Erken Ölüme Yol Açan Sebepler
Fiziksel ve ruhsal sağlık üzerine yapılan bilimsel araştırmalarda, iyimser insanlar uzun yaşarken, kötümser kişilerin erken öldükleri ortaya çıktı.
İyimserlik ile fiziksel ve ruhsal sağlık arasındaki ilişkiyi inceleyen bilimsel araştırmalara göre, iyimserler uzun yaşarken, kötümserler konforsuz bir hayat sürüyor, hatta erken ölüyorlar! Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak, bu ilginç ve düşündürücü araştırmaların sonuçlarını sizler için kaleme aldı:
KÖTÜMSERLER KALPTEN GİDİYOR
"Birçok araştırma, kötümserliğe kıyasla, iyimserlik ve fiziksel sağlık arasında doğru orantılı bir ilişki olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, iyimserliğe zıt olarak, kötümserlik ve aşırı derecede fiziksel sağlık şikayetleri arasında da bir doğru orantı olduğu kanıtlanmıştır. İleri yaşlardaki (65-85 yaşları arası) kadın ve erkek denekler üzerinde yapılan bir araştırmada, iyimser bir mizaca sahip olan kişilerde genel anlamda ölüm riskinin, özel olarak da kalp-damar sağlığı hastalıklarına bağlı ölüm riskinin daha az olduğu görülmüştür. Bu veriler, daha sonra 64-84 yaşları arasında sadece erkek denekler üzerinde yapılan boylamasına araştırmada da doğrulanmış ve iyimser bir mizaç ve kalp-damar sağlığı hastalıklarına bağlı ölüm riski arasında ters orantı olduğu belirlenmiştir.
İYİMSERLERDE ÖLÜM RİSKİ YÜZDE 50 DAHA AZ
15 yıl süreyle yapılmış başka bir araştırmada göre, iyimser kişilerde, kalp ve damar hastalıklardan ölüm riski yüzde 50 daha az çıkmıştır. Menopozu takip eden üç yılda damar hastalıklarının, kötümser kadınlara kıyasla, iyimser bir mizaca sahip kadınlarda daha yavaş ilerlediği de görülmüştür.
KANSER VE AIDS'E KARŞI İYİMSERLİK
Kanser hastaları araştırmasına göre, kötümser bir mizaca sahip genç göğüs kanseri hastalarında erken ölümler meydana gelmektedir. Baş ve boyun kanseri vakalarında ise, iyimser mizaçlı hastaların, kötümser hastalara göre, hastalığın ilk teşhisinden itibaren geçen bir yıl içinde hayatta kalma oranları daha yüksektir. İyimser bir mizaç, stresli durumlarla baş etmede daha az kaçınmacı tutum ve daha düşük seviyede depresyon, AIDS hastalarında tedavinin olumlu seyrine katkıda bulunuyor.
İYİMSERLER ÇABUK İYİLEŞİR
İyimser insanların, kendilerinden daha az iyimser ve hatta kötümser kişilere göre daha yüksek bir yaşam kalitesine sahip oldukları kanıtlanmıştır. Çok ciddi patolojik vakaların varlığında, iyimser hastaların, kötümser hastalara göre stresli durumlara daha iyi uyum sağlayabildikleri, bunun da genel yaşam kaliteleri üzerinde olumlu bir etki yaptığı belirlenmiştir.
İYİMSERLER DAHA YÜKSEK YAŞAM KALİTESİNE SAHİP
Birçok bilimsel araştırma, iyi bir yaşam kalitesinin kişinin değişik durumlara uyum sağlaması ve hedeflerini değişen şartlara göre yeniden belirlemesinde önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bir hedefin başarılamamasının ardından (örneğin sağlıklı kalmak için sürekli çaba harcamanıza rağmen hasta olmanız gibi) ortaya çıkabilecek olumsuz psikolojik ve fizyolojik etkilerden kaçınmak ya da bunların etkisini en aza indirmek mümkündür. Kişi, gerçekleşmesi mümkün olmayan hedeflerden kendini uzaklaştırarak ve çabalarını ulaşılması daha mümkün hedefler üzerinde yoğunlaştırarak yani bir nevi öz düzenleme ile bunu başarabilir.
MANTIKSIZ İYİMSERLER
Bir de mantıksız iyimserler var! Gerçekdışı iyimserliğe sahip deneklerin, kötümser deneklere göre, sağlıklarıyla ilgili konularda kendilerini daha az risk altında gördükleri belirlendi. Dahası, bu denekler kendilerinin olası sağlık problemlerini engelleyebilecek güçte olduklarına inanıyorlar.