Dünya ABD'deki çalışmayı konuşuyor! Virüse karşı en etkili aşı antikor seviyesini 76 kat artıran Moderna oldu
Dünya yaklaşık 2 yıldır koronavirüsle mücadele ederken, virüse karşı elimizdeki en kuvvetli silah olan aşılarla ilgili yapılan son çalışma gündem yarattı. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edilen, Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson aşılarının mercek altına alındığı çalışmaya göre, virüse karşı en çok antikor üreten aşı Moderna oldu. Antikor seviyeleri J&J güçlendiriciden sonra 4 kat, Pfizer güçlendiriciden sonra 35 kat ve Moderna güçlendiriciden sonra 76 kat arttı.
Dünya koronavirüsle mücadelesine hız kesmeden devam ederken, bugüne kadar yaklaşık 5 milyon kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Dünya genelinde çeyrek milyara yakın kişiye bulaşan virüs pandeminin başından beri bilimin merceğinde. Neredeyse bilim insanları mesailerinin çoğunu bu virüsü yenmeye ayırmış durumda.
BİLİM DÜNYASINI SARSAN HABER
Bunun da meyvelerini almaya devam ediyoruz. Virüse karşı elimizdeki en kuvvetli silah olan aşıları bu çalışmalara borçluyuz. Bilim dünyasından gelen son haber ile virüse karşı en etkili aşı belli oldu.
3 AŞI MERCEK ALTINA ALINDI
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilen çalışma ülkede kullanılan 3 aşı olan Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson (J&J) aşılarını mercek altına aldı.
Çalışma kapsamında hangi aşının takviye doz olarak uygulandığında daha etkili olduğu belirlendi. Buna göre, orijinal olarak J&J ile aşılanmış kişilerde, antikor seviyeleri bir J&J güçlendiriciden sonra 4 kat, Pfizer güçlendiriciden sonra 35 kat ve Moderna güçlendiriciden sonra 76 kat arttı.
MODERNA AŞISI OLANLARIN ANTİKOR DÜZEYİ DAHA YÜKSEK
Aynı çalışmada başlangıçta Moderna aşısı alanların antikor düzeylerinin, başlangıçta Pfizer veya J&J alanlara kıyasla 'uygulanan destekleyici aşıdan bağımsız olarak' daha yüksek olduğu belirtildi.
ÇALIŞMA HENÜZ ONAYLANMADI
458 yetişkin üzerinde yapılan çalışma takviye dozlardan 15 gün sonra antikor seviyelerini analiz ederek bu sonuçlara ulaştı. Ancak söz konusu çalışma henüz hakemli bir bilim heyeti tarafından onaylanmadı.