Bakan Zeybekci, Viyana'da Fikir Sofrasına Katıldı
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Viyana'da Liechtenstein Sarayında düzenlenen Fikir Sofrası isimli platformda konuştu.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Viyana'da Liechtenstein Sarayı'nda (Palais Liechtenstein) düzenlenen "Fikir Sofrası" isimli platformda konuştu. Bakan Zeybekci,
dünyada yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin ortalama yüzde 5 büyümeye devam ettiğini söyledi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, katıldığı Fikir Sofrası'nda bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaparak, "Bu Fikir Sofrası'na ikinci katılışımız. Fikir Sofrası'nı ben çok başarılı bir isim olarak görüyorum. Çünkü gelip anlatmakla değil, aynı zamanda sizlerin fikirlerini de almaya fırsat verdiği için önemli bir isim belirlemede başarılı buluyorum. Dünyada veya dünyanın gelişmiş ekonomilerinin olduğu coğrafyaya baktığımız zaman inanılmaz, baş döndürücü gelişmelerin olduğu bir dönemden geçiyoruz. Hele hele Türkiye'nin etrafına bir bakacak olursak, kuzeyde Ukrayna ve Rusya, Kafkaslar'daki istikrarsızlıklar, İran'daki yaptırımlar, Irak'ta ülkenin büyük bir bölümünün terör tarafından işgali, Suriye'de yaşanan dram, Kuzey Afrika'daki yaşanan olaylar, Libya'daki olumsuzluklar, Balkanlar. Baktığımız zaman bir ateş çemberi demek gönlümüz el vermiyor ama hakikaten ekonomik anlamda da çok olumsuzluğun olduğu bir coğrafyada Türkiye var. Bir de dünyaya baktığımız zaman da enerji fiyatlarından kaynaklanan dünya ekonomisinin bütün dengelerinin sarsıldığı bir dönem yaşıyoruz. 2008 krizi halen atlatılabilmiş değil. ABD'de olumlu gelişmeler var, ABD Merkez Bankası uygulamalarıyla Merkez Bankası'nın kendine has diğer özellikleriyle ekonomi kitaplarında anlatılanların tam tersine ABD dolarının rezerv paradan kaynaklanan avantajlarından ABD ekonomisi erken şekilde toparlanmakla ilgili. Son üçüncü çeyrekte yüzde 5'lik büyümesi, istihdamdaki gelişmeler, dış ticaret dengelerindeki gelişmeler, diğer taraftan AB Merkez Bankası'nın ABD'de sağlanan gelişmeleri yakalayamamasından kaynaklı ABD parasal gelişmesini durdurarak sıfırlaması, 2015 yılında faiz artırımını gündeme getirmesi ama tam tersi AB'de parasal genişlemeye gidince faizde baskı kuracağı, şu anda eksi faize doğru geçeceği. ve AB Merkez Bankası başkanı bundan 8 ay önce benim devamlı dikkat çektiğim, bir işaret sözü olarak da aldığım İsviçre Merkez Bankası'nın sabit kurdan vazgeçmesi. Kritik bir zamanda bunu yaptı. Euronun değer kaybetmeye devam edeceği, İsviçre ekonomisine maliyet olacağı beklentisi. Tüm bu olumsuzlukların olduğu dünyada Türkiye büyümeye devam etti. Ortalama yüzde 5 büyümeye devam etti" dedi.
"BİZİM SERBEST BÖLGELERDEN 5,2 MİLYAR İHRACATI BİZ İHRACAT RAKAMLARI İÇİNDE GÖSTERMİYORUZ, BU SENE İLK DEFA BUNU GÜNDEME GETİRİYORUZ"
Türkiye'nin cari açıkta büyük iyileşmelere gittiğini ifade eden Zeybekci, "Türkiye 2014 yılında cari açıkta yüzde 30'un üzerinde iyileşme sağladı. Krizi yaşamadan Türkiye cari açıkta bu iyileşmeyi ithalatta daralmaya gitmeden, ihracatın katkısıyla yapmayı başardı. 2008 krizi sonrası AB ile kıyaslama yapacak olursak toplam istihdamda 4,4 milyon azalmaya girerken, Türkiye ise yüzde 35 6,6 milyon ek kişilik istihdam yaratarak dünyada bir numara oldu. Türkiye, 2014'te tarihi bir zirveyi yakaladı. Rakamsal kargaşa var. 2013 yılına göre 2014'te 152 milyar dolardan 157.8 milyar dolara ihracatını çıkardı. Yüzde 4'lük artışla. Halbuki Türkiye'nin ihracatı 157,8 değil, 171,8 milyar dolar. Neden? Bizim serbest bölgelerden 5,2 milyar ihracatı biz ihracat rakamları içinde göstermiyoruz. Bugüne kadar yapmamışız. Bu sene ilk defa bunu gündeme getiriyoruz" diye konuştu.
