Haberler

Bir rüya gerçek oluyor! Yetkililer gece olsa bile güneş enerjisi üretmenin yolunu buldu

Güncelleme:
Abone Ol

Avustralya'da yapılan keşif sonucu gece de güneş enerjisi üretebileceğini bilimsel olarak kanıtladı. Sıcaklık farkı sayesinde yaşanan durum hakkında açıklamalarda bulunan bir yetkili ise konu hakkında "Bir rüyayı gerçekleştirmek üzereyiz" ifadesini kullandı.

Avustralyalı araştırmacılar, güneş enerjisinin gece de üretilebileceğini kanıtlayarak yenilenebilir enerji teknolojisinde bir çığır açtılar. ACS Photonics dergisinde yayınlanan ve Salı günü kamuoyuna duyurulan araştırma, Avustralya'nın Yeni Güney Galler Üniversitesi'nde (UNSW) bir araştırma ekibi tarafından gerçekleştirildi. Ekip, bulguların bir gün daha büyük bir ölçekte enerji yakalayabilecek daha verimli cihazlar üretmenin ilk adımı olduğunu ileri sürdü. Araştırmacılar, güneş battıktan sonra bile, Dünya'nın kızılötesi radyant ısısının elektrik üretmek için kullanılabileceğini, bunun da "termal radyasyon yayan diyot" adı verilen ve kızılötesi ışık yayarak elektrik üretebilen yarı iletken bir cihaz geliştirmelerine izin vereceğini söyledi.

"SICAKLIK FARKI ELEKTRİK ÜRETMEMİZE İMKAN TANIYOR"

Ekibin lideri olan Doçent Ned Ekins-Daukes ise konu hakkında yaptığı açıklamalarda, "Termal görüntüleme kamerası ile geceleri ne kadar radyasyon olduğunu görebilirsiniz. Ancak bunlarla görünür dalga boylarında değil, sadece kızılötesi radyasyon görülebilir" dedi. Gece görüş gözlüklerinde bulunan malzemelerden oluşan termal radyasyon yayan diyot, kızılötesi termal radyasyon emisyonunu yakalayarak elektriğe dönüştürebiliyor. Ekins-Daukes, bu prosesin sonuçta hala gündüzleri Dünya'ya çarpan güneş enerjisini kullandığını ve aynı enerji radyasyonunun geceleri soğuk uzaya kızılötesi ışık şeklinde yansıdığını söyledi. Ekins-Daukes, konuşmasının devamında "Tıpkı güneş pillerinin çok sıcak güneşten gelen güneş ışığını emerek elektrik ürettiği gibi, termal radyasyon yayan diyotlar da daha soğuk ortamlara kızılötesi ışık yayarak elektrik üretiyor. Her iki durumda da sıcaklık farkı elektrik üretmemize imkan tanıyor" dedi.

"GÜNEŞ ENERJİSİ RÜYASINI GERÇEKLEŞTİRME YÖNÜNDEYİZ"

Araştırmacılar, çalışmanın termal radyasyon yayan diyotlardan elektrik üretilebileceğini "açık bir şekilde" kanıtladığını ancak bu aşamada üretilen elektrik miktarının düşük olduğunu ve güneş panellerinin verdiği miktarın yaklaşık yüz bin kat daha az olduğunu kaydetti. Makalenin eşyazarı Michael Nielsen, "Güneş pillerinin nasıl tasarlanıp optimize edileceğine dair bilgimizden yararlanarak ve mevcut orta kızılötesi fotodetektör topluluğundan malzeme ödünç alarak, geceleri güneş enerjisi rüyasını gerçekleştirme yönünde hızla ilerlemeyi umuyoruz" dedi.

Kaynak: Xinhua / Dünya

Güneş Teknoloji Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (6)

Eyyüp Polat:

Bizim üniversitelerin çok daha önemli işleri var siyaset yapmak gibi bilim yuvası olacak yerde sırlı siyasetin kirli ayrımcılık yuvası gibi

Yanıtla662
Eğrioturdoğrukonuş:

Bizim üniversitelerimiz de bu tip konularda ARGE çalışmaları yapmasını lazım...

Yanıtla245
Hasan Hüseyin Şahin :

Herhalde dünyanın en geri zekalı toplumu biziz tarım erazilerine güneş panelleri kurup güya elektrik üretilecek vayy anam vay o zaman buğdayı dışardan aldığın gibi saman,ı da dışardan alırsın nasılsa paran var parası olmayan ne yapıcı ola

Yanıtla37
Haci Taştan:

Neyi alkışlıyor sunuz. Biraz anında okuyun. Paneller zaten gecede bir kısmı Elektirik üretir. Ama gündüzlü kadar veri li olmaz

Yanıtla54
Yilmaz Simsek:

Günes en cok bizim ülkemizde var genclerimiz tik tok larla ıgraacagina böyle seylere kafa yorsalar daha iyi olur

Yanıtla35
Gumus Muhendislik:

Güneş bir saniyede 5.5 milyon ton maddeyi enerjiye dönüştürüyor.Uzayın her tatafı enerji dolu.Bir gram toprak yokken,yiyecek yokken enerji hertarafta.Yeterki ülkekeler,şirketler birbirinden bilgiyi saklamasınlar.

Yanıtla05
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title