Davulla Uğurladılar
Lübnan'da Siyasi Partilerin Uzlaşamaması Sonucu Seçimlerin Beş Kez Ertelenmesinin Ardından, Görev Süresi Önceki Gece Yarısı Sona Eren Suriye Yanlısı Cumhurbaşkanı Emil Lahud, Devlet Başkanlığı Sarayından Yerini Boş Bırakarak Ayrıldı. Lahud Muhalifleri İse Sokaklara Dökülerek Davullu, Darbukalı Kutlama Yaptı.
Lübnan’da siyasi partilerin uzlaşamaması sonucu seçimlerin beş kez ertelenmesinin ardından, görev süresi önceki gece yarısı sona eren Suriye yanlısı Cumhurbaşkanı Emil Lahud, devlet başkanlığı sarayından yerini boş bırakarak ayrıldı. Lahud muhalifleri ise sokaklara dökülerek davullu, darbukalı kutlama yaptı.
BAŞKENT Beyrut’taki Baabda Sarayı’nda personele veda eden Cumhurbaşkanı Emil Lahud, ABD’nin desteklediği Fuad Sinyora hükümetinin gayrimeşru ve anayasaya aykırı olduğunu da öne sürdükten sonra, askeri marş eşliğinde bir arabaya binerek saraydan ayrıldı.
Hükümet ise, Lahud’un gider ayak ilan ettiği olağanüstü hali reddetti. Batı yanlısı Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, hükümetin, Lahud’un halefinin yokluğunda, başkanlık yetkilerini üstlendiğini açıkladı. Devletin tehlikede olmadığını da belirten Sinyora, endişe duyulacak bir durum ve Lübnan halkının geçmişin acılarını yeniden yaşamak arzusunda olmadığını çok iyi bildiklerini ifade etti.
Bazı Lübnanlılar, Lahud’un gidişini kutladı. Sevinç gösterisi yapan bir Lübnanlı, "Bayram yapıyoruz, çünkü Lahud’un dönemi Lübnan tarihinin en karanlık dönemiydi. Refik Hariri dahil, birçokları onun döneminde şehit düştü" dedi. Lahud muhalifleri, sokaklarda havai fişek patlatıp, davullu, darbukalı kutlama yaptı.
SORU-CEVAP
Niye anlaşamıyorlar
LÜBNAN’da cumhurbaşkanı seçimiyle bir kez daha gün yüzüne çıkan siyasi kriz, ülkedeki siyasi sistemden kaynaklanıyor. Dini cemaatlere ayrılan kotaların karmaşık dağılımına ve uzlaşma geleneğine dayanan bu siyasi yapıda, hiçbir çoğunluk azınlığa iradesini kabul ettiremiyor. Meclisteki Suriye karşıtı çoğunluk ve Şam ile Tahran’ın desteklediği muhalefet, yeni cumhurbaşkanının seçilmesi konusunda anlaşamıyor.