Haberler

Sosyal Medya Bağımlılığının Nedeni: Beynin Evrimleşerek Küçülmesi

Güncelleme:
Abone Ol

İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Bruce Hood, sosyal medya bağımlılığının beynin evrimleşip küçülmesinden kaynaklandığını söylüyor.

İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Bruce Hood, sosyal medya bağımlılığının beynin evrimleşip küçülmesinden kaynaklandığını söylüyor. Hood'a göre, beyinlerimiz yıllar içinde sosyal hayvanlara dönüşmemiz için evrime uğradı.

TWITTER VE FACEBOOK'A HAZIR OLMAK İÇİN EVRİLDİ

İngiliz Bristol Post gazetesine konuşan Hood, "Birçoğumuzun sosyal medyaya birazcık bağımlı olmasında şaşılacak bir şey yok. Zira beyinlerimiz yıllar içinde Twitter ve Facebook'a hazır olmak için evrildi." dedi.

İNSAN BEYNİ 20.000 YIL ÖNCE KÜÇÜLMEYE BAŞLADI

Hood, insan beyninin 20.000 yıl önce küçülmeye başladığını söylüyor. Biliminsanları bunun iklim değişimi ya da beslenme biçiminin değişmesinin sonucu olduğunu düşünse de Hood'a göre, insan beyninin küçülmeye başlamasına 'evcilleşme' yani insanların toplum olarak yaşamaya başlaması neden oldu.

BİLGİYİ HER SEFERİNDE SIFIRDAN ÖĞRENME GEREKSİNİMİ AZALDI

Diğer tarafta Hood, beynin büyüklüğünün yüksek zekanın göstergesi olmadığını ve bunun farklı bir sosyal yaklaşıma işaret ettiğini belirtti. Hood'a göre, insanlar topluluklar halinde yaşamaya başlayınca düşünme biçimleri de değişti ve bir tür 'topluluk zekası' geliştirdiler. Böylece bilginin nesilden nesle aktarılmasıyla insanların bir şeyi her seferinde sıfırdan öğrenme gereksinimleri de azaldı.

DOĞAL BİR DEDİKODU HALİ

Bilginin toplum içinde aktarılmasını 'doğal bir dedikodu hali' olarak tanımlayan Hood, sosyal medyanın da bu durumun daha geniş boyutlu hali olduğunu söyledi.

FACEBOOK'UN BEĞENME BUTONU ENDORFİN SALGILANMASINA NEDEN OLUYOR

Hood ayrıca Facebook'taki 'beğenme' butonu ya da Twitter'daki 'yeniden paylaş' butonunun insan vücudunda endorfin salgılanmasına neden olduğunu, bunun da insana tatmin olma duygusu verdiğini belirtti. Nitekim Hood, "Bu da daha geniş bir grup tarafından onaylanma dürtümüzden kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.



Kaynak: Haberler.com / Dünya

Bristol Üniversitesi Facebook Twitter Dünya Yaşam Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Cemil:

Ayol bizene

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title