Haberler

Atalay: Kıbrıs Türkünün Geleceğinde Belirsizlik Diye Bir Şey Yok

Abone Ol

Günübirlik ziyaretleri kapsamında KKTC'ye giden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ilk olarak Gazimağusa'da düzenlenen 'KKTC Ekonomisi' konulu toplantıya katıldı.

Günübirlik ziyaretleri kapsamında KKTC'ye giden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ilk olarak Gazimağusa'da düzenlenen 'KKTC Ekonomisi' konulu toplantıya katıldı. KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Bayındırlık Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılımlarıyla Gazimağusa'da düzenlenen KKTC ekonomisi konulu toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

Toplantıda ilk olarak KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun sunum yaptı. Daha sonra Ekonomik program heyet başkanları tarafından, KTTO, KITOB, KTSO, GİAD, GİŞAD gibi sivil toplum örgütlerinin başkanları ile Türkiye basınının Ankara temsilcileriyle KKTC basın kuruluşlarının yöneticilerine sunum yapıldı. Sunumlarda, 2010-2012 Ekonomik Program gerçekleşmeleri ile 2013-15 Ekonomik Programı hedefleri aktarıldı, sivil toplum örgütleri (STÖ) ve medya temsilcilerinin görüşleri alındı. Toplantının tamamlanmasının ardından KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay basına açıklama yaptılar.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, 2013-15 yılları KKTC'de seçim yılları olsa da ekonomik programın aksatılmadan yürütüleceğini vurguladı. Başbakan Küçük, 2013-15 yıllarını kapsayan ekonomik programda, yatırımların, özel ve reel sektörün kalkınması için Türkiye Cumhuriyeti katkılarının arttığına işaret etti. 2009 yılındaki protokolün halktan kopuk hazırlandığını, kendisinin programı 7 ay sonra görebildiğini kaydeden Küçük, 2013-2015 ekonomik programının büyük bir şeffaflık içinde hazırlandığını ve Ankara'da imzaların atılmasının ardından KKTC basınına hemen dağıtımının yapıldığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC ekonomisindeki gelişmeleri olumlu bulduğunu belirerek, "Kıbrıs Türkleri'nin geleceği daima daha iyi olacak. Bugünkünden daha kötü hiç olmayacak. Burada Türkiye'nin garantörlüğü var, ekonomik gücü ve potansiyeli var" dedi.

Beşir Atalay, 2013-2015 Ekonomik Programı'nın; ekonomik kriz sonrasını planlayan, önceki programda mali disiplinde sağlanan başarı üzerine, KKTC'nin çağdaş kamu yönetimine ve rekabetçi bir yapıya kavuşması için gerekli reformlar içeren bir yapıda oluşturulduğunu söyledi. Atalay, Türkiye'den boruyla su getirilme projesinin tamamlanması, KKTC elektrik şebekesinin Türkiye sistemine bağlanması, KKTC e-devlet projesinin kurulması, limanların ve telekomünikasyon hizmetlerinin verimli hale getirilmesinin programın öncelikleri arasında yer aldığını söyledi. Atalay, 1986 yılından itibaren TC-KKTC arasında yıllık ekonomik ve mali işbirliği anlaşmalarının mevcut olduğunu belirterek, kendi hükümet dönemlerinde bu yıllık programları biraz daha mali disiplinin uygulandığı, daha ilkeli ekonominin yaşandığı 3 yıllık ekonomik programlar haline getirdiklerini söyledi. Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC ekonomik programlarının ele alındığı toplantının ardından Başbakan İrsen Küçük ile birlikte basına yaptığı açıklamada, 2010-2012 yılları arasında uygulanan birinci 3 yıllık ekonomik programa bakıldığında oldukça iyi gelişmelerin bulunduğunu kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 2010-12 döneminde program kapsamında KKTC'ye 2 milyar 584 milyon TL kaynak tahsil edildiğini ve bu kaynağın 2 milyar 510 milyon TL'sinin harcamaya dönüştüğünü, kalan kısmın ise yeni program dönemine devredildiğini kaydetti.

"HÜKÜMET PROGRAMI BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRDİ"

Söz konusu dönemde Türkiye Cumhuriyeti'nin aktardığı kaynakla imzaladığı protokolün gereğini yerine getirdiğini belirten Atalay, "KKTC Hükümeti'nin yükümlülüğünde olan programın uygulanması da başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Buradaki sunumlarda bunu görüyoruz. Sayın Başbakan'ın şahsında KKTC Hükümeti'ne ve bürokrasisine teşekkür ediyorum" dedi.

Atalay, ana kurgusu ekonomik krizden çıkış olan söz konusu programla mali disiplinin sağlanmasında önemli aşamalar kaydedildiğin, küresel ekonomik krizin KKTC'ye etkisinin düşürüldüğünü reel sektörün güçlenmeye başladığını kaydetti.

