Alman Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Polenz: "Mısır İçin En İyimser Senaryo Türkiye"
Alman Hristiyan Demokrat Partisi'nin ağır toplarından, Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz, haftasonunda Mursi yönetimin devrilmesinin ardından yaşanan en kanlı çatışmalara sahne olan Mısır'daki durumu değerlendirirken...
Alman Hristiyan Demokrat Partisi'nin ağır toplarından, Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz, haftasonunda Mursi yönetimin devrilmesinin ardından yaşanan en kanlı çatışmalara sahne olan Mısır'daki durumu değerlendirirken Mısır için "en iyimser senaryonun Türkiye" olduğunu söyledi.
Ruprecht Polenz, Deutsche Welle'nin Mısır'daki son gelişmelerine ilişkin sorularını yanıtlarken Mısır ordusunun hafta sonundaki gösteri çağrısıyla gerilimin tırmanmasına katkıda bulunduğunu belirterek ordunun gücü elinde bulunduran taraf olarak insanları sokağa dökmek ve karşısında Müslüman Kardeşler'in de taraftarlarını sokağa dökeceğini bilerek bunu yapmasını "endişe verici bir adım" olarak niteledi.
"Generallerin uzun vadede, 80'li yılların Latin Amerikalı cuntaları gibi iktidarı elinde tutmaya çalışacağına inanmıyorum" diyen Polentz, "Bir sivil hükümetin yerleşmesini isteyecek, ancak nahoş bir şekilde devlet yapısında sahip oldukları güce ve özellikle de Mısır ekonomisindeki ayrıcalıklarına dokunulmamasına dikkat edeceklerdir. Sonuçta şimdiye kadar da gerçek anlamda gücü ellerinden bırakmadılar" şeklinde konuştu.
Polenz, "Bundan sonraki gelişmelerle ilgili öngörüleriniz nelerdir?" sorusu üzerine de "Mısır ne yöne gidecek, bu konuda temelde üç olasılık olduğuna inanıyorum. En iyimser senaryo, olayların Türkiye'deki gibi şekil alması olur. Orada da ordu darbe yaptı, iktidarı ele aldı, ama ardından yeniden devretti. Şu anki son hükümet siyasi olarak gücünü giderek artırdı. Türkiye'de ordu sivilleştirildi diyebiliriz Artık siyaset söz sahibi" sözlerini kullandı.
Mısır için bir diğer senaryonun ise, 90'lı yılların Cezayir'i olduğunu ifade eden Polenz, "Orada ordu seçim sürecine müdahale etmiş ve bu uzun yıllar süren bir iç savaşı beraberinde getirmişti. Cezayir bu dönem boyunca tüm bölgede en güvenliksiz ülkeydi. ve Mısır için benim açımdan üçüncü olasılık, ki bu da pek iyi bir olasılık değil, ülkenin uzun vadede Pakistan gibi bir devlete dönüşmesi. Biraz abartılı da olsa şu sözü duymuşsunuzdur. Pakistan, içinde devlet barındıran bir ordudur" şeklinde konuştu.
(CN/ÖZK) - Ankara