Haberler

Başbakan Yardımcısı Atalay, KKTC Meclis Başkanı ve Başbakan ile Görüştü

Abone Ol

KKTC'de temaslarda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC Meclis Başkanı Hasan Bozer ve KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile görüştü.

KKTC'de temaslarda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC Meclis Başkanı Hasan Bozer ve KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile görüştü.

Hasan Bozer KKTC Meclis Başkanı Hasan Bozer, yaptığı konuşmada "Çok özel ziyaretçimiz" olarak nitelendirdiği Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ı Meclis çatısı altında görmekten mutluluk duyduğu söyledi. Kıbrıs Türk halkının Anavatanın verdiği destek sayesinde bugünlere geldiğini vurgulayan Bozer, Türkiye-KKTC ilişkilerinin şimdi olduğu gibi gelecekte de güçlü şekilde devam edeceğini söyledi. KKTC ve Türkiye'nin kardeşlikten de öte duygularla bir birine bağlı olduğuna vurgu yapan Meclis Başkanı Bozer, bu tür ziyaretler ve görüşmeler ne kadar sık yapılırsa, sıkıntılara daha fazla çözüm bulunduğunu, bunun da halka olumlu şekilde yansıdığını belirtti.

Beşir Atalay da yaptığı konuşmada, demokrasilerde en önemli yapının halkın temsil edildiği yer olan Meclis olduğunu, bu nedenle KKTC Meclisi'ni ziyaret etmekten gurur duyduğunu söyledi. Atalay, "Çok yakın dostum ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin akil adamlarından biri" olarak nitelendirdiği Meclis Başkanı Hasan Bozer'in, hem iktidar, hem de muhalefet için güven veren bir profil olduğuna da dikkati çekti. Türkiye'de Anayasa konusunda bir çalışma başlattıklarını ifade eden Atalay, KKTC'de başlatılan iç tüzük ve Anayasa çalışmalarının da başarılı olacağına olan inancını dile getirdi.

Meclis Başkanı Hasan Bozer de iç tüzük, siyasi partiler ve ardından da anayasa konusunda yapılacak çalışmaların olumlu son uçlanacağına ilişkin çok ümitli olduğunu söyledi.

BAŞBAKAN KÜÇÜK ATALAY'I KABUL ETTİ

Yaklaşık 24 saatlik resmi ziyaret için dün gece adaya gelen Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı'nın ardından Başbakan İrsen Küçük tarafından da kabul edildi.

EKONOMİK PROGRAM BÜYÜKELÇİLİK'LE İŞBİRLİĞİ HALİNDE GÜNÜNDE UYGULANIYOR

Başbakan Küçük kabulde, Atalay'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Anavatanla ilişkilerimiz ve sürdürmekte olduğumuz işbirliği, bu geliş gidişlerle o kadar daha perçinlenmektedir" dedi. Başbakan Küçük, KKTC'nin ekonomik programının Türkiye'nin gerek cari bütçe, gerekse yatırımlar için yaptığı katkılarla programlandığı şekilde yürütüldüğünü belirtti. Türkiye'den borularla su getirme projesi kapsamında KKTC ve Türkiye'deki baraj çalışmalarının da planlandığı şekilde yürütüldüğünü belirten Küçük, PKK tarafından Hakkari'de düzenlenen saldırıda şehit olan 8 asker için da başsağlığı dileğini tekrarladı.

KKTC'NİN KENDİ PROGRAMI OLACAK

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, beraberindeki teknik heyetin KKTC'nin şu ana kadar olan bütçe performansından çok memnun olduğunu, 2012'te de hayata geçmesi planlanan 3 yıllık ekonomi programın hazırlıklarının da iyi gittiğini belirtti. Atalay, "Bu yeni üç yıllık program Kuzey Kıbrıs'ın kendi programı ve daha öncekilerden farklı olarak kendinizin hazırladığı bir program olacak. Biz sadece burada danışmanlık hizmeti veriyoruz" dedi. Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakanlık görevini devraldığı son bir yılın çok verimli geçtiğini, bu dönemde Cumhuriyet Meclisi'nden önemi yasalar çıktığını, hükümetin çalışmaları sayesinde ekonomik programın iyi gittiğini kaydeden Atalay, hayata geçirilen teşvik programı sayesinde turist sayısında da artış gözlemlendiğini söyledi.

Türkiye'den KKTC'ye su getirme projesine de değinen Atalay, "(Su Projesi) Kuzey Kıbrıs için çok önemli, Kıbrıs adası için de hayat kurtarıcı bir projedir. Bunu tarih gösterecektir" dedi. Atalay, KKTC-TC arasında inşa edilen su boru hattına ek olarak elektrik hattı döşenmesi konusunun da değerlendirildiğini, İskele bölgesinde başlatılan doğal gaz ve petrol arama çalışmalarının da en yeni sistemle yürütülmekte olduğunu söyledi.

EKONOMİK VE SİYASİ İSTİKRAR ÖNEMLİ

Ekonomik istikrarın önemine değinen Atalay, "Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik ve siyasi istikrarını sürdürmesi Türkiye için çok önemli" dedi. Avrupa Birliği'nin de örnek aldığı Türkiye'nin ekonomik performansında siyasi istikrarın önemli rol oynadığını, inişli çıkışlı siyasi süreçlerin genellikle ekonomiye zarar verdiğini kaydeden Atalay, "Kuzey Kıbrıs'la hassasiyetimiz sürüyor. Müzakere süreçleri şöyle gider, böyle gider ona takılıp kalmadan kendi yapımızı güçlendireceğiz. İlişkilerimizi daha da sıkı tutacağız" dedi. Kabulde; İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve Başbakanlık yetkilileri ile Atalay'ın heyeti hazır bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Beşir Atalay İrsen Küçük Hasan Bozer Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title