Haberler

Dünyada en fazla mülteciye sahip olan ülkeler belli oldu! Zirvede Türkiye yer alıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, "Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğitimler 2022" başlıklı raporu yayımlandı. Buna göre Türkiye, resmi rakamlara göre yaklaşık 3,6 milyon mülteciyle dünya genelinde en fazla mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke oldu. Öte yandan raporda, tüm mültecilerin ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan diğer kişilerin 6,5 milyon ile Suriye, 5,7 milyon ile Ukrayna ve 5,7 milyon ile Afganistan'dan geldiğinin altı çizildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) "Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğitimler 2022" başlıklı raporu yayımlandı. Raporda, geçen yıl 2021 sonuna göre yaklaşık 19 milyon artan zorla yerinden edilenlerin sayısının 108,4 milyona yükseldiği belirtildi. Bu rakamların 62,5 milyonu ülke içinde yerinden edilenleri, 35,3 milyonu mültecileri, 5,4 milyonu sığınmacıları, 5,2 milyonu da uluslararası korumaya ihtiyaç duyan bireyleri kapsadığı ifade edildi.

YÜZDE 70'İ KOMŞU ÜLKELERDE YAŞIYOR

Düşük ve orta gelirli ülkelerin, dünya genelindeki mültecilerin ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanların yüzde 76'sına ev sahipliği yaptığı bildirildi. En az gelişmiş ülkeler zorla yerinden edilenlerin yüzde 20'sine ev sahipliği yaparken, mülteciler ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanların yaklaşık yüzde 70'nin komşu ülkelerde yaşadığı kaydedildi.

TÜRKİYE, EN FAZLA MÜLTECİ NÜFÜSA EV SAHİPLİĞİ YAPAN ÜLKE

Raporda, Türkiye'nin yaklaşık 3,6 milyon mülteciyle dünya genelinde en fazla mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke olduğunun altı çizildi. Türkiye'yi, 3,4 milyon ile İran, 2,5 milyon ile Kolombiya ve 2,1 milyon ile Almanya takip etti. Ulusal nüfuslarına göre, Aruba Adası (nüfusunun 6'da 1) ve Lübnan'ın (nüfusunun 7'de 1'i) en fazla sayıda mülteciye ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan diğer insanlara ev sahipliği yaptığı kaydedildi.

EN FAZLA BAŞVURU ALAN ÜLKE ABD

Raporda, dünya nüfusunun yüzde 30'unu oluşturan çocukların, zorla yerinden edilenlerin yüzde 40'ını temsil ettiği bildirildi. Dünya genelinde 2022'de toplam 2,6 milyon sığınma başvurusu yapılırken, ABD'nin 730 bin 400 kişiyle en fazla başvuru alan ülke olduğu ifade edildi. ABD'yi 217 bin 800 ile Almanya takip ederken, Costa Rika, İspanya ve Meksika'nın bu alanda ilk 5'te olduğu belirtildi.

SURİYE, UKRAYNA VE AFGANİSTAN BAŞI ÇEKİYOR

Raporda, tüm mültecilerin ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan diğer kişilerin 6,5 milyon ile Suriye, 5,7 milyon ile Ukrayna ve 5,7 milyon ile Afganistan'dan geldiğinin altı çizildi. Buna göre korumaya ihtiyaç duyanların yüzde 52'si bu 3 ülkeden geldi.

Dünya genelindeki toplam mülteci sayısının yüzde 35 artışla (8,9 milyon kişi) 2022'nin sonunda 34,6 milyona ulaştığı da belirtildi. Bu artışın büyük ölçüde ülkelerindeki savaştan kaçan Ukraynalı mülteciler ile İran ve Pakistan'daki Afganların sayısının revize edilmiş tahminlerinden kaynaklandığı da vurgulandı.

6 MİLYON KİŞİ ÜLKESİNE GERİ DÖNDÜ

Raporda, 5,7 milyon ülke içinde yerinden edilmiş kişi ve 339 bin 300 mülteci dahil yerinden edilmiş 6 milyondan fazla kişinin, 2022'de ülkelerine döndüğü aktarıldı. 114 bin 300 mültecinin, sığınma başvurusu yapılan ülkeden onları kabul eden başka bir ülkeye transfer edildiği belirtilen raporda, bu oranın da bir önceki yıla göre yarı yarıya arttığı ifade edildi. BMMYK'nin de 116 bin 500 mülteciyi yeniden yerleştirme için ülkelere teslim ettiği bilgisi paylaşıldı.

Raporda görüşlerine yer verilen BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, "Bu rakamlar bize bazı insanların çatışmaya girmek için çok hızlı ve çözüm bulmak için çok yavaş olduğunu gösteriyor. Sonuç, evlerinden zorla koparılan milyonlarca kişinin her biri için yıkım, yerinden edilme ve ıstıraptır." ifadelerini kullandı.

Raporda, 2022'de çözüm bulunan mülteci ve yerinden edilmiş kişilerin sayısı bir önceki yıla göre artarken, kalıcı çözümler için parlak bir tablonun olmadığı kaydedildi.

Kaynak: AA / Dünya

Birleşmiş Milletler Afganistan Türkiye Ukrayna Suriye Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (51)

mahalle sakini:

Elhamdülillah zülmedilenlere edilen yardım çevremizde cehennem yaşanırken avrupa amerika bile kıtlıkla enerji sıkıntısıyla boğuşurken bizim rahatlık içinde yaşamamıza sebep olur. Zamlardan şikayet en çok edenler ailesinde 2 araba ceplerinde iphone'larla gezenler.

Yanıtla35255
ndeniz:

ailemde araba yok, cebimde 2 yıllık iphone se (2020) var. bozulursa diye çok korkuyorum. sizde fazla araba varsa verir misiniz? tuzunuz kuru gibi görünüyor. şimdiden çok teşekkürler.

11131
metin:

haklısın, kapımız tüm orta doğuya açık buyursunlar gelsinler bedava ülke. zamanında kanla almışız ama sorun değil. ABD Avrupa da kıskanmayı bıraksın bizi her ailede 2 araba her cepte bir iphone var.

10107
Dengiz Elm:

Sen neden yaşıyorsun ki!

894
Ali ihsan:

telefon almayı lüks bulan bu arkadaşa yaşama şansı sunmamışlar hiç veya çok iyi yaşıyor. bahsettiğin ülkeler 1 ay çalışarak 3 tane alırken sen 4 ay çalışıp 1 tane alabiliyorsun

590
Gelir Geçer Her şey:

Gönlümüz yüreğimiz açık gelsinler. Onlar muhacir biz ensar. Müslümanlar arasında sınır olmaz. Sınırlar kaldırılmalı.

Yanıtla28032
ölümlü insan:

Senin yaşadığın yer nerde kardeşim söyle Ensar kardeşlerimizi Senin evinde misafir edelim.

8148
Nova Rakun:

Al evine o zaman 3 beş tane muhacir bu millet ne çekiyor kafanız ayık değil sizin

4124
Cevap :

Sınırlar yol geçen hanı gibi olunca ve merdiven dayayıp çıkanlar olduğu sürece daha çok mülteci gelir.

Yanıtla16204
Ertuğrul Çelik:

artık her yerdeler çok ozguvenlilr. istedikleri gibi nargile içip karı kız kesebiliyorlar. kurallar kanunlar umurlarında bile değil . 10 yıl içinde bunların sorunları 100 katına çıkacak ! Artık bir an önce önlem alınması lazım !

Yanıtla9193
Tüm 51 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title