"8,8 MİLYAR DOLAR BAVUL TİCARETİ VAR"
Zeybekci konuşmasında, "8,8 milyar dolar bavul ticareti var. Hükümetin kayıt altına aldığı. İthalatta da fark var. 2013'e göre 250 milyar dolardan 241 milyar dolara düştü. Dünya bu kadar çok değişiyor. Türkiye kamu borçlarının milli gelire oranı itibariyle 28 AB ülkesinden 25'inden iyi durumda. Bütçe açığının yüzde 1'ler seviyesinde gerçekleşeceğini varsayıyoruz. Bu da 28 AB ülkesinin 22'sinden iyi durumda demek. Dünya 90 yıllarında Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla başka bir rotaya geçti. Kutuplar darmadağın oldu. Dünya arayış içine girdi. Çin geçen sene itibariyle dünyanın en büyük ihracatçısı haline geldi. 2-3 yıl içinde dünyanın en büyük ekonomisi olma yolunda. Doğu ve Batı Bloğu dağıldıktan sonra ABD ve AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklık Anlaşması'na (TTIP) kapsamlı bir ekonomik entegrasyon ortaklık söz konusu. Aynı ABD'nin TTIP dediğimiz ABD Japonya, Kore, Yeni Zelanda'ya kadar 16 büyük ülkeyi içine alan başka bir ortaklık kurma gayreti. Önümüzdeki süreçte hızla devam ediyor. ABD ile AB'nin bir araya gelmesi demek dünya ekonomisinin yarısı demek. TTIP ile dünya ekonomisinin üçte ikisi demek. Böyle bir oluşum var. Birde Şanghay Beşlisi var. Eski SSCBW'nin bazı dinamiklerin etkisiyle Avrasya Gümrük Birliği oluşumu, Karayipler oluşumu, Afrika oluşumu var. Farklı dinamikler ortaya çıkıyor" dedi.
"TÜRKİYE TTIP ANLAŞMASININ İÇİNDE OLMAZSA TÜRKİYE İÇİN GÜMRÜK BİRLİĞİ SÜRDÜRÜLEMEZ HALE GELİR"
Gündemin çok hızlı değiştiğine de dikkat çeken Zeybekci, "2013 yılının 25 Aralık'ında Ekonomi Bakanı olduktan sonra Türkiye'de gündem o kadar çabuk değişiyor ki bazen takip etmekte zorlanıyoruz. Geçen yıl Japonya, Malezya ve Singapur'u kapsayan bir geziye çıktık. AB bizim için stratejik hedefimiz, asla üyelikten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Ben doğduğumda üye olmak istedik, 53 yaşındayım hala adaylık sürecindeyiz. Asıl önemli olan AB tam üyeliği siyasi bir süreçtir. Asıl içinde olduğumuz bir şey yaşıyoruz. Dünyada AB ile Gümrük Birliği anlaşması olan tek ülkeyiz. Detaylarına bakacak olursak egemen bir ülkenin imzalamayacağı bir anlaşmadır. AB'nin 3. ülkelerle imzaladığı anlaşmalarla sizin kapınız diğer ülkelere sonuna kadar açılıyor. Asimetrik bir yapı. Bu yapının olduğu ortamda bu sürdürülebilir bir yapı, adil bir yapı değildir dedik. 4-5 yıl için öngörülüyordu, şu anda için 19 yıl olmuş yürürlüğe gireli. Bu süreçte çok büyük kurumlar arası entegre olmuş. Dış ticaret hacmimizin yüzde 39,5'ini AB ile yapıyoruz. Başarılı olmuştur ama şu an için tehlikeli bir dönemdeyiz. AB çok agresif bir şekilde 3. ülkelerle serbest ticaret anlaşması imzalıyor. Her imzalanan anlaşma Türkiye otomatik kapısı açılıyor ama biz karşı tarafa bir şey yapamıyoruz. ABD ile TTIP sade bir anlaşma değildir. Türkiye TTIP anlaşmasının içinde olmazsa Türkiye için Gümrük Birliği sürdürülemez hale gelir. Bunun riskini AB'li dostlarımıza anlattık" şeklinde konuştu.
Zeybekci ayrıca, "Gelinen nota şu evet Türkiye haklıdır. Gümrük Birliği anlaşması güncellenmeli bu asimetrik yapı giderilmeli. GB anlaşmasında 3 ülkelerle TR'nin dahil olacağı mekanizma kurulmalı ama nasıl işte burada anlaşamıyoruz. AB burada mekanizma üretemiyor. TTIP sürecinde oy hakkı olmadan sürecin içinde yer alması önemli. Geniş kapsamlı bizde serbest ticaret anlaşmaları yapıyoruz. Kora ile bitirdik, ikinci fasıla geçtik. İlk defa tarım konusunu ele aldık, 18 Ocak'ta orda olmam gerekiyordu imzalamam için. 19 Ocak'ta Sayın Cumhurbaşkanımızın Bakanlar Kurulu'na başkanlık edeceği için bunu erteledik. 21 ülke ile serbest ticaret anlaşmamız var. Japonya ile bu yılsonuna kadar bitireceğiz. Singapur'la iki ay içerisinde imzaların en geniş kapsamlı serbest ticaret anlaşmasını bitirdik. İran, 265 ürünü kapsayan tercihli ticaret anlaşmasını imzaladık. Rusya'nın liderliğini yaptığı Avrasya Gümrük Birliği ile en son Rusya liderinin Türkiye ziyaretinde Rusya ekonomi bakanıyla imzaladığımız anlaşmada Türkiye olarak Avrasya GB ilk kez tarım ürünlerinde, hizmetlerde, yatırımlarda ve metalürji ve enerjide serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başlama kararı aldık. Türkiye bir zamanlar söylediği gibi yeni bir dünya kurulur, burada yerini alır değil artık, Türkiye yeni bir dünya kurulursa onu kuran ülkelerden olur diyoruz" dedi. - VİYANA