Çin'de Her Gün 4 Bin Kişi Hava Kirliliğine Bağlı Nedenlerden Ölüyor
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de hava kirliliğine bağlı nedenlerden her gün 4 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
ABD'nin California eyaletindeki Berkeley Üniversitesi araştırmacıları, Çin hükümetinin kısa süre önce yayımladığı hava kirliliği verilerini kullanarak yaptıkları çalışmada, her yıl 1,6 milyon Çinlinin hava kirliliğinin neden olduğu kalp ve akciğer hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydetti.
Araştırmayı yöneten Robert Rohde, Çin halkının yüzde 38'inin ABD Çevre Koruma Ajansı'nın "sağlıksız" olarak nitelediği hava kirliliği koşullarında yaşamını sürdürdüğüne dikkati çekti.
EVDE YAKILAN KÖMÜR EN ÖNEMLİ NEDENLERDEN BİRİ
Evlerde hem elektrik hem de ısınma için kömür yakılmasının hava kirliliğinin en önemli nedenlerinden biri olarak niteleyen Rohde, hava kirliliğinin özellikle başkent Pekin'in güneybatısında çok ciddi bir sorun haline geldiğini belirtti.
Çin'de genç yaşta ölümlerin yüzde 16'sından hava kirliliğinin sorumlu olduğunu gösteren çalışma, "PLOS One" dergisinde yayımlanacak.
Çevre örgütü Greenpeace de nisan ayında yaptığı açıklamada, Çin'deki 360 kentin, 2015'in ilk üç ayında ulusal hava kalitesi standartlarını yakalayamadıkları uyarısında bulunmuştu.
ALARM SEVİYESİ SARUDAN TURUNCUYA GEÇMİŞTİ
Havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranı geçen yıl Pekin'de birkaç kere 500'ü aşmış ve alarm seviyesi sarıdan turuncuya geçirilmişti. Bu oran, Dünya Sağlık Örgütü'nün kabul ettiği güvenilir eşik olan 25'in yaklaşık 20 katı. Çin'de hava kirliliği alarm sisteminde, mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere dört aşama uygulanıyor. 2022'de Pekin'de Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Çin hükümeti, hava kirliliği sorununu çözmek için harekete geçmiş, kömür kullanımına sınırlama getirmişti.