Haberler

Bir Avuç Altın İçin Katliam!

Güncelleme:
Abone Ol

Brezilyalı altın avcıları, Yanomami kabilesine helikopterlerle saldırdı. Kabileden sadece 3 kişi hayatta kaldı.

Venezuela-Brezilya sınırında yol olmadığı için en yakın kasabadan 6 gün yürüme mesafesinde olan Yanomami kabilesi üyelerinin yaşadığı kampa, kaçak olarak maden arayan Brezilyalı altın avcıları, helikopterlerle saldırdı.

Katliam yapıldığı iddia edilen kampta yaşayan 80 kişinin sadece 3'ü hayatta kalabildi. Yerli halka sahip çıkmamakla suçlanan Venezuela ve Brezilya hükümeti, geçtiğimiz temmuz ayının başında gerçekleştirilen katliamdan sorumlu tutuluyor.

GEÇEN AY DA SALDIRIYA UĞRAMIŞLARDI

Yanonami yerlilerinin oluşturduğu Horonami Yanomami Örgütü'nden yapılan yazılı açıklamada Yanomami kabilesi üyelerine geçtiğimiz temmuz ayında Venezuela'nın güneyinde Brezilya sınırı yakınında düzenlenen saldırıda çok sayıda kişinin öldürüldüğü belirtildi.

Venezuela ve Brezilyalı yetkililerden olayın soruşturulmasını isteyen yerli halk, katliamın "Garimpeiro" olarak adlandırılan Brezilyalı altın avcıları tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti.

YANOMAMİLER, MODERN HAYATA HİÇ BULAŞMADI

Amerika kıtasının keşfedilmesinin üzerinden 500 yıla yakın süre geçmesine rağmen hâlâ tamamı keşfedilmeyen yerli halkların en büyüğü olan Yanomamiler, dış dünyayla bağlantı kurmamış. En yakın modern yaşam alanlarına bile günlerce uzaklıkta bulunan kabileler, doğayla iç içe ve ilkel bir yaşam sürdürüyor.

20. yüzyılın sonlarından itibaren Yanomamilerin yaşam alanlarını ve yaşamlarını tehdit edenler ise kaçak maden arayan İspanyol kökenli altın avcıları.

DEVLET SİSTEMİNDE YOKLAR

Venezuela ve Brezilya sınırı boyunca yaşayan 14 bin nüfuslu bu yerli halk, ülke yönetiminden, vergilerden ve yardımlardan habersiz yaşıyor. Devlet sisteminin tamamen dışında yaşamaları, güvenlikleriyle ilgili problemleri de görünmez kılıyor.

Venezuela hükümeti, silahlı güçleri belirli dönemlerde Amazon ormanı derinliklerine gönderiyor ancak bu operasyonlarda esas amaç; kaçak madencilerin çalışmalarını engellemek. 

Kaynak: Dünya

Venezuela Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title