Haberler

'Azeri Gardaşlar' Üzülmeyecek!

Abone Ol

Davutoğlu, "Türkiye'nin Tabii Ki Ermenistan'la Sınırını Açmak İstediğini Söyledi Ancak Azeri Şartına Vurgu Yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin tabii ki Ermenistan'la sınırını açmak istediğini, çünkü komşularıyla tam entegrasyon istediğini" söyleyerek, "Ama Türkiye-Ermenistan sınırını açmak yeterli olmayacaktır, biz Ermenistan-Azerbaycan sınırını da açmak istiyoruz" dedi.

Davutoğlu, Oxford Üniversitesi St. Antony's Kolejinde düzenlenen "Değişen Dünyada Türk Dış Politikası" konulu uluslararası konferansta konuştu.

Oxford Üniversitesi, bünyesinde bulunan Güney Doğu Avrupa Çalışmaları Enstitüsü (SEESOX) ile Sabancı Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği konferansta bir konuşma yaptı.

"Bugün Dışişleri Bakanlığı görevimde birinci yılımı doldurdum. Geçen yıl 1 Mayıs'ta göreve başlamıştım" diyen Davutoğlu, dolayısıyla konuşmasının bir anlamda Türk dış politikasının ve bu bir yıllık süredeki çalışmalarının değerlendirmesi olacağını kaydetti.

Türkiye'nin jeopolitik yerinden ve duruşundan da bahseden Davutoğlu, Soğuk Savaşın sona ermesinin ardından Türkiye'nin komşularının özellikle kriz dönemlerinde Türkiye'den beklentilerinin olmaya başladığını kaydetti.

Bu arada Davutoğlu'nun Türkiye'nin bölgesinde oynadığı rolü anlatırken verdiği bir örnekteki sözü, konferansta gülüşmelere yol açtı. Davutoğlu, Afganistan'a yaptığı bir ziyarette Kuzey Afganistan'da bir şehrin valisiyle görüştüğünü ve bu görüşmede valinin hastane, cami gibi şehrin ihtiyaçları olduğunu, şehrin valisiymiş gibi kendisinden bunları istediğini söyledi. Davutoğlu, kendisinin de valiye "one minute" (bir dakika) dediğini söyledi, "ancak bunun o bir dakika olmadığını" Davutoğlu'nun gülerek belirtmesi, konferansta gülüşmelere neden oldu.

Tarihin ve coğrafyanın değiştirilemeyeceğini ancak tarih ve coğrafyanın mevcut uluslararası durum değişirken yeniden yorumlanabileceğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkileri olması, aynı zamanda da AB ile tam üyelik için entegrasyonunu sürdürmesi gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu, Türkiye'nin Orta Doğu'da, Kafkaslarda, Balkanlarda, Körfezde güvenli bir bölge ve komşular istediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neden İran'ın nükleer programı konusunda çok aktifiz? Bu İran'ı savunduğumuzdan dolayı değil, çünkü güvenli bir bölge istiyoruz, İran'ın nükleer silahlara sahip olmasını istemiyoruz ama aynı zamanda bölgemizde herhangi bir askeri gerginlik de istemiyoruz."

-BAŞBAKAN'IN YUNANİSTAN ZİYARETİ-

Yüksek düzeyli siyasi diyaloğun önemine de dikkati çeken Davutoğlu, sorunların çözümünde siyasi diyaloğun ve diplomasinin gerekliliğini vurguladı.

14 Mayıs'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a yapacağı ziyarete 10 bakanın eşlik edeceğini ifade eden Davutoğlu, Yunanlı muhataplarla ortak kabine toplantısının yapılacağını kaydetti.

Ülkelerin birbirine karşılıklı olarak ekonomik bağımlılığının önemine de konuşmasında işaret eden Davutoğlu, "ekonomik olarak karşılıklı bağımlılığın barış için en iyi araç olduğunu" söyledi. Davutoğlu, bu çerçevede komşularla serbest vize rejimi başlattıklarını kaydetti.

-KOMŞULARIMIZLA TAM ENTEGRASYON İSTİYORUZ-

Konuşmasında Ermenistan konusuna da değinen Davutoğlu, "Tabiki sınırımızı açmak istiyoruz çünkü komşularımızla tam entegrasyon istiyoruz. Ama Türkiye-Ermenistan sınırı açmak yeterli olmayacaktır, biz Ermenistan-Azerbaycan sınırını da açmak istiyoruz, ki böylece bölgesel istikrar sağlanabilsin" diye konuştu.

Birçok kültürün bir arada ve uyum içinde yaşamasının önemini de vurgulayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, özellikle çok kültürlü, çok mezhepli şehirlerin yapılarının korunması gerektiğini ifade etti.

-"GERGİNLİKLER OLURSA TATBİKATLARI YAPMAYACAĞIZ"-

Konferansa katılanların sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, İsrail'le ilişkiler ve geçen yıl İsrail'in de katılması planlanan "Anadolu Kartalı" tatbikatının uluslararası bölümünün iptal edilmesiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin bölgesinde güven ortamına zarar verecek, barış karşıtı politikalar istemediğini söyledi. "Şu anda Gazze'de olanlara müsamaha gösteremeyiz. Evet, geçen yılki askeri tatbikatı iptal ettik ve eğer bölgemizde potansiyel askeri gerginlik olursa bu tip tatbikatları yapmayacağız. Askeri tatbikatlar hazırlıklar için gerekli olabilir ama sadece barışçıl diplomasiyi teşvik edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title