Genel Sekreter Ban, seçimlerin, Suriye'deki iç savaşı sona erdirme çabalarını baltalayabileceğini söyledi.
SEÇİMİN NASIL YAPILACAĞI BİLİNMİYOR
Son dönemde hükümet güçlerinin atağa geçtiği bildiriliyor. Ancak hala geniş bir bölge muhaliflerin himayesi altında.
Muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde seçim yapılması mümkün görünmüyor. Bir milletvekilinin muhaliflerin kontrolünde olan bölgelerde seçim yapılmayacağını söylediği belirtiliyor. Ancak konuyla ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.
Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, üçüncü defa seçilerek, 7 sene daha görevine devam edeceği tahmin ediliyor.
Hükümet kısa bir süre önce seçimlerle ilgili yeni bir kanun çıkardı. Bu kanuna göre tüm adaylara en az 10 yıldır Suriye'de yaşama zorunluluğu getiriliyor.
Çoğu muhalefet partisi lideri ülkeden kaçtığı için, bu kanundan sonra aday olamayacaklar.
Hükümetin nasıl bir seçim organize edeceği henüz bilinmiyor. Açıklamada, yurtdışına kaçan Suriyelilerin 28 Mayıs'tan itibaren oy kullanabilecekleri belirtilmişti. Fakat bu kişilerin nasıl kayıt olacağı ve oy kullanacağı hakkında bir bilgi verilmedi.