Haberler

Bela İkizler Kaybetti

Abone Ol

Polonya'da Genel Seçimler, İkiz Liderler Dönemine Son Verdi. Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin İkiz Kardeşi Olan Başbakan Jaroslaw Kaczynski'nin Hukuk ve Adalet Partisi, İktidarı Kaybetti.

Polonya’da önceki gün yapılan genel seçimler, ikiz liderler dönemine son verdi. Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin ikiz kardeşi olan Başbakan Jaroslaw Kaczynski’nin Hukuk ve Adalet Partisi, iktidarı kaybetti.

Seçimlerden AB yanlısı olan Donald Tusk’un Yurttaş Platformu, zaferle çıktı. Sandıktan çıkan sonuçlar, AB’yi rahatlatırken, ABD’yi endişelendirdi.

POLONYA siyasetinde ikiz kardeşler dönemi şimdilik son buldu. Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin kararıyla yapılan erken genel seçimlerden ikiz kardeşi olan Başbakan Jaroslaw Kaczynski’nin Hukuk ve Adalet Partisi, iktidarı muhalefete kaptırdı. Donald Tusk’un AB yanlısı Yurttaş Platformu, seçimlerden birinci çıktı. ABD’ye yakın olan ikizlerin kan kaybetmesi AB’yi rahatlattı. Füze kalkanı projesinin bir ayağını Polonya’ya kurma niyetinde olan ABD ise sonuçları temkinli karşıladı.

Kesin olmayan sonuçlara göre Yurttaş platformu oyların yüzde 41.4’ünü alarak 460 üyeli parlamentoda 209 sandalye sahibi oluyor. Buna karşı ikizlerin partisi ise yüzde 32.2 oy aldı ve parlamentoya 166 üye yollayacak. Seçime katılım oranı son dönemin en yüksek seviyesinde yüzde 53.8 olarak gerçekleşti. Katılımın yüksek olmasında halkın Kaczynski kardeşlere karşı seferber olmasının etkili olduğu sanılıyor.

ONURUMUZU KURTARDIK

Başbakan olması beklenen Donald Tusk, liberal ekonomiden yana ve AB ile ilişkilerin iyileştirilmesinden yana. Ayrıca, Irak’ta bulunan 900 askerini geri çekmek istiyor ve ABD’nin füze kalkanı projesinde yer almak için ABD’den daha fazla ödül talep ediyor.

ABD ile yakın ilişki kuran Kaczynski kardeşler, AB zirvelerinde özellikle reformlar konusundaki talepleriyle diğer liderlerin tepkisini çekmişti. 2010 yılına kadar cumhurbaşkanlığı koltuğu garanti olan Lech Kaczynski, şimdi kardeşinin halefine hükümeti kurma görevini vermek durumunda kalacak.

Kaczynski kardeşlerin önde gelen muhaliflerinden olan eski Polonya Devlet Başkanı Lech Walesa, "Onurumuzu kurtardık. Seçimlerden galip çıkan partinin AB üyeliğinden azami fayda sağlamaya odaklanacağını, aynı zamanda imajımızı düzelteceğini umuyorum" dedi. Jaroslaw Kaczynski, daha sandık başı anketlerdeki kötü gidişata bakarak yenilgiyi kabul etti.

AB memnun

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Polonya’daki seçim sonucunu memnuniyetle karşıladı. Barroso, yazılı açıklamasında, seçimlerden birinci çıkan liberal Yurttaş Platformu’nun (PO) lideri Donald Tusk’u kutlayarak, "Polonya’nın AB’ye katkısının ve Polonya halkının Avrupalı ruhunun" önemine vurgu yaptı.

ABD endişeli

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Polonya ile Irak’taki ve füze kalkanı konusundaki işbirliğinin sürmesini umduklarını söyledi. Yeni Başbakan olması beklenen Donald Tusk ise Irak’taki 900 askerini kısa sürede geri çekme niyetinde. Ayrıca ABD’den füze kalkanı projesine üs verme karşılığında daha ciddi kazanımlar elde edilmesini istiyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title