Bakan Şimşek: "Bu Krizi Boşa Harcamayacağız"
Türkiye'nin "her şey aynı anda ters giderken yükselen piyasa fırtınasının merkezinde olduğu" yorumları yapılıyor.
Türkiye'nin "her şey aynı anda ters giderken yükselen piyasa fırtınasının merkezinde olduğu" yorumları yapılıyor. İngiliz The Telegraph gazetesi, Türk ekonomisine ilişkin geniş haber analizinde Türkiye için "Haziran'daki kitlesel protestolardan beri ince buzda paten yapıyor" gibi ifadeleri kullanıyor. Gazetenin değerlendirmelerini yansıttığı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, "Siyasi istikrar tehlikede değil. Yolsuzluk soruşturmalarının olumsuz etkileri muhtemelen çok sınırlı olacak. Bu krizi boşa harcamayacağız, hesap verebilirliği standartlarını güçlendirerek yanıt vereceğiz" şeklinde konuştu.
The Telegraph gazetesi, Türk ekonomisinde olup bitenleri, "Her şey aynı anda terse giderken Türkiye, yükselen piyasa fırtınasının merkezinde" başlığına çıkarttığı bir haber analizinde değerlendirdi. Ambrose Evans-Pritchard imzasını taşıyan analizde "ABD ve Çin likiditeyi sıkılaştırırken Türkiye'nin Maliye Bakanı, birçok kişi tarafından büyük yükselen piyasalardan en kırılganı ve daha geniş bir küresel krizinin potansiyel fünyesi olarak görülen ülkesinin topun ağzında olduğunu biliyor" deniliyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, geçen yıl ABD Merkez Bankası'nın FED'nin sertleşmesi üzerine Türk hükümetinin farklı bir dünya ile karşı karşıya kaldığını kabul ettiğini belirten gazete, Şimşek'in "zor olacağının farkındayız" sözlerine dikkat çekiyor.
Gazeteye göre Şimşek, "Piyasalarla mücadele etmeyeceğiz çünkü kazanamayacağımızı biliyoruz. Ayarlamanın gerçekleşmesine izin vereceğiz" dedi.
Bunun ardından Telegraph, "Her şey aynı anda ters gitti. Hedge fonları, en kötü cari işlemleri açığı profilleri olan ülkelerden çekiliyor ve Türkiye, GSYH'nın yüzde 7.6'sına eşit bir açık ile çıplak gibi gözüküyor. Döviz rezervlerinin ithalatını karşılama oranı iki aya gerilemedi" diye yazıyor.
-"2008 YILINDAN BERİ NET DIŞ VARLIKLARDA KRONİK EROZYON VAR"-
IMF'nin Aralık ayında yayımladığı bir raporla Türkiye'yi "sürdürülemez bir yolda olduğu" uyarısını yaptığına dikkat çeken gazete, Türkiye'nin net dış varlık pozisyonunda 2008 yılından beri "kronik bir erozyonu"nun bulunduğunu, yabancı doğruda yatırımların kuruduğunu, onların yerini sıcak paranın aldığını kaydetti.
Telegraph, "Ülke, polis tarafından hakiki mühimmat ile bastırılan Haziran'daki kitlesel protestolardan beri ince buzda paten yapıyor. Bu da, '17 Aralık gelişmeleri' olarak bilinen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İslami hareketi içindeki sert bir güç mücadelesinin patlak vermesi ile daha kötüye gitti" gibi savları dile getiriyor.
-"ÇOK CİDDİ BİR HAL ALDI"-
Bunun ardından 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından yaşanan tutuklamalar, yargı ve poliste görevden almalar gibi gelişmelere da değinen gazete, "Bir diplomata" atfen "Bu, bir şey tamir etmeye çalışmaktan ötesine geçti ve gerçekten çok ciddi bir hali aldı. Erdoğan, demokratik kurumları sökemez" diye yazıyor.
-"DRAMAYI ÇOK ABARTILAR"-
Fon yöneticileri ve Standard-Poor's'un Türkiye'ye yönelik eleştirel çıkışlarına da dikkat çekildikten sonra "Sayın Şimşek, eleştirenlerin dramayı çok abarttıklarını söylüyor" denilen analizde Şimşek'in şu değerlendirmesine de yer veriliyor:
"Siyasi istikrar tehlikede değil. Yolsuzluk soruşturmalarının olumsuz etkileri muhtemelen çok sınırlı olacak. Bu krizi boşa harcamayacağız, hesap verebilirliği standartlarını güçlendirerek yanıt vereceğiz."
-"TÜRKİYE, KİLİT YÖNLERDE ASYA KRİZİNİ TETİKLEYEN TAYLAND"DAN KÖTÜ DURUMDA"-
Gazete ise, "Türkiye'nin pek az bir güvenlik payını olduğunu" düşünüyor ve UBS'nin "Türkiye'nin, 1997 Asya krizini tetiklemeden önce Tayland'takine yakın bir kırılganlığı var, kilit yönlerinde ise daha kötü bile olduğunu söylediğini belirtirken Tayland'ın tasarruf oranının yüzde 33 iken Türkiye'nin yüzde 12.6'da kaldığını ifade ediyor.
Bunun ardından Türkiye'nin kısa vadeli dış borcunun 2007 yılından bu yana beş kat arttığına, borç alanlarının ise, faiz artırımının olumsuz etkileriyle karşı karşıda bulunduklarına dikkat çeken gazete, "IMF, yüzde 9 gibi Çin tarzı büyüme döneminin asla geri dönmeyeceğini söylüyor" deniliyor.
-"PİYASA DOSTU POLİTİKALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"-
Mehmet Şimşek ise, geçen yılın açığının arkasındaki başlıca faktörlerin Avrupa'daki resesyon ve altın ithalatındaki büyük artış olduğunda ısrar ederken "Cari işlemler açığında bir kırılganlık kaynağımız var ancak basit bir çözüm yok. Bunu kontrol etmek için ellerimizden gelen her şeyi yapıyoruz" şeklinde konuştu.
"Türkiye açık bir ekonomi. Piyasa dostu politikalarını sürdürüyoruz. Sermaye hareketlerinde kısıtlamalar olmayacak" diyen Şimşek, ayrıca Türkiye'nin son altı haftada swap kontratları dahil 5 milyar dolarlık bir sermaye çıkışının yaşadığını da ifade etti.
Bunun üzerine "kritik mesele"nin Merkez Bankası'nın faiz artırımının ardından paranın dönüp dönmeyeceği olduğunu anlatan The Telegraph, Türkiye'nin ayda 5 milyar dolarlık net girişlerine ihtiyacının olduğunu da yazıyor.
-"KRİZ TÜRKİYE'Yİ DOĞRUSUNU YAPMAYA ZORLADI"-
Telegraph, faiz artırımına ve zayıflayan liraya işaret ederken "İyimser görüşlere göre, krizin sonunda Türkiye'yi doğrusunu yapmayı zorladı" sözlerini de kullandığı haberinin son bölümünde de "Sayın Şimşek, 1990 yıllarındaki piyasa krizi ile bir benzerliğin olmadığını söylüyor. Diyor ki (o zaman) ülkeler gerçekten sermayeye aç idi. Bugün, yükselen piyasalar evreni çok daha iyi durumda"sözlerine de yer veriliyor.