- Danimarka'da 2010'Da Yaşananlar
- Danimarka'da 2010'Da Yaşananlar Ünsal Turan - Kopenhag / Dha Danimarka'da Yaşayan Türkler İçin 2010 Yılı Yine Kısıtlamalar Ve Zorluklar İçeren Bir Yıl Oldu
- DANİMARKA'DA 2010'DA YAŞANANLAR
Ünsal TURAN - KOPENHAG / DHA
Danimarka'da yaşayan Türkler için 2010 yılı yine kısıtlamalar ve zorluklar içeren bir yıl oldu. Liberal Parti, Muhafazakar Parti koalisyon hükümeti, aşırı sağ Danimarka Halk Partisi'nin talepleri doğrultusunda göçmenlere yönelik bir dizi kısıtlamalar getirdi.
Hükümetin çıkardığı yeni yasalar doğrultusunda 300 göçmen, geri dönüş primi uygulamasından yararlanarak ülkesine geri döndü.
15 Aralık tarihinden itibaren hükümet Bosna Hersek ve Arnavutluk vatandaşlarına uygulanan vizeyi kaldırdı.
2 Haziran 2010 tarihinden itibaren süresiz oturma ve çalışma izni yasasında yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi. Yeni değişikliğe göre bundan böyle süresiz oturma ve çalışma izni almak isteyenler dil sınavına girecek ve puan kazanacaklar. Ülkeye yeni gelen göçmenler 3 ay içinde sınava girecekler, sınavda başarılı olanlara oturma izni verilecek, başarılı olamayanlar ülkesine dönecek Danimarka'ya uyum sağlamış Türklerin ülkeye getirecekleri eşleri sınavdan muaf tutulacak.
Aile birleşiminde 24 yaş sınırı yerini puan sistemine bıraktı. Aile birleşiminden yararlanmak isteyen 24 yaşın altındaki gençler 120 puan, 24 yaşın üzerindekiler 60 puan toplamak zorunda kalacaklar. Hükümetin aldığı karara göre, göçmenlerin yoğun yerleşim bölgelerinde binaların çoğu yıkılacak ve göçmenler Danimarkalıların yoğun yaşadıkları bölgelere taşınmak zorunda bırakılacak. 2010 'da kabul edilen yasalardan biri de işsizlik yardımı yasası. Bundan böyle işsizlik yardımı alabilmek için son 3 yılda en az 52 hafta çalışmış olma şartı aranacak. Eski uygulamada bu süre sadece 26 hafta idi.
2010'da çıkarılan yeni yasaya göre Danimarka makamları Türkiye'de ajanlar bulundurup, Türklerin mal varlıkları ve banka hesaplarını araştıracak. Amacın sosyal dolandırıcılığı önlemek olduğu söyleniyor. Aynı yasa gereği havalanlarında ve sınırlarda göçmenlere, özellikle Türklere yönelik kontroller arttırıldı. Danimarka'da yaşayan Türkler, Türkiye'de 2 aydan fazla kalmak istemeleri durumunda, belediyeye, Türkiye'de ne kadar süre kalacakları, geçimlerini ne ile karşılayacakları konusunda bilgi vermek zorunda kalacaklar. Danimarka Parlamentosunda Sosyal Demokrat Parti'den Yıldız Akdoğan ve Sosyalist Halk Parti'den Özlem Sara Çekiç hiç şüphesiz Türklerin gururu olmaya devam ettiler. Her iki milletvekili de çeşitli derneklerden Türk vatandaşlarını parlamento çatısı altında kabul edip, parlamentonun çalışmaları, kendi çalışmaları hakkında bilgilendirdiler. Akdoğan ve Çekiç, Türk derneklerini ziyaret ederek yeni yasalar hakkında bilgi sundular. İki milletvekili, ülke çapında bir çok panel ve toplantıya konuşmacı olarak katıldılar. Danimarka'da ilk Türk asıllı milletvekili olma özelliğine sahip Sosyal Demokrat Partili Hüseyin Araç da hamileliği nedeniyle bir dahaki seçime kadar doğum iznine ayrılan Kirsten Brösböll'ün yerine tekrar parlamentoya dönünce Türk asıllı milletvekili sayısı 3'e yükseldi.
Türkiye'nin yeni Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek 2009 aralık ayında yapılan iklim zirvesi öncesi geldiği Danimarka'da Kraliçe Margrethe'ye itimatnamesini verdikten sonra asıl faaliyetlerine, resmi tamaslarına yeni yılda yani 2010 yılında başlayabildi. Bütün bu saydıklarımız getirilen kısıtlamaların sadece bir kısmı. Bir de geriye dönüp diğer gelişmelere baktığımızda 2010'da bazı faaliyetler şöyleydi:
23 ocak tarihinde Danimarka Türk Diyanet Vakfı glostrup şehrindeki yeni binasının açılışını yaptı. Açılışta, Dinayet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Danimarka Uyum Bakanı Birthe Rönn Hornbeck, Büyükelçi Berki Dibek, Türk asıllı siyasetçiler, sivil toplum örgütleri temsilcileri hazır bulundular.
