21 kişinin hayatını kaybettiği sel faciasının arkasından BAE'nin parmağı çıktı
BAE ve Umman'da etkili olan şiddetli yağışlar, hayatı olumsuz etkiledi. İki ülkede sele neden olan yağışlara ilişkin bazı kesimler tarafından dillendirilen bulut aşılama iddialarını BAE'deki Ulusal Meteoroloji Merkezi doğruladı. Böylelikle BAE yönetiminin normalde 1,5 yılda yere düşmesi beklenen yağışı 24 saatte yağmasını tetiklediği ortaya çıktı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bugün, ülkede kaydedilen en şiddetli yağışların ardından büyük bir kaosa sahne oldu. Dubai ve diğer bölgeleri vuran sel nedeniyle bir takım spekülasyonlar da ortaya atıldı. Bazı kesimler tarafından dillendirilen iddiaya göre BAE yönetiminin, bulut aşılama yöntemiyle sele neden olan yağışları tetiklediği öne sürüldü.
"YAĞIŞI BAE TETİKLEDİ" İDDİASI
Genellikle kavurucu sıcaklara sahip olan BAE, yer altı suyu sağlamak için yoğun bir şekilde bulut aşılama tekniği kullanıyor. Bu teknikte, uçaklar bulutlara tuz patlayıcıları sıkarak yağmur oluşumunu hızlandırıyor ve yağışı tetikliyor.
Associated Press'in analizine göre, BAE'nin bulut aşılama çabalarıyla ilişkilendirilen bir uçak, pazar günü ülke genelinde uçuş gerçekleştirdi. BAE Ulusal Meteoroloji Merkezi'nden meteorolog Ahmed Habib, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, olağanüstü yağışlardan önce birkaç gün boyunca çeşitli bulut aşılama uçuşlarının yapıldığını belirtti.
ULUSAL METEROLOJİ MERKEZİ, OPERASYONLARI DOĞRULADI
Bulut aşılama üzerine spekülasyonlar artarken, Ulusal Meteoroloji Merkezi (NCM), CNBC'ye yaptığı açıklamada, salı günü saatlerinde herhangi bir operasyon yapılmadığını, ancak pazar ve pazartesi günleri operasyonların gerçekleştirildiğini doğruladı.
Bazı yorumcular, bulut aşılamanın sellerden sorumlu olamayacağını, bu tekniğin mevsimsel yağışları yalnızca yüzde 10-30 oranında artırabileceğini belirtiyor. Zaten bölgeye doğru ilerlemekte olan anormal bir hava sisteminin ve Dubai'nin yetersiz drenaj sistemlerinin bu şiddetli selin asıl nedeni olduğunu öne sürüyorlar.
NE OLDU?
Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkisini gösteren yağış pazartesi gecesi başladı ve salı akşamına kadar hız kesmeden devam etti. 1 buçuk yıllık yağış neredeyse 24 saat içerisinde düştü. Bu felaket karşısında ülkede hayat adeta felç oldu. Okullarda eğitime ara verilirken, kamu görevlileri bugün de uzaktan çalışmaya devam etti. Sağanak yağışın bugün etkisini azaltmasıyla temizleme çalışmaları başladı. Dubai'de 1, Umman'da 20 olmak üzere toplam 21 kişi hayatını kaybetti.
SON 75 YILIN EN YÜKSEK YAĞIŞ MİKTARI
Ulusal Meteoroloji Merkezi'ne göre son 24 saatte kayıtların tutulduğu 1949'dan bu yana en yüksek yağış miktarı görüldü. Ülkenin kuzeyinde yer alan Ras Al Khaimah Emirliği'nde 70'li yaşlarındaki bir kişi, aracının sele kapılması sonucu hayatını kaybetti. Su altında kalan evler, yollar ve iş yerlerinde ise büyük hasar meydana geldi. Ülkede alarm verildi.
YOLCULARA "HAVALİMANINA GELMEYİN" UYARISI
Dünyanın en yoğun havalimanlarından biri olan Dubai Uluslararası Havalimanı'ndaki (DXB) uçuşlarda ise aksamalar devam ediyor. Havalimanı yönetiminden yapılan açıklamada, hava şartları nedeniyle yolculara zorunlu olmadıkça havalimanına gelmemeleri yönünde uyarı yapıldı. Uçuşların ertelenmeye ve diğer havalimanlarına yönlendirilmeye devam ettiği öğrenildi. Hava yolu şirketi Emirates tarafından yapılan açıklamada ise olumsuz hava şartları nedeniyle Dubai kalkışlı uçuşların bugün yerel saatle 08.00'den 00.00'a kadar durdurulduğu bildirildi.
UMMAN'DA CAN KAYBI 20'YE YÜKSELDİ
Şiddetli yağışın etkili olduğu diğer bir körfez ülkesi Umman'da ise can kaybı 20'ye yükseldi. Yağışın devam edeceği konusunda uyarı yapılırken, kamu görevlileri uzaktan çalışmaya geçti, tüm okullarda da uzaktan eğitime geçildi.
SICAK ÜLKEDEKİ AŞIRI YAĞIŞIN SEBEBİ NE?
Körfez bölgesi genellikle sıcak ve kurak havasıyla bilinse de son yıllarda sele neden olan şiddetli yağışların sayısı arttı. Bilim insanları, dünya ısındıkça olağanüstü fırtınaların daha yaygın hale geldiğini söyleyerek bölgedeki olağan dışı hava koşullarını iklim değişikliğine bağladı.
Her 1 derecelik artış karşılığında atmosfer yaklaşık yüzde 7 oranında daha fazla nem tutabiliyor. Bu da bazen daha kısa sürede ve daha küçük alanlarda daha yoğun yağışa yol açabiliyor. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan BAE, geçen yıl düzenlenen COP28 iklim değişikliği konferansına ev sahipliği yaptı. Konferansta fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrısı yapan bir anlaşma taslağı ilk defa onaylandı.