Belçika Hatadan Döndü
Belçika Adaleti, Uzun Yıllar Süren Bir Yargılama Sürecinin Ardından Geçen Yıl Ağır Hapis Cezalarına Çarptırdığı Ancak Adli Hatalar Nedeniyle Kararlarını İptal Ederek Serbest Bıraktığı Terör Örgütü DHKP-c Üyelerini Yeniden Yargılamaya Bugün Anvers Temyiz Mahkemesinde Başladı.
Belçika adaleti, uzun yıllar süren bir yargılama sürecinin ardından geçen yıl ağır hapis cezalarına çarptırdığı ancak adli hatalar nedeniyle kararlarını iptal ederek serbest bıraktığı terör örgütü DHKP-C üyelerini yeniden yargılamaya bugün Anvers Temyiz Mahkemesinde başladı.
Hakim Stephan Libert, savcılık ve sanık avukatları ile müzakerelerin ardından oturumların 27 ve 28 Eylül tarihlerinde devam edeceğini, bu aşamada belirli unsurların karara bağlanacağını bildirdi.
Sürecin bu ilk aşamasında, sanık avukatlarının talepleri üzerine, Anvers Mahkemesinin bu davada yetkili olup olmadığı karara bağlanacak. Avukatlar mahkemeden yetkisizlik kararı almasını, “siyasi bir davanın” söz konusu olduğunu, dolayısıyla halk jürisinden oluşan Ağır Ceza Mahkemesinin devreye sokulmasını savunuyor.
Mahkeme, ilk aşamada ayrıca Türkiye'nin bu davada müdahil taraf olarak temsil edilip edilmeyeceğini de kararlaştıracak ve sanık avukatlarının bu çerçevedeki itirazlarını değerlendirecek.
Kapsamlı güvenlik önlemleri çerçevesinde gerçekleşen ilk oturumda sanıklardan Musa Asoğlu, Şükriye Akar Özordulu, Hasan Ekici ve Bahar Kimyongür hazır bulundu.
Hakim, 27-28 Eylül oturumlarının ardından duruşmaların 8 Kasımdan itibaren aralıksız ve sonuç kararı çıkıncaya kadar yapılacağını duyurdu.
YENİDEN YARGILAMA
Terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da açıkladığı kararda, Fehriye Erdal'a 4, örgütün başı Dursun Karataş'a 5, sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası vermişti. Gent Temyiz Mahkemesi de 7 Kasım 2006'da bu cezaları, bazılarını artırarak onamıştı.
Terör örgütü üyelerinden Musa Asoğlu, Kaya Saz, Şükriye Akar Özordulu ve Bahar Kimyongür cezaevinde bulunurken, Belçika'da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu varsayılan ve karardan iki gün önce "izini kaybettiren" Erdal ile Dursun Karataş ve Zerrin Sarı isimli teröristler firarda sayılıyordu.
Mahkeme, sanıkları 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırmış, Asoğlu'nu 5 bin 500, diğerlerini 2 bin 500'er avro para cezasına çarptırmıştı.
Bruges Mahkemesi, ayrıca DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelendirmiş ve Belçika'da adli alanda örgütün bu sıfatına resmiyet kazandırmıştı.
Bu kararlar üzerine Yargıtaya başvuran sanıkların Belçika'da işlediği suçlar arasında sahte kimlik kullanmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, terör örgütü üyesi olmak, terör eylemleri planlamak ve haraç toplamak gibi suçlar yer alıyor.
Belçika'da bazıları 1999 yılında suçüstü yakalanan, bazıları firarda olup gıyabında yargılanan ve geçen yıl ağır hapis cezalarına çarptırılan terör örgütü DHKP-C üyeleri hakkında verilen kararların tümü, geçen Nisan ayında Yargıtay tarafından bir tek gerekçeyle bozuldu.
Yargıtay kararının ardından tutuklu ve hükümlü teröristlerin tümü serbest bırakıldı, firardakiler hakkındaki kararlar da iptal edildi.
Kararları bozmasına gerekçe olarak Yargıtay, “adli bir hata” gösterdi. Bu hata, Termondo Mahkemesi Yargıcı Freddy Troch'un, Bruges Ceza Mahkemesi Başkanlığına atanmasından oluşuyor. Yargıtay, daha önce Türk asıllı teröristleri yargılayan ve sert kararlar vermesiyle tanınan bu yargıcın Bruges'e atanmasını “tarafsızlığın yitirilmesi” olarak değerlendirdi. Yargıtay, sanıklar hakkında verilen kararlara
yönelik hiçbir eleştiri ve itirazda bulunmadı.
Anvers Temyiz Mahkemesinin yargılama sonunda vereceği karara sanıkların temyiz ve itiraz hakları bulunmayacak.