Füle: Kopenhag Kriterlerine Bağlılık Sorgulanmamalı
Avrupa Komisyonu Üyesi Stefan Füle, HSYK değişikliğine değinerek "Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerine olan bağlılığını sorgulamaması gerekir" dedi
Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı ilk görüşmede ilişkilerin önemi nedeniyle AB'nin yargının "bağımsızlığı ve tarafsızlığına ilişkin kaygılarını açık biçimde görüştüklerini belirtti.
"TÜRKİYE'NİN KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİNE OLAN BAĞLILIĞI SORGULANMAMALI"
Füle, görüşme sırasında yargı sisteminin yapılacak herhangi bir değişikliğin " Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerine olan bağlılığını sorgulamaması" beklentisini de dile getirirken Çavuşoğlu'ndan bu mesajı Ankara'ya iletmesini istedi.
"AÇIK VE YAPICI"
Stefan Füle'nin bürosundan yapılan açıklamaya göre, Stefan Füle'nin Çavuşoğlu'nun Avrupa Birliği Bakanı olarak görevlendirilmesinin ardından Strazburg'da yaptığı ilk görüşme "açık" ve "yapıcı" olarak nitelendi.
MUTABIK KALDILAR
AB Haber tarafından yansıtılan açıklamaya göre, Füle ve Çavuşoğlu, "çapası katılım müzakereleri olan, AB ve Türkiye'yi birleştiren stratejik bağlar" konusunda mutabık kaldı.
"YARGINI BAĞIMSIZLIĞINA İLİŞKİN KAYGILARIMIZI AÇIK BİÇİMDE DİLE GETİRDİK"
Stefan Füle "Geçen yıl, müzakerelere ivme geri getirdi" dedikten sonra "Bizim ilişkilerimizin önemi nedeniyle yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına ilişkin kaygılarımızı açık bir biçimde görüştük" dedi.
"TÜRKİYE GEREKLİ TÜM ÖNLEMLER ALMALI"
Daha önce yaptığı bir açıklamada Avrupa Komisyonu'nun, aday bir ülke olarak AB'ye katılıma ilişkin siyasi kriterlere olan bağlılığı nedeniyle Türkiye'den "son yolsuzluk iddialarının ayrımcılık veya tercih yapılmadan şeffaf ve tarafsız biçimde ele alınması için gerekli tüm önlemler alacağını beklediğini söylediğini anımsatan Füle, "yargı sisteminin yapılacak herhangi bir değişikliğin Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerine olan bağlılığını sorgulamaması beklentisini de dile getirdi ve Çavuşoğlu'ndan bu mesajı Ankara'ya iletmesini istedi.
Açıklamanın son bölümünde de "Avrupa Komisyonu, Türkiye'deki yargıya ilişkin son taslak yasanın maddelerini inceleyecek ve taslak yasa konusundaki herhangi bir oylama öncesi görüşlerini Türk yetkilileriyle paylaşacak" denildi.