Haberler

Koronavirüs salgınında ölüm riskini artıran genler 28 bin yıllık mirasmış

Güncelleme:
Abone Ol

Alman ve İsveçli bilim insanlarının koronavirüs salgınıyla ilgili yaptığı yeni araştırmanın sonucunda dikkat çeken bir detay yer aldı. Bilim insanları; koronavirüsten ölüm riskini artıran genlerin 28 bin yıl önce Neanderthal olarak adlandırılan insan türünden miras kaldığını öne sürdü.

Alman ve İsveçli bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, koronavirüsten ölüm riskini artıran genlerin, on binlerce yıl önce yaşamış olan Neanderthal olarak adlandırılan insan türünden miras kaldığını ileri sürdü.

Alman ve İsveçli bilim insanları tarafından ortak gerçekleştirilen koronavirüs salgının gen araştırmasında ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Bilim insanları koronavirüsün genetik şifresi hakkında yaptığı araştırma sonucunda salgının, on binlerce yıl önce yaşamış olan Neanderthal olarak adlandırılan insan türünden miras kaldığını ileri sürdü.

SALGIN 28 BİN YILLIK MİRAS

Neanderthaller, Buz Çağı'nda Avrupa'da yaygın olarak yaşamış ve soyu tükenmiş bir insan türü olarak biliniyor. Bilim insanları, koronavirüse karşı olan insan bağışıklığının zayıflığını, insanların günümüzden yaklaşık 28 bin yıl önce yaşamış bu insan türünden miras kaldığını ileri sürdü.

Koronavirüs salgınında ölüm riskini artıran genler 28 bin yıllık mirasmış

"GEN" BANGLADEŞ'TE DAHA YAYGIN BULUNUYOR

Bilimsel çalışmada tespit edilen söz konusu genin, Avrupa'daki insanların yaklaşık % 8'inde ve Amerika'daki insanların yaklaşık % 4'ünde tespit ettiklerini ifade etti. Diğer yandan koronavirüse karşı ölme riskini arttıran bu gen, Günay Asya'da yaşayan insanlarda ve özellikle Bangladeşliler'de daha yaygın bulunduğu belirtildi.

Koronavirüs salgınında ölüm riskini artıran genler 28 bin yıllık mirasmış

GENİN KORONAVİRÜS İLE İLİŞKİSİ

Araştırmada, koronavirüs hastalarından elde edilen bilgiler doğrultusunda, bu genlerin bağışıklık sisteminin virüse karşı verdiği tepkiyi etkileyerek insanların ciddi şekilde hastalanma veya ölme olasılığını artırdığı öne sürüldü. Bilimsel araştırmayı yürüten Profesör Hugo Zeberg ve Dr. Svante Pääbo, çalışmalarında üçüncü kromozomda bulunan Neandertal genetik sekansına sahip olmanın 'kişide ciddi SARS-KoV-2 enfeksiyonu yarattığını ve ana genetik risk faktörü' olduğunu söyledi.

Koronavirüs salgınında ölüm riskini artıran genler 28 bin yıllık mirasmış

NEANDERTALLER KİM?

Bilim insanları bu insan türünün kalıntılarına ilk olarak dünya üzerinde Hırvatistan'da rastlamıştı. Neandertaller, on binlerce yıl önce insanlarla birlikte yaşayan ve görünüş ve boyut olarak insanlara çok benzemelerine rağmen daha bodur ve daha kaslı bir türdü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Koronavirüs Genetik Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title