Haberler

Boeing'e CIA Davası

Abone Ol

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, CIA'ye Terör Şüphelilerini Taşıması İçin Uçak Temin Ettiği Gerekçesiyle Havacılık Devi Boeing'in Söz Konusu Ünitesini Dava Etti.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’na (CIA) terör şüphelilerini taşıması için uçak temin ettiği gerekçesiyle havacılık devi Boeing’in söz konusu ünitesini dava etti.

CIA tarafından kaçırılan üç kişinin adına, California’nın kuzey bölgesinde açılan davada, Jeppesen Dataplan Şirketi suçlandı. 2002 Temmuz’unda kaçırılan Etiyopyalı Muhammed’in Guantanamo’da, 2004 yılında kaçırılan Elkassim Britel’in Fas’ta, 2002 Mayıs’ında kaçırılan Ahmed Agiza’nın ise Mısır’da tutulduğu bildirildi.

Merkezi New York’ta bulunan insan hakları örgütü, CIA’in yaptığı 70 kadar sefer için en az 15 uçağın Boeing’in Jeppesen adlı alt kolu tarafından temin edildiğini iddia ediyor. Kaçırılmalarının ardından farklı ülkelerdeki CIA tutukevlerinde zorla alıkonan ve işkenceye maruz kalan mağdurların hakkını savunan örgüt, bu kanunsuz sürece katkıda bulunan Jeppesen’in cezalandırılmasını ve tazminat ödemesini istiyor. İddialara göre Boeing yetkilileri, dört yıl boyunca gerçekleşen "yargısız infazın" sonucunda işkencenin de bulunduğundan haberdardı. ACLU Başkanı Anthony Romero, "Yargısız infaz kınanmalıdır. Bu, bir şirketin kar kalemi olarak görülemez" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title