Haberler

Avrupa Parlamentosu Eski Milletvekilinden Merkel'e Çağrı

Abone Ol

Avrupa Parlamentosu (AP) eski Milletvekili Vural Öger, NSU Davasıyla ilgili olarak Alman politikacılarının ve kamuoyunun çifte standart uyguladığını ileri sürdü.

Avrupa Parlamentosu (AP) eski Milletvekili Vural Öger, NSU Davasıyla ilgili olarak Alman politikacılarının ve kamuoyunun çifte standart uyguladığını ileri sürdü.

Öger, 17 Nisan'da 8'i Türk, 1'i Yunan 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı terör örgütü NSU'nun hayatta kalan tek üyesi Beate Zschape ve terör hücresine yardımda bulunduğu iddia edilen 4 kişinin yargılanacağı davada yabancı basının 50 kişilik kontenjan listesinde Türk basınına yer verilmemesi ile ilgili olarak Başbakan Angela Merkel'e? "olaya el atması" için çağrıda bulundu.

Öger, "Münih Mahkemesi kararında çok inatçı. Tüm tavsiyelere rağmen mahkeme hala tutumunu değiştirmemektedir. Empati eksikliği var. Aşırı sağcılar tarafından Türk ve Yunan kökenli vatandaşların öldürülmesiyle ilgili dava elbette uluslararası kamuoyunda da ilgiyle takip edilecek. Almanya'da yabancılara karşı ön yargı var. Yabancılara yönelik seri cinayetlerle Almanlar'a olan güven sarsıldı ve bu davada basının "dışarıda tutulması' güvensizliği ve ön yargıları daha da artırdı" dedi.

Alman politikacılar ve kamuoyunun çifte standart uyguladıklarını ileri süren Öger, "Marco'nun Antalya'da yargılandığı sırada, Noel'i Almanya'da geçirebilmesi için Alman siyasetçiler ve kamuoyu nasıl baskı yapmıştı? Bunu özellikle hatırlatmak isterim. Eğer Türkiye'de Alman gazetecilere mahkemede yer verilmeseydi kıyameti koparırlardı? Demek ki burada çifte standart var. Almanya Başbakanı Merkel bu olaya bir an önce el atmalı" dedi.

Öger, Almanya'nın Türk toplumu ile arasındaki ön yargıları gidermek istiyorsa empati yapması gerektiğini belirterek, "Yükselen tansiyonu düşürmek için buna acil ihtiyaç var' şeklinde konuştu.

Öte yandan, Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi, "Akreditasyon sürecinin düzenlenmesine" dair bir süre hiçbir soruya yanıt vermeyeceğini duyurdu. 2002-2008 yılları arasında Alman Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Prof. Winfried Hassemer, demokrasinin en temel ilkelerinden biri olan kuvvetler ayrılığından dolayı, Alman mahkemelerinin bağımsız olduğu belirtti.

Deutsche Welle'ye değerlendirmelerde bulunan Hassemer, Mahkeme'nin siyasi nüfuz çabaları karşısındaki konumunu şöyle değerlendirdi:

"Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin buna bir yanıt verme gibi bir zorunluluğu yoktur. Mahkeme "Davayı yönetmekle ben yetkiliyim ve davanın ayrıntılarını da belli bir çerçeve içinde ben belirlerim' diyebilir. Buna, mahkemenin hakkı vardır. Bu ayrıntılara, kamuoyunun davayı ne şekilde takip edeceğini organize etmek de dahildir. Davanın kamuoyuna açık olması, Alman Anayasasında güvenceye alınmıştır ancak kamuoyuna nasıl açılacağını belirlemek, mahkemelerin görevidir." - Ankara

Kaynak: ANKA / Dünya

Angela Merkel Vural Öger Dünya Münih Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title