Arjantin'de İktidar Kan Kaybediyor
Arjantin'de 30 milyon kişi meclisin yarısının, senatonun 3'te 1'inin yenileneceği ara seçimler için sandık başına gitti.
Arjantin'de 30 milyon kişi meclisin yarısının, senatonun 3'te 1'inin yenileneceği ara seçimler için sandık başına gitti.
İlk kez 16-17 yaşındaki seçmenlerin de oy kullandığı seçimlerde iktidar partisi Frente para la Victoria (FpV)'nın oylarında başta Buenos Aires eyaleti olmak üzere ülke çapında önemli düşüş görüldü.
İçişleri Bakanı Florencio Randazzo, son 30 yılın en iyi seçim organizasyonunu yaptıklarını söylerek, genel katılımın yüzde 75'in üzerinde olduğunu açıkladı. Kısa bir süre önce geçirdiği beyin ameliyatı nedeniyle seçim kampanyasında yer alamayan Devlet Başkanı Cristina Kirchner, nekahat döneminde olduğu için oy kullanamadı.
İktidar partisi 24 bölgenin 12'sinde seçimleri kaybetti. Ancak FpV, Buenos Aires eyaleti, Mendoza, Santa Fe, Cordoba ve Başkent Buenos Aires gibi en önemli bölgelerde ikinci ya da üçüncü parti konumuna düşmesine rağmen, ülke çapında aldığı %32 oyla birinci parti olarak her iki meclisteki çoğunluğu devam edecek.
2015 ADAYLARINI BELİRLEYEN SEÇİM
Seçimlerin en büyük galibi, Nestor Kirchner'in eski gözdelerinden, yeni muhalif Sergio Massa oldu. 4 ay önce Frente Renovador partisini kuran Tigre Belediye Başkanı Massa, iktidar partisi adayı Martin İnsauralde'yi 11 puan geçerek yüzde 43 oy alarak 16 kişiyle meclise girmeye hak kazandı. GSMH'nin yüzde 40'ını üreten Massa'nın aday olduğu Buenos Aires eyaleti, toplam seçmen sayısının yüzde 37'sini barındırıyor. Bu nedenle ülkenin en kilit eyaleti konumunda.
Cristina Kirchner'in anayasal olarak tekrar aday olması mümkün olmadığından, 2015 seçimlerinde Buenos Aires'i kazananının aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu nedenle Massa, seçim propagandasını enflasyon, güvenlik gibi başkanlık seçimlerini ilgilendiren konulara yoğunlaştırdı. Kirchner iktidarıyla kanlı bıçaklı ülkenin en büyük yayın grubu Clarin'in desteğini de ardına alan Massa, dört ay gibi kısa bir sürede iktidar partisine kafa tutacak hale geldi.
Massa'nın başkanlık yolunda en büyük rakibi ise Buenos Aires Eyalet Valisi Daniel Scioli. 2011 seçimlerinde yüzde 55'lik rekor oyla yeniden seçilen Scioli yoğun halk desteğine sahip. Sene başında Cristina Kirchnerle öğretmen grevleri nedeniyle arası açılan Scioli, ara seçimler öncesi yapılan anketlerde kan kaybettiği anlaşılan iktidar partisini destekleyici açıklamalar yaparak yeniden arayı düzeltti. Hala yoğun halk desteğine sahip olan Cristina'nın göstereceği aday, seçim yarışına önemli bir avantajla başlayacak. Scioli'nin Cristina'nın adayı olacağına kesin gözle bakılıyor.
Otonom Başkent Buenos Aires'teVali Mauricio Macri'nin partisi PRO en fazla oy alarak iki senatör ve 5 milletvekilliği kazandı. Aynı zamanda eski Boca Juniors başkanı da olan Vali Macri, seçim zaferi kutlamalarında 2015 adaylığını açıkladı.
KIRCHNER DÖNEMİNİN SONU MU?
Alınan sonuçlar 2003'te iktidara gelen Nestor ve Cristina Kirchner hükümetlerinin ikinci ağır seçim yenilgisi. Buenos Aires'te Nestor Kirchner'in liste başı olduğu 2009 ara seçimlerinde iktidar partisi ağır bir yenilgi almış, meclisteki çoğunluğunu kaybetmişti. Iki yıl boyunca muhalefet partilerinin birleşmesiyle meclis adeta işlemez hale gelmiş, i 2011 yılı bütçesi meclisten geçmemişti. Ancak peş peşe yapılan sosyal reformların ve hızlı büyüyen ekonominin yardımıyla 2011 seçimlerinde Cristina Kirchner tarihi yüzde 54'lük oy oranıyla yeniden başkan seçildi.
Dünya ekonomik krizinin etkisiyle 2012'de Arjantin ekonomisinin büyümesinin yavaşlaması ve hükümetin sıcak para kaçışını önlemek için dolar alım satımına koyduğu sıkı tedbirler tasarruflarını dolar üzerinden yapmaya alışık ortasınıfın tepkisini çekti. Yüzbinlerce ortasınıf Arjantinli hükümeti protesto etmek için defalarca sokaklara döküldü. Ücretlere genel olarak enflasyon oranı yüzde 25 oranında zam yapılmasına rağmen döviz piyasasındaki spekülasyonlar reel olarak ücretlerin düşüsünde önemli rol oynadı. Hükümetin kontrollü olarak devalüasyonuyla 5,80'de tuttuğu ABD Doları seçim öncesi karaborsada 10 peso sınırını aştı. Döviz politikası ve enflasyon hükümetin oy kaybının başlıca sebepleri oldu.
Seçim sonuçlarıyla birlikte muhalefet partileri ve muhalif medya, Kirchner döneminin sonunu ilan ediyor. Ancak aldığı yenilgiye rağmen Kirchner hükümeti savaşı bırakmış değil. Devlet televizyonunda sürekli ülke çapında birinci partiyiz en yakın rakibimize 9 puan fark attık yorumları yapılıyor. Yılın ikinci çeyreği itibariyle ekonomi yeniden ivme kazandı. Ticari fazlanın korunması için ithalata getirilen sıkı tedbirler gevşetilmeye başlandı. Bağımsız ekonomistler 2013'de yüzde 3.5 büyüme hızına ulaşılacağını düşünüyorlar. 2014'te hükümetin büyüme hedefi ise yüzde 6. Eğer Kirchner cephesinde işler öngörüldüğü gibi giderse, tarihin sonunu ilan etmek için şimdilik çok erken olduğu öne sürüldü. - Aıres