Haberler

Eski Liberya Cumhurbaşkanı Taylor, Suçlu Bulundu

Abone Ol

Eski Liberya Cumhurbaşkanı Charles Taylor, Sierra Leone'de yaşanan vahşet nedeniyle yargılanmak üzere çıkarıldığı Lahey'deki Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi'nde suçlu bulundu.64 yaşındaki Taylor, Sierra Leone ve Liberya'daki 1990'lı...

Eski Liberya Cumhurbaşkanı Charles Taylor, Sierra Leone'de yaşanan vahşet nedeniyle yargılanmak üzere çıkarıldığı Lahey'deki Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi'nde suçlu bulundu.

64 yaşındaki Taylor, Sierra Leone ve Liberya'daki 1990'lı yıllarda 250 binden fazla insanın hayatını kaybettiği çatışmalarda, aralarında cinayet, tecavüz, çocukların askere alınması ve cinsel köleliğin de bulunduğu 11 ayrı suçla itham edildi. Suçlamaları reddeden Taylor, savaş suçları nedeniyle yargılanan ve suçlu bulunan ilk Afrikalı lider oldu.

1997'den 2003'e kadar Liberya Cumhurbaşkanı olan Taylor, komşu ülke Sierra Leone'de 11 yıl süren sivil savaşta, Devrimci Birleşik Cephe (RUF) isyancılarını destekleyerek 50 bin kişinin ölümüne sebep olmakla suçlandı. Savcılık, RUF'un 1999 yılındaki ateşkes anlaşmasını baltalayarak savaşın 3 yıl uzamasına neden olduğunu ve Taylor'un örgüte Sierra Leone'deki 'Kanlı Elmas' madenlerine karşılık olarak destek sağladığını söyledi. RUF'a mensup savaşçılar daha önce tecavüz, işkence ve terörizm gibi insanlığa

karşı suçlar nedeniyle hüküm giymişti. Savaş sırasında siviller RUF savaşçıları tarafından elleri ya da kolları kesilerek sakat bırakılmıştı.

Duruşmada tanıklık yapanlar, sivillere korku salmak amacıyla çocukların ve hamile kadınların vurularak öldürüldüğünü, karınlarının deşildiğini ya da sakat bırakıldığını söyledi. Mahkemenin bu suçları Taylor'la ilişkilendirme çabası içinde olduğu görüldü.

Taylor, suçlu bulunduğunu belirten karar açıklanırken hiçbir duygu belirtisi göstermedi. Mahkeme jürisi Taylor'un cezasının 16 Mayıs'ta yapılacak duruşmada açıklanacağını belirtti.

İnsan hakları savunucuları, Birleşmiş Milletler'e bağlı Sierra Leone Savaş Suçları Mahkemesi'nin, en güçlü liderlerin bile işlediği suçlardan dolayı yargılanabileceğini gösterdiğini belirtiyor.

Suçlu bulunan Eski Liberya Cumhurbaşkanı Charles Taylor, gözaltında tutulduğu Lahey'deki lüks yaşantısının aksine İngiltere'de yüksek güvenlikli bir hapishanede mahküm edilecek. Taylor'ın davası, güvenliğinin garanti altında olmaması nedeniyle Sierra Leone'den Lahey'e taşınmıştı. - LAHEY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Charles Taylor Sierra Leone Liberya Dünya Lahey Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title