Haberler

Atib, Yeniden Düzenlenen 'İslam Yasası'nın İptali İçin Avusturya Anayasa Mahkemesine Başvurdu

Abone Ol

Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB), 1912’de kabul edilen İslam Yasası’nın, 25 Mayıs’ta Ulusal Meclis’te yenilenerek 33 maddelik çıkarılan yeni yasanın iptali için Avusturya Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB), 1912'de kabul edilen İslam Yasası'nın, 25 Mayıs'ta Ulusal Meclis'te yenilenerek 33 maddelik çıkarılan yeni yasanın iptali için Avusturya Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

ATİB Genel Başkanı Fatih Mehmet Karadaş, "1 Nisan 2015 tarih itibariyle Avusturya'da yürürlüğe girmiş bulunan İslam kanunu yenilenmesi sürecinde biz Diyanet İşleri Başkanlığımızın buradaki teşkilatı olan Avusturya Türk İslam Birliğinin yönetim kurulu olarak bugün 24 Temmuz itibariyle, Anayasa Mahkemesine bu yasanın iptali için başvurumuzu gerçekleştirmiş bulunuyoruz" dedi. "Bizler Avusturya'da, hem Avusturya'ya hem de Avrupa'nın tamamına din hizmetleri sunmaya çalışan ve sadece din hizmetler noktasında değil hayatın bütün alanlarında bu hizmetleri sunmaya çalışan bir teşkilatın mensuplarıyız" diyen Karadaş, yeni İslam yasasının yaptıkları hizmetleri sekteye uğrattığını kaydetti. Avusturya'da yasal bir şekilde hizmetleri sunan bir teşkilat olduklarının altını çizen Karadaş, kamuoyunu bilinçlendirme noktasında yapılan ifadelerin kendilerini illegalize etme çabası olduğunu kaydetti.

Avusturya'daki İslam yasasının mevcut dernek tüzüğünü tamamen değiştireceğini belirten yönetim kurulu üyesi Dr. Avukat Metin Akyürek, "Avusturya İslam cemaatinin etrafındaki dini faaliyet yürüten derneklerin hepsi dini aktivitelerden arınıp tüzüklerini değiştirmek zorunda kalacaklar. Dolayısıyla, ATİB gibi 1991 yılında kurulmuş olan bir dernek aktivitelerine artık yasanın öngördüğü dini faaliyetlerden uzak durarak gerçekleştirecek" sözlerini kullandı. Derneğin sosyal ve kültürel aktiviteler altında bir takım hizmetler vermesinin öngörüldüğünü ifade eden Akyürek "Fakat tabii bu bizim maksadımızı ve gayemizi tatmin etmiyor. 1991 yılından bu yana uzun zaman içerisinde insanlara çeşitli dini ve hizmetler verilmiştir. Bizde bunu anayasal dernek ve din hakkımıza aykırı bir durum olarak Anayasa Mahkemesine taşıdık" şeklinde konuştu.

İslam yasasının 31'inci maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunduklarını kaydeden Akyürek, "İnşallah Anayasa Mahkemesi durumu sadece siyasi bir şekilde değil, hukuki bir şekilde değerlendirip bize hak verir" ifadelerine yer verdi. Akyürek, böyle bir kısıtlamanın hiçbir anlamının olmadığını ve Anayasa'da bulunmaması gerektiğini vurgulayarak, "Dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin bunu iptal etmesini ümit ediyoruz. Ama tabi hepimizde biliyoruz ki Anayasa Mahkemesi sadece hukuksal değil bir nevi de siyasi bir kurum. Çünki toplumu yönlendirici kararlar veriyor. Ne çıkacağını söyleyemeyiz ama biz elimizden geleni yaptık. Çok iyi hukukçularla çalıştık. Derneğimizin iradede sadece sosyal değil dini faaliyetler de vermesi için elimizden gelen her şeyi yaptık diye düşünüyorum" diye konuştu. - VİYANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Anayasa Mahkemesi Avusturya Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Misafir:

Avukat beyin açıklaması; bu iş aslında bitti ama biz mahkeme başvurmadık, demesinler der gibi olmuş..hayırlı olsun.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title