Güney Kıbrıs Rum Kesimi Yasta
94 yaşındaki Kıbrıs Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides, tedavi gördüğü Evangelistria Kliniği'nde hayatını kaybetti.
Tedavi gördüğü Evangelistria Kliniği'nde birkaç gündür yaşam mücadelesi veren Kıbrıs Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos...
94 yaşındaki Kıbrıs Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides, tedavi gördüğü Evangelistria Kliniği'nde hayatını kaybetti.
Tedavi gördüğü Evangelistria Kliniği'nde birkaç gündür yaşam mücadelesi veren Kıbrıs Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides, dün akşam saat 18.20'de hayatını kaybetti. Rum gazeteleri, Klerides'in ölümüne geniş şekilde yer vererek, Klerides'in ölümünün Güney Kıbrıs siyasi dünyasında ve halkında büyük üzüntüye neden olduğunu yazdılar. Haberi "Büyük Lider Sonsuzluğa Gitti- Glafkos'un Mirası" başlıklarıyla veren Alithia gazetesi, Klerides'in ölüm haberini alanların Eavangelistria Kliniği'ne akın ettiğini ve burada Klerides'in fotoğrafının altına mum yaktıklarını belirtti. Alithia gazetesi, Rum Bakanlar Kurulu'nun bugün sabah 11.00'de Rum Yönetimi Başkanlığı'na vekalet eden Meclis Başkanı Yanakis Omiru başkanlığında olağanüstü toplanacağını ve cenazenin ayrıntılarını ele alacağını yazdı.
Simerini gazetesi ise, gelen ilk bilgilerin cenaze töreninin salı günü düzenleneceği şeklinde olduğunu yazdı.
Bu arada Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başta olmak üzere birçok siyasi, Klerides'in ölümünden duydukları üzüntüyü dile getiren açıklamalar yaptı. Habere göre Sri Lanka'da bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis yaptığı yazılı açıklamada, Klerides'in yaşamını yitirmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Klerides'in siyasi yaşamına da övgülerde bulunan Anastasiadis, Klerides'in sadece kendi ülkesinin değil insanlığın tüm mücadelelerinde hazır bulunduğunu söyledi.
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ise, açıklamasında Güney Kıbrıs'ın büyük bir helenini kaybettiğini belirtti. Samaras, Klerides'in Rumların tüm mücadelelerinde büyük bir başrol oyuncu, dürüst bir mücadeleci ve asilzade bir siyasetçi olduğunu ifade etti.
Avrupa Halk Partisi Başkanı Joseph Daul de, yaptığı açıklamada Klerides'in ölümünden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Klerides'in büyük bir siyasetçi olduğunu ifade etti.
Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise, açıklamasında Klerides'in Kıbrıs tarihinin ayrılmaz ve önde giden bir parçası olduğunu söyledi. Omiru, açıklamasının devamında "Klerides'in gidişinin Kıbrıs'ı daha yoksul yaptığını" ifade etti.
DİSİ Başkanı Averof Neofitu, "büyük liderlerinin" ölümünden dolayı derin üzüntü içerisinde olduklarını belirtti. Neofitu, Klerides'in siyasi felsefesi, çalışmaları ve de kültürünün kendilerine emanet olduğunu da söyledi.
AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, DİKO Basın Sözcüsü Angelos Votsis, EDEK, EVRO.KO, Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi'nin yanı sıra birçok örgüt ve kişi yaptıkları açıklama ile Klerides'in ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdi.
Haravgi gazetesine göre Rum Yönetimi eski başkanlarından Dimitris Hristofyas ise, yaptığı açıklamada Klerides'i Kıbrıs Cumhuriyeti'nin modern tarihine, faaliyetleriyle damga vuran tarihi lider olarak nitelendirdi.
KLERİDES'İN ÖZGEÇMİŞİ
Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides, 24 Nisan 1919'da doğdu. PanKıbrıs Ortaokulu'nda öğrenim gören Klerides, öğrenimine daha sonra İngiltere'de hukuk okuyarak devam etti. II. Dünya Savaşı döneminde İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne katıldı. 1942 yılında uçağı Almanya'da düşürüldü ve burada savaşın sona ermesine değin esir olarak tutuldu. Klerides, 1951-1960 yılları arasında Kıbrıs'ta avukat olarak çalışırken 1955-59 döneminde EOKA'da "İperidis" kod adıyla görev yaptı. Klerides, İngilizler tarafından tutuklanan birçok EOKA'cının avukatlığını da üstlendi. 1959 yılında Londra Konferansı'nda yer alan Klerides, 1959-1960 geçiş dönemi sırasında ise Adalet Bakanlığı yaptı. 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi'ne, ardından ise Meclis Başkanlığı'na seçilen Klerides, Meclis Başkanlığı görevini 1976 yılına kadar sürdürdü. Klerides, birçok durumda ise II. Makarios'un vekili olarak Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanlığı görevini yerine getirdi. 23 Temmuz 1974 tarihinde darbe ve Barış Harekatı koşulları nedeniyle geçici olarak Rum Yönetimi Başkanlığı görevini üstlenirken bu görevi II. Makarios'un adaya döndüğü 7 Aralık 1974 tarihine kadar sürdürdü. 1976 yılında Demokratik Seferberlik (DİSİ) Partisi'ni kuran Klerides, 1968 yılında toplumlararası görüşmelerde Kıbrıs Rum tarafının temsilcisi olarak 1976 yılına kadar Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ile birlikte müzakerelerde bulundu. Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülmesi sırasında birçok kez Güney Kıbrıs'ı temsil eden Klerides, Rum Yönetimi Başkanlığı'na ilk kez 14 Şubat 1993'te, daha sonra 15 Şubat 1998'de seçildi. Klerides, "1993-2003 Bir Dönemin Belgeleri" isimli bir de kitap yayınladı. Lila-Eleni ile evli olan ve Keti Klerides adlı bir kızı bulunan Glafkos Klerides, Güney Kıbrıs'ın AB üyesi olmasında da büyük rol oynadı.
KLERİDES'İN HAYATINI KAYBETMESİNE İLİŞKİN GAZETE BAŞLIKLARI
Gazeteler Klerides'in hayatını kaybetmesini şu başlıklarla duyurdu:
"Politis: "Ne İstediğini Bilen Lider Ayrıldı-Glafkos Klerides Gitti"
Haravgi: "Glafkos Klerides Gitti". Alithia: "Glafkos'un Mirası- Büyük Lider Sonsuzluğa Geçti".
Simerini: "Kıbrıs Tarihi Liderin Eksikliğine Yas Tutuyor- "Tarih ile Randevu".
Fileleftheros: "Büyük Bir Lider Gitti- Klerides'in ölümü Nedeniyle Tüm Kıbrıs'ta Üzüntü" - LEFKOŞA