Haberler

Hindistan-Pakistan İlişkileri Yumuşuyor

Abone Ol

Pakistan ve Hindistan, 2008'de Mumbai'deki terör saldırıları ile yeniden gerilen ilişkileri yumuşatıyor.

Pakistan ve Hindistan, 2008'de Mumbai'deki terör saldırıları ile yeniden gerilen ilişkileri yumuşatıyor.

Hindistan Dışişleri Bakanı S.M. Krişna'nın İslamabad'a yaptığı ziyaret ve Pakistan tarafının ilişkilerde yeni bir dönem başlatılmasına yönelik süreçte adılan atımlara olumlu cevap vermesiyle taraflar arasında bir dizi işbirliği anlaşması imzalandı.

Bu çerçevede taraflar, iki ülke arasındaki ziyaretlerde dini geziler düzenleyecek turistlere vize kolaylığı sağlayacak.

Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, konuk dışişleri bakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması konusunda da adımlar attıklarını ifade etti.

Khar, " Hindistan'la olan ticari ilişkilerimizi diğer ülkelerde olduğu gibi normal bir sürece oturtacağız" diye konuştu.

Geçmişte defalarca savaşın eşiğine geldikleri Hindistan'a karşı tamamen farklı bir açıdan baktıklarını kaydeden Khar, Pakistan'ın 40 yıllık pozisyonunu değiştirmeye karar verdiğini ifade etti.

Khar, " Hindistan'la ticaretin normalleştirilmesi, geçmişin bizi rehin almasına izin vermeksizin geleceğe bakma isteğimize yönelik çok, çok güçlü bir mesajdır" dedi.

Pakistan tarafından yapılan bu olumlu açıklamalara karşın, terörizm ve ihtilaflı Keşmir bölgesine yönelik anlaşmazlık noktaları iki ülke ilişkilerini etkilemeye devam edecek görünüyor.

Pakistan ve Hindistan arasındaki ilişkiler, 160 kişinin hayatını kaybettiği Mumbai saldırıları sebebiyle askıya alınmıştı. Hindistan, saldırılardan, El Kaide ile bağlantılı merkezi Pakistan'da olan Leşker-i Tayyibe grubunu sorumlu tutmuştu.

Hindistan Dışişleri Bakanı Krişna, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, terörizmin barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit olmaya devam ettiği konusunda Khar ile aynı düşüncede olduklarını kaydetti.

Krişna, Pakistan'ın, Mumbai saldırılarına karışan suçluların yakalanarak yargı önüne çıkarılması konusundaki taahhütlerini tekrarladığını söyledi.

Pakistan temaslarını "samimi, içten ve olumlu" sözleriyle ifade eden Krişna, "Atmosferdeki olumlu değişimi görebiliyorum" şeklinde konuştu. - İSLAMABAD

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Hina Rabbani Khar Hindistan Pakistan Mumbai Dünya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title