27 ocak tarihinde Kraliçe II.Margrethe'nin verdiği yeni yıl yemeğine Yıldız Akdoğan ve Özlem Çekiç ilk kez katıldılar. Yemekte Özlem Çekiç, Veliaht Prenses Mary ile aynı masada yan yana oturtuldu. 29 ocakda Kopenhag'da düzenlenen Turizm Fuarında, Türkiye, Turizm Tanıtma ve Kültür Müşavirliği, THY, Tyrkiet Eksperten-Scanway, Nazar ve Türkiye'den gelen turizm kuruluşları tarafından tanıtıldı. 22 şubat tarihinde Veliaht Prens Frederik ve ailesinin yaşayacağı yeni restore edilen Frederik 8.Pale sarayı seçilmiş bazı basın mensuplarına tanıtıldı. Tanıtımda Türk medyasından sadece Hürriyet kabul edildi.
8 mart kadınlar günü her yıl olduğu gibi yine düzenlenen yürüyüşler, konferanslar ve eğlencelerle kutlandı.
12 mart'ta Helsingör şehrinin yeni belediye başkanı Türk derneği ve camiini ziyaret ederek Türklerle tanıştı. 15 mart'ta Başbakan Lars Lökke Rasmussen yanına Hürriyet'i de alarak Taastrup şehrinde, göçmen çocukların eğitim gördüğü okulları ziyaret etti.
19 mart ise üzüntülü bir olayın anma günüydü. 19 Mart 2008'de 3 ırkçı genç tarafından gazete ve reklam dağıtırken öldürülen Deniz Özgür Uzun, öldürüldüğü mevkide, annesi, babası ve yakınlarının katıldığı küçük bir törenle anıldı.
28 mart'ta ise Helsingör Türk Derneğinin organizesi ile 60 öğrenci Türkiye'ye eğitim gezisine gitti.
2 nisan'da Türk öğrenci Döne Kökten'e eğitimdeki başarısı, öğretmen ve arkadaşları ile uyumu nedeniyle Danimarka'nın en anlamlı ödülü olan ünlü masal yazarı Hans Christian Andersen ödülü verildi. 16 nisan'da Kraliçe II.Margrethe doğum gününü Amelienborg sarayının balkonundan halkı selamlayarak kutladı. 23 nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da Albertslund şehrinde 4 bin kişinin katılımı ve Atilla Taş konseri ile kutlandı.
30 nisan'da Sosyal Demokrat Parti'nin en önde gelen politikacılarından Mogens Lykketoft Albertslund şehrinde Türk derneğini ziyaret ederek vatandaşlarımızın sorunlarını dinledi ve Rasmussen hükümetlerinin getirdiği bir çok kısıtlamanın kendi iktidarlarında kaldırılacağı sözünü verdi. 11 mayıs Türkler için yine gurur günüydü. Bekir Bozkurt adındaki Türk genci marangozluk okulunda gösterdiği başarı nedeniyle yılın öğrencisi seçildi ve Kraliçe II.Margrethe'nin elinden iki madalya aldı. 21 mayıs'da ise Kopenhag'da düzenlenen karnaval, Rio'yu aratmadı
6 haziran tarihinde Kopenhag Belediye sarayıönünde düzenlenen Türk gününde, izleyiciler Ayna grubu ve Türk sanatçıların gösterileri ile coşarken, meydanda Türk mutfağı, el işleri ve Türkiye'nin tanıtımı yapıldı. 20 haziran Danimarka Türk Diyanet vakfı binasında düzenlenen toplantıda Danimarka'da polis, avukat, savcı olma başarısını göstermiş gençler ile Büyükelçilik mensupları biraraya geldiler. 23 haziran tarihinde Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, Marienborg başbakanlık konutunu ilk kez halka açarak bahçesinde halk festivali düzenledi
19 haziran'da ünlü eğlence parkı Bakken'de her yıl olduğu gibi Noel Babalar kongresi düzenlendi. Kongreye dünyanın her bölgesinden Noel Babalar katıldı.
15 kasım Hürriyet için önemli bir tarih oldu. 2005 yılında yaşanan karikatür krizinden bugüne hiç bir Müslüman medyasına konuşmayan Karikatürist Kurt Westergaard Hürriyet'e özel röportaj verdi.
24 kasım'da yabancılar dairesi, 1 temmuz'da yörürlüğe giren ve Danimarka'da oturum almak isteyenlere uygulanan dil testi konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk kez Türkiye'nin 1963 yılında Avrupa Ekonomik topluluğu ile yapmış olduğu anlaşmalar gereği, Danimarka'ya uyum sağlamış Türk vatandaşlarının eşlerinin dil testine tabi olmayacağı açıklandı. 6-7-8 aralık tarihlerinde Kopenhag'da AB Başmüzakerecisi ve Devlet Bakanı Egemen Barış'ın katıldığı ve sunuculuğunu ünlü manken Tülin Şahin'in yaptığı Türk günleri düzenlendi.
17 Haziran'da Kopenhag şehir mahkemesi, iklim zirvesinde göstericileri kanunsuz şekilde gözaltına alan polisi tazminat ödeme cezasına çarptırdı. Yine aynı gün, polisin iklim zirvesi sırasında gazetecileri de coplaması için amirleri tarafından emir verildiğine dair ses kayıtları ortaya çıktı.
Danimarka 2010 yılının son günlerini, son 100 yılın en soğuk mevsimi olarak geçirdi ve ülkede ısı eksi 21 dereceye kadar düştü. İki hafta boyunca kar yağışı devam etti. Hayat felce uğradı. Ancak herşeye rağmen Danimarkalılar Noel'i karlı geçirmenin sevincini yaşadılar.