Havada Grev Yasağı Dünyayı Ayaklandırdı
BBC, Türkiye'de havacılığa grev yasağı getiren düzenlemenin yasalaşmasına yurt dışından da tepki geldiğine dikkat çekti.
BBC, THY'de iş yavaşlama eylemi sürerken hava iş koluna grev ve lokavt yasağı getiren düzenlemenin TBMM'de yasalaşmasına yurt dışından da tepki geldiğine dikkat çekti THY'de iş yavaşlama eylemi sürerken hızlı biçimde hava iş koluna grev ve lokavt yasağı getiren düzenlemenin TBMM'de yasalaşmasına yurt dışından tepki geldi. BBC'ye konuşan uluslararası sendika örgütleri, yasağı kınarken "Türkiye hükümetinin işçi ve insan hakları yolundan ayrılarak, temel özgürlüklerin kabul edilemez bir şekilde ihlal edildiği bir yola girdiği" görüşünü öne sürdüler.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, söz konusu yasanın kabul edildiğini duyurduğu " Türkiye'deki havacılıkta grev yasağına uluşlararası tepki" başlıklı haberde, 300 çalışanın eylemlerinin yasadışı olduğu gerekçesiyle iş akdinin feshedildiğine de dikkat çekerken, Hava-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı'nın açıklamalarının yanısıra uluslararası sendikalardan gelen kınamalara da yer verdi.
Mustafa Yağcı, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, yasanın, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması nedeniyle grev kararı alınmasının ardından geldiğine işaret ederek, yasanın ani bir şekilde çıkarılması nedeniyle ve bu toplu sözleşme süresince kazanılmış hakların ortadan kalkması anlamına geleceğinden eylemin çalışanların haklı bir tepkisi olduğunu ifade etti.
-"HÜKÜMET, TEMEL ÖZGÜRLÜKLERİ İHLAL EDİYOR"
Bu arada, Hava-İş sendikasının bağlı olduğu Uluslararası Ulaşım İşçileri Federasyonu (ITF) Genel Sekreteri David Cockroft, "Türkiye hükümetinin işçi ve insan hakları yolundan ayrılarak, temel özgürlüklerin kabul edilemez bir şekilde ihlal edildiği bir yola girdiğini" savundu.
Türkiye'nin bu gidişata son vermesi gerektiğini belirten Cockroft, uluslararası sendikaların bunun değişmesi için mücadele edeceğini de ifade etti.
-"TÜRKİYE'DE SENDİKA YASALARI ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI"-
Avrupa Ulaşım İşçileri Federasyonu da, Brüksel'de yaptığı Yönetim Kurulu toplantısında grev yasağını kınayan bir açıklama yaptı. ILO 87. Sözleşmesine atıf yapılan açıklamada grev hakkının sendikaların işçi haklarını koruyabilmeleri için temel bir hak olduğu belirtildi.
Uluslararası Ulaşım İşçileri Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Sharon James de meselenin, hükümetin "stratejik" olarak nitelediği sektörün ne olduğu üzerinden değil uluslararası alanda tanınan grev hakkı üzerinden tartışılması gerektiğini söyledi.
Şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde örgütlenme özgürlüğü konusunda Türkiye aleyhine birçok başvuru bulunduğunu belirten James, Türkiye'de mevcut sendika yasalarının da uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu savundu.