Haberler

Bilim insanlarını gece uyutmayan keşif! Eğer mumya tahmin edilen gibiyse tarih yeniden yazılacak

Güncelleme:
Abone Ol

Kahire'nin güneyindeki Sakara yakınında yer alan bir noktadaki mezardaki mumya keşfi, bilim insanlarını ayağa kaldırdı. Eğer bu gerçekten Eski Krallık'tan kalma bir mumyaysa, mumyalamayla ve Eski Krallık tarihiyle ilgili tüm kitaplar gözden geçirilmek zorunda kalınacak.

Mısır'ın başkenti Kahire'de bilim dünyasını çok yakından ilgilendiren bir keşif gerçekleştirildi. Kentin güneyindeki Sakara yakınlarındaki "Firavun'un tek arkadaşı" yazısının bulunduğu bir mezarda ortaya çıkarılan ve 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen mumya, Eski Krallık'tan kalma ise krallık tarihi ve mumyalama ile ilgili kitaplar yeniden yazılacak.

MUMYALANAN EN ESKİ İNSAN

Independent Türkçe'de yer alan habere göre Khuwy adlı yüksek rütbeli bir asilzadeye ait olduğu belirlenen kalıntılar, aslında 2019'da bulunmuştu. Mumyalanarak bugüne ulaşmayı başaran cesedin şimdiye dek keşfedilen, karmaşık tekniklerle yapılmış en eski Mısır mumyalarından biri olduğu anlaşıldı.

"FİRAVUN'UN TEK ARKADAŞI"

Kalıntılar, Kahire'nin güneyindeki Sakara'ya yakın noktada, "Firavun'un tek arkadaşı" yazısının bulunduğu bir mezarda ortaya çıkarılmış ve yaklaşık 4 bin 400 yıl öncesine, Mısır'ın Eski Krallık adı verilen dönemine tarihlenmişti.

"KİTAPLARIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKECEK"

Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nden Profesör Selime İkram, "Bu gerçekten Eski Krallık'tan kalma bir mumyaysa, mumyalamayla ve Eski Krallık tarihiyle ilgili tüm kitapların gözden geçirilmesi gerekecek" diye konuştu.

"TAMAMEN FARKLI BİR İZLENİM VERİYOR"

Mumya uzmanları Eski Krallık'ta bu işlemin çok basit olduğunu ve her zaman başarıyla tamamlanamadığını düşünüyordu. Örneğin beynin çıkarılmadığı ve yalnızca ara sıra iç organların çıkarıldığı görüşü hakimdi. "Gerçekten de ölen kişinin içinden çok dış görünüşüne önem verilirdi" diyen İkram, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ayrıca şimdiye dek kayıtlara geçen Eski Krallık mumyalarında reçinelerin kullanımı çok daha sınırlı. Bu mumya ise reçineler ve tekstil ürünleriyle yapılan, tamamen farklı bir mumyalama izlenimi veriyor. Aslında daha çok bin yıl sonra bulunan mumyalara benziyor.

BELGESELLERE DE KONU OLACAK

Söz konusu keşif, National Geographic'in 7 Kasım'da başlayacak Mısır'ın Kayıp Hazineleri (Lost Treasures of Egypt) isimli belgesel serisinde de işlenecek. Keşif, 28 Kasım'da Mumyaların Yükselişi (Rise of the Mummies) adı verilen 4. bölümde yer alacak.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Bilim İnsanı Kahire Mısır Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (7)

ferfer :

bilim insanları hep ayağa kalkıyo ne kadar saygılı bu adamlar ya ufff

Yanıtla25174
Onder Yildiz:

uyuyamıyorum nasıl bir keşif böyle...

Yanıtla29124
Onder Yildiz:

evet uyuyamıyorlar gece gündüz.

Yanıtla1257
fatih keskinsoy:

Allah askina ölüye sayginiz olsun bari.tamam sen uyumuyorsan meftanin ne sucu var?

Yanıtla1839
Bedirhan batur:

Allahım nasıl bişey bu ya bı haftadır gözüme uyku girmiyor????

Yanıtla717
Erkan Erat:

Eee sonra

Yanıtla410
Said SUCU:

Gercek tarihi Çocuklarımıza yetiştirin.Goruldugu kadariyla da Daha neler neler çıkacak. Ayarlayın bunları.

Yanıtla26
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title