Söz konusu dönemde turizm ve yükseköğretim sektöründe çarpıcı gelişmelerin görüldüğünü, turizmde yıllık ortalama yüzde 7 büyüme sağlandığını ifade eden Türkiye Başbakan Yardımcısı Atalay, yüksek öğretimde 2009-2010'da yaklaşık 43 bin olan öğrenci sayısının 2012-13 döneminde 55 bin 494'e yükseldiğini kaydetti.

Atalay, KKTC ekonomisine yeni bir ivme kazandıracak olan Ercan Havalimanı işletme hakkı devrinin yine bu dönemde başarıyla gerçekleştiğini, K-Pet'in özelleştirilmesinin de önemli olduğunu, yükseköğretimin de artık marka haline geldiğini vurguladı. 2013-2015 EKONOMİK PROGRAMI Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay 2013-2015 yıllarını kapsayan Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı'nın uygulanmaya başladığını belirterek, programın KKTC tarafından hazırlandığına vurgu yaptı.

Atalay, programda yer alan Türkiye'den su ve elektrik getirme projesinin hedeflenen tarihte tamamlanacağını belirterek, "Bu iki proje büyük fark getirecek. Güney'in bile Kuzey'e bağlılığı gelecekte bu iki yeni proje ile artmış olacak" dedi.

"EKONOMİDEKİ GELİŞMELER DAHA ÇOK HİSSEDİLECEK"

Ekonomik gelişmelerin kamuoyunda yeterince hissedilmediği yönündeki eleştirilere değinen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ekonomik programların sonuçlarının hissedilmesinin ve bütün kesimlere yansımasının biraz zaman aldığını belirtti. Atalay, "Biz bunun esasen özel sektöre yansıdığını görüyoruz, ama daha fazla da yansıyacak" dedi.

Atalay, bu dönemde, özellikle özel sektör odaklı sürdürülebilir ekonominin daha fazla gerçekleşeceğini kaydederek, bütün çabalarının ve özelleştirme yasasına verdikleri önemin bunun için olduğunu kaydetti.

Atalay, daha fazla kendi ayakları üzerinde durabilen, herhangi bir çözüm modelinde hakkını daha iyi koruyan ve adada siyasi eşit statüde sonsuza dek var olacak olan Kıbrıs Türkü'nü arzuladıklarını belirtti.

"UBP KURULTAYI"

Atalay, açıklamasında, STÖ'lerden gelen soruya verdiği yanıtta, UBP'nin kurultay sürecinİ de değindi. İktidar partisinin kurultayının 2012 yılının ikinci yarısını esir aldığını ve bunun 2013 yılında da devam ettiğini ve bunun ekonomik gelişmeyi etkilediğini söyleyen Atalay şunları kaydetti:

"Bir genel başkanın başbakanken değiştirilmeye kalkışılması durumunda bu ( ekonominin etkilenmesi) beklenir. İktidar partilerinde genel başkan değişimi daima bunu etkiler. Ben hatta yine de hafif geçti diyorum. Çünkü yaklaşık 1 yıldır iktidar partisinin kurultayı her konunun içinde. Türkiye olsa buna katlanamazdı, dayanamazdı mesela. Daha fazla ekonomik dengesizlikler, sarsılmalar olabilirdi. Buna dünyanın hiçbir ekonomisi dayanmaz. Siyasetin bu konulardaki, ekonomik programın uygulanması konusundaki hassasiyeti her şeyin başında geliyor." Atalay, kurumsal ekonomik krizin Güney Kıbrıs'a getirdiği olumsuzluklar düşünüldüğünde, KKTC'nin çok avantajlı durumda olduğunu kaydetti. "2. EKONOMİK PROGRAMDA DAHA RAHAT BİR DÖNEM" KKTC'de ekonomik programın uygulanmasında ilk 3 yılda belli kısıtlamalar olduğunu söyleyen Atalay, ikinci 3 yılda daha rahat bir döneme geçildiğini, programın ikinci yarısından itibaren toplumsal kesimlere daha da rahatlama getirecek olumlu gelişmelerin olabileceğini belirtti. KKTC ekonomisindeki gelişmeleri olumlu bulduğunu yineleyen Atalay, "Kıbrıs Türklerinin geleceği daima daha iyi olacak. Bugünkünden daha kötü hiç olmayacak. Burada Türkiye'nin garantörlüğü var, ekonomik gücü ve potansiyeli var. Su ve elektrik de geldiğinde göreceğiz. Elektrikteki ucuzlama toplumsal refaha direkt olarak yansıyacak" diye konuştu. Atalay, Kıbrıs Türkü'nün geleceğinde belirsizlik diye bir şey olmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Binali Yıldırım Beşir Atalay İrsen Küçük Gazimağusa Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title