Burma Yabancı Yatırımcıları Bekliyor
Asya Gelişim Bankası (ADB), on yıllardır ekonomik durgunluk yaşayan Burma'nın Asya'daki dinamik büyümeden faydalanabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Asya Gelişim Bankası (ADB), on yıllardır ekonomik durgunluk yaşayan Burma'nın Asya'daki dinamik büyümeden faydalanabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. ADB, bununla birlikte ülkenin kapsamlı ve sürdürülebilir bir gelişme için güven tesis etmesi gerektiğini söyledi.
Ordunun 1962'de darbe yapmasının ardından geçen yaklaşık yarım asırlık dönemde ekonominin kötü yönetilmesi ve yolsuzluklar ülkeyi, Asya'nın en fakir ülkelerinden biri haline getirdi. Kişi başına düşen gelir seviyesi, komşuları Kamboçya ve Vietnam'ın da altında olan Burma'da her dört kişiden biri fakirlik sınırının altında yaşıyor. Altyapısı bölgesel standartların altında olan ülkede, kırsal kesimdekilerin yüzde 30'u hala elektrikten yoksun yaşıyor.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen Burma, zengin doğal kaynaklara sahip. Ülkede, 8 trilyon feet küp doğal gaz rezervi bulunuyor. Ülke aynı zaman petrol yataklarına da sahip. ADB raporuna göre, Burma ayrıca zengin orman, su ve tarım kaynaklarını bünyesinde barındırıyor.
Burma Parlamentosu, ülkenin sahip olduğu kaynakların değerlendirilmesi amacıyla çeşitli sektörlerde yüzde 35 ila yüzde 49 yabancı kontrolünün öngörüldüğü yeni doğrudan yabancı yatırım yasasını onayladı.
Yasanın onaylanmasının ardından birçok yabancı yatırımcı gözlerini Burma'ya çevirdi. Bununla birlikte birçok yatırımcı hala Burma konusunda tereddütler yaşıyor. Bunların başında yatırımlar için gerekli altyapı eksiklikleri geliyor.
Siemens ve Caterpillar gibi uluslararası şirketler yatırım planları üzerinde çalışırken, birçok yabancı şirket yerel ortaklarla yatırıma gitmeyi düşünüyor.
Bir süredir Burma'da yatırım imkanları üzerinde araştırmalar yapan General Electric, yabancı yatırımcının önünü açan yasanın onaylanmasıyla ülkedeki özel hastanelere tıbbi ekipman satışına karar verdi.
Burma'nın başkenti Yangon da yerel ve yabancı yatırımcılar için yeni fırsatların ortaya çıkmasıyla birlikte ekonomik bir güç merkezine dönüşmeye başladı. Başkentte yüksek fiyatlı yeni lüks oteller açılırken, alışveriş merkezlerinin önüne yeni ATM cihazları yerleştiriliyor.
Ayrıca Türk Hava Yolları ve Air Asia gibi hava yolu şirketleri de Burma güzergahlarına yeni hatlar ekleyerek uçuş sayılarını artırıyor.
New York merkezli Eurasia Group Asya Direktörü Roberto Herrera-Lim, ülkedeki yabancı yatırım imkanları ve karşılaşılan sıkıntılarla ilgili olarak, "Biz siyasi danışmanlık firmayız. Şirketlere yatırım, çeşitli pazarlarda, özellikle de yükselen pazarlarda yatırım imkanları ve bunların sonuçları hakkında tavsiyelerde bulunuruz. Burma'da açıkçası temel sorun altyapı. Buna yollardan, limanlara ve iletişim alt yapısına kadar her şey dahil. Dolayısıyla altyapı eksikliklerinin giderilmesi, bu gelişim sürecinin ilk adımı olacak, çünkü alt yapı olmadan turizmi de, tarımı da geliştirmek güç olacak" diye konuştu.
Macquarie Üniversitesi'nde konuk ekonomi profesörü olan Sean Turnell, Burma'nın yatırımcıların ilgisini çekmeye başladığını belirterek, "Bu yüzden birçok yatırımcı Burma konusunda heyecanlı, uçaklar dolu, oteller dolu vs." yorumunda bulundu.
West Indochina şirketinin kurucusu ve yöneticisi Luc de Waegh ise, "Maalesef ekonomik bir mucize yok. Ekonomiyi yeniden inşa etmek zaman alıyor. Belli bir orta sınıf oluşturmak zaman alıyor. Zihniyeti değiştirmek zaman alıyor. Herkes ülkenin potansiyelinden bahsediyor, doğru böyle bir potansiyel var. Tüm tahminler, ülke ekonomisinin 2030'a kadar 250 milyar dolarlık bir büyüklüğe erişeceğini gösteriyor. Bu, o tarihde Vietnam'ın yarısı olacak, Tayland'ın ise sadece dörtte biri" diye konuştu. - YANGON