Haberler

Belçika Yargıtayı Fehriye Kararını Açıklıyor

Abone Ol

Belçika Adaleti Tarafından Geçen Yıl Hapis Cezalarına Çarptırılan Terör Örgütü DHKP-c Üyelerinin Son İtiraz Haklarının Değerlendirildiği Yargıtay Oturumları Bugün Sona Erdi. Yargıtay, Kararını 19 Nisanda Açıklayacağını Bildirdi.

Belçika adaleti tarafından geçen yıl hapis cezalarına çarptırılan terör örgütü DHKP-C üyelerinin son itiraz haklarının değerlendirildiği Yargıtay oturumları bugün sona erdi. Yargıtay, kararını 19 Nisanda açıklayacağını bildirdi.

Mahkemenin bugünkü bölümünde sanık avukatları, yargı sürecinde çok sayıda adli hata yapıldığı iddiasıyla müvekkilleri hakkında daha önce verilen mahkumiyet kararlarının bozulmasını istedi. "Siyasi bir davanın" söz konusu olduğunu ileri süren avukatlar, sanıkların Ağır Ceza Mahkemesinde halk jürisi önünde yargılanması talebini tekrarladı.

Savcı Duin Slaeger'in iddianame ve ithamlarını çürütmek için çaba harcayan avukatlar, müvekkillerinin savunma haklarının ihlal edildiğini de ileri sürdü.

Bugünkü oturuma katılan tutuklu terörist Şükriye Akar Özordulu, polisin kendisine bağladığı kelepçe kemerini çıkarmayı reddetmesi üzerine duruşmayı terk etti. Terörist Bahar Kimyongür oturuma katılırken, Yargıtaya gelmeyen diğer mahkumlar avukatları tarafından temsil edildi.

YARGI SÜRECİ

Terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da açıkladığı kararda, Fehriye Erdal'a 4, örgütün başı Dursun Karataş'a 5, sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası vermişti. Gent Temyiz Mahkemesi de 7 Kasım 2006'da bu cezaları, bazılarını artırarak onamıştı. Terör örgütü üyelerinden Musa Asoğlu, Kaya Saz, Şükriye Akar Özordulu ve Bahar Kimyongür cezaevinde bulunurken, Belçika'da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu varsayılan ve karardan iki gün önce "izini kaybettiren" Erdal ile Dursun Karataş ve Zerrin Sarı isimli teröristler firarda sayılıyor.

Mahkeme, sanıkları 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırmış, Asoğlu'nu 5 bin 500, diğerlerini 2 bin 500'er avro para cezasına çarptırmıştı. Bruges Mahkemesi, ayrıca DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelendirmiş ve Belçika'da adli alanda örgütün bu sıfatına resmiyet kazandırmıştı. Bu kararlar üzerine Yargıtaya başvuran sanıkların Belçika'da işlediği suçlar arasında sahte kimlik kullanmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, terör örgütü üyesi olmak, terör eylemleri planlamak ve haraç toplamak gibi suçlar yer alıyor.

Yargıtayın daha önceki kararları onaması halinde, teröristlerin Belçika'da yargılanması süreci son bulacak. Sanık avukatları, bu durumda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracaklarını bildirdi. Yargıtayın sanık avukatlarını haklı görmesi halinde, yargı süreci Anvers kenti mahkemelerine aktarılarak yeniden başlatılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title