Haberler

Bağlantısızlar Hareketi 16. Toplantısı Tahran'da Başladı

Abone Ol

İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi (NAM) 16.toplantısı İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'nin açılış konuşmasıyla başladı.

İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi (NAM) 16. toplantısı İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'nin açılış konuşmasıyla başladı.

Uzmanlar seviyesinde 107 delegenin katılımıyla başlayan toplantı, NAM dışişleri bakanlarının katılımıyla devam edecek. Toplantının zirve bölümü ise 30-31 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. NAM dönem başkanı olarak açılış konuşmasını yapan İran Dışişleri Bakanı Salihi, bölgesel meselelere "dış müdahalelerin kabul edilemez" olduğunu söyleyerek, NAM üyesi ülkelerden İran için nükleer destek talebinde bulundu.

Resmi olarak 120 üyesi bulunan Bağlantısızlar Hareketi'nin, kitle imha silahlarının ortadan kaldırılmasında etkin rol oynaması gerektiğini söyleyen Salihi, İsrail'in, nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini kaydetti. Salihi, İsrail'in Nükleer Silahsızlanma Anlaşması'na (NPT) imza koymayı reddetmesinin, küresel olarak nükleer silahsızlanma konusundaki engellerden birini oluşturduğunu söyledi. İran'ın nükleer programına dikkat çeken Salihi, ülkesine yönelik tek taraflı yaptırımların, BM sözleşmesine aykırı olduğunu, Bağlantısızlar Hareketi'nin de bu tür tek taraflı yaptırımlara karşı çıktığını belirtti.

"BM'NİN YAPISAL REFORMLARA İHTİYACI VAR"

İran Dışişleri Bakanı ayrıca, BM'nin yapısal reformlara ihtiyacı olduğunu söyleyerek, Birleşmiş Milletler'de "daha demokratik" bir yapı oluşturulmasının, sözkonusu reformlar için önemli bir adım olacağını ifade etti. Salihi, "Kuruluşundan bu yana 60 sene geçen Birleşmiş Milletler'in, günümüz küresel gelişmelerine cevap verebilmesi için köklü reformlara ihtiyacı vardır. BM'nin esas demokratik organı olarak Genel Konsey'in, uluslararası barış ve güvenliği teminine ilişkin meselelerin üstesinden gelmesi için görevlerini yerine getirmesi gerekmektedir" dedi.

Salihi, mevcut küresel düzenin, "adaletsizlik, ayrımcılık, silahlı çatışmalar, yetkinin kötüye kullanılması, modern sömürge düzeni ve yabancı işgallere" yol açtığını dile getirdi.

Salihi, ayrıca bölgedeki en önemli sorun olarak nitelediği Filistin meselesinin ciddi olarak ele alınması gerektiğini belirterek, "İsrail rejiminin kriminal eylemlerinin" bölge için en büyük tehdit olduğunu söyledi.

ZİRVEYE BM GENEL SEKRETERİ VE ÇOK SAYIDA LİDER KATILACAK

Bağlantısızlar Hareketi dışişleri bakanları seviyesindeki toplantılar Salı ve Çarşamba günleri gerçekleştirilecek. Toplantının Perşembe ve Cuma günlerinde ise liderler bir araya gelecek.

Türkiye'nin yer almayacağı zirvenin açılış konuşmasını İran'ın dini lideri Ali Hamaney yapacak. Zirveye BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Hindistan Başbaknaı Manmohan Singh, Kuzey Kore Yüksek Halk Konseyi (Parlamento) Başkanı Kim Yong-nam, Kuveyt Emiri Sabah el Ahmed el Cabir el Sabah, Katar Emiri Hamad bin Halife el Tani, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov, Azerbcaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, Ermenistan Devlet Başkanı Serzh Sarkisyan, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Süleyman, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe ve çok sayıda uluslararası ismin katılması planlanıyor. - TAHRAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Afganistan Cumhurbaşkanı Tahran Dünya İran Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title