Haberler

Çinli bilim insanları çölü topraklaştırma teknolojisiyle verimli araziye dönüştürüyor

Güncelleme:
Abone Ol

Çinli bilim insanları, çölü topraklaştırma adı verilen yenilikçi bir teknik kullanarak ülkenin kuzeybatısındaki çorak çöl kumlarını uygun bir maliyetle verimli ve ekilebilir araziye dönüştürüyor. Chongqing Jiaotong Üniversitesi'nden Profesör Yi Zhijian ve ekibi, yıllarca süren araştırmalardan sonra 2013'te çöl kumuna su, hava ve gübre tutma açısından toprakla aynı kapasiteyi veren tekniğin patentini almıştı. Teknoloji, İç Moğolistan ve Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde uygulandı ve tarıma elverişli arazilere dönüştürüldü.

Bir grup Çinli bilim insanı, "çölü topraklaştırma" adı verilen yenilikçi bir teknik kullanarak ülkenin kuzeybatısındaki çorak çöl kumlarını uygun bir maliyetle verimli ve ekilebilir araziye dönüştürüyor.

Chongqing Jiaotong Üniversitesi'nden Profesör Yi Zhijian ve ekibi, yıllarca süren araştırmalardan sonra 2013'te çöl kumuna su, hava ve gübre tutma açısından toprakla aynı kapasiteyi veren tekniğin patentini almıştı.

İlk test alanı İç Moğolistan'daki Ulan Buh Çölü'nde kuruldu ve ekip buradaki kumun daha az suya ihtiyaç duyarak, işlenmemiş test alanlarına göre daha yüksek verim sağladığını gördü.

SES 1 (Çince): Lİ YA, Chongqing Jiaotong Üniversitesi'nin çölü topraklaştırma ekibi görevlisi:

"Arkamda gördüğünüz alan, çöl ekolojik restorasyon bölgesi. 2017'de buraya tohum ektik, sonrasında sadece birkaç kez su verildi. Sulama için 50 metreküpten az su kullanıldı. Ondan sonra bu bitkiler, insan müdahalesi olmadan sadece doğal yağışlarla büyüdü.

Burada yere bastığımızda, orijinal çöl kumundan tamamen farklı olarak ayaklarımızın altında yoğun bir toprak dokusu hissediyoruz."

Söz konusu teknoloji daha sonra Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde de uygulandı.

Çin'in en büyük çölü ve dünyanın en kurak bölgelerinden biri olan Taklamakan Çölü'nde, yaklaşık 10.000 mu (yaklaşık 666.67 hektar) büyüklüğündeki çöl arazisi tarıma elverişli alana dönüştürülerek yonca ve diğer mahsuller yetiştirildi.

SES 2 (Çince): WANG ZHİXİANG, Chongqing Jiaotong Üniversitesi'nin çölü topraklaştırma ekibi görevlisi:

"Bu yıl Mayıs ayı sonunda ilk hasadı topladık, şimdi yoncalar tekrar filizleniyor. Yaklaşık bir ay içinde yeniden biçeceğiz. Bu ekim üssünde yılda üç kez hasat yapabiliyoruz."

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Chongqing'den bildiriyor. (XHTV)

Kaynak: Xinhua / Dünya

Moğolistan Uygur Çöl